Αντίδραση κατά του σχεδιασμού νέας αύξησης στην τιμή των εισιτηρίων Αστικών Συγκοινωνιών

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Αντίδραση κατά του σχεδιασμού νέας αύξησης στην τιμή των εισιτηρίων Αστικών Συγκοινωνιών
image

Όπως γνωρίζετε ήδη από παλαιότερα άρθρα μας, ο Σύλλογος είχε εμπλακεί ενεργά στο ζήτημα της προηγούμενης αύξησης των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Πιο συγκεκριμένα, ήδη σε παλαιότερη αρθρογραφία υποστηρίζαμε ότι, εκτός από άδικη και υπερβολική, η αύξηση των εισιτηρίων πέρυσι τον Φεβρουάριο ήταν και παράνομη (δείτε το σχετικό άρθρο).

Όμως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα Υπουργεία Οικονομικών (κ. Γιάννης Στουρνάρας) και Ανάπτυξης, Ανταγωνισμού και Υποδομών (κ. Κωστής Χατζηδάκης) προσανατολίζονται σε νέα αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, αύξηση που ενδέχεται να φθάσει στο 25%! Εάν η αύξηση αυτή υλοποιηθεί, τότε η σωρευτική αύξηση στο διάστημα 2009 - 2012, θα φθάνει στο 119%! Και αυτό θα έχει συμβεί μέσα σε μία περίοδο κατά την οποία ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει χάσει εντελώς το εισόδημά του, ενώ το υπόλοιπο μέρος έχει υποστεί σημαντικότατες μειώσεις!

Αντιδρώντας στο ενδεχόμενο νέας αύξησης σε μία υπηρεσία καθημερινής ανάγκης, ο Σύλλογος απέστειλε επιστολή - έκκληση προς τον κ. Στουρνάρα (με κοινοποίηση στον κ. Χατζηδάκη), στην οποία ζητάμε να ακυρωθεί κάθε σχεδιασμός για μία νέα αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, ενώ παράλληλα υπενθυμίζουμε (ή καλύτερα, γνωστοποιούμε στους δύο υπουργούς, αφού υποψιαζόμαστε ότι δε γνωρίζουν το ζήτημα) το ότι η προηγούμενη αύξηση είναι παράνομη.

Σε περίπτωση που τα δύο Υπουργεία υλοποιήσουν το σχεδιασμό, τότε θα δώσουμε μεγαλύτερη δημοσιότητα στην προηγούμενη παράνομη αύξηση και θα οργανώσουμε προσφυγές στη Δικαιοσύνη για να την ακυρώσουμε.

Το κείμενο της επιστολής μας έχει ως εξής (δείτε την πρωτότυπη επιστολή σε μορφή PDF):

Προς:
κ. Γιάννη Στουρνάρα
Υπουργό
Υπουργείο Οικονομικών

Κοινοποίηση: κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

ΑΠ: 86/5-9-2012/ΓΣ

Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2012



Κύριε Υπουργέ,

Από δημοσιεύματα στον Τύπο, πληροφορούμαστε ότι, στα πλαίσια του περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, στις προθέσεις του Υπουργείου σας είναι και το μέτρο της αύξησης των τιμών των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Αντιλαμβάνεστε ότι μία περαιτέρω αύξηση της τιμής των εισιτηρίων θα συνιστά ένα ακόμη άδικο και δυσβάσταχτο μέτρο για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Εάν η τιμή των εισιτηρίων αυξηθεί κατά 25%, όπως φημολογείται, τότε θα πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 119% μέσα σε διάστημα 3 μόλις ετών!
Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, θα είναι μία αδιανόητα μεγάλη αύξηση, για μία υπηρεσία η οποία είναι καθημερινής χρήσης και “πρώτης ανάγκης” για τους περισσότερους Έλληνες! Και, ακόμη χειρότερα, σε μία περίοδο κατά την οποία τα εισοδήματα όλων των Ελλήνων είτε έχουν απολεσθεί, είτε έχουν μειωθεί δραματικά;

Και πώς αιτιολογείται η αύξηση αυτή κύριε Υπουργέ; Λόγω του ότι ο ΟΑΣΑ ή και άλλοι οργανισμοί αστικών συγκοινωνιών εμφανίζουν ελλείμματα; Και τί έκαναν οι διοικήσεις τους γι’ αυτό; Τί έκανε η πολιτική ηγεσία των φορέων αυτών; Πού είναι οι έλεγχοι για την εισιτηριοδιαφυγή; Πού είναι τα αυτόματα μηχανήματα ελέγχου, τα οποία υποτίθεται θα τοποθετούνταν και θα λειτουργούσαν από τον Σεπτέμβριο του 2011; Πώς είναι δυνατόν μετά από την κατά 40% αύξηση των εισιτηρίων κατά το 2011, η αύξηση των εσόδων του ΟΑΣΑ να φθάνει μόλις στο 5%;

Κύριε Υπουργέ, εάν οι διοικήσεις των φορέων μαζικών συγκοινωνιών ή η πολιτική ηγεσία τους είναι ανίκανες, τότε θα πρέπει να πάνε στα σπίτια τους. Την ανεπάρκεια των δημοσίων λειτουργών δε μπορεί και δεν πρέπει να πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Όμως, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Γνωρίζετε κύριε Υπουργέ ότι η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων του 2011 είναι παράνομη; Όπως παράνομες ήταν και όλες οι προηγούμενες αυξήσεις κατά τα τελευταία 15 χρόνια; Και αυτό επειδή, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του νόμου 703/1977, για να δικαιούται μία κρατική επιχείρηση να μεταβάλλει τα τιμολόγιά της, έπρεπε πρώτα να ζητήσει γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
(Ο νόμος αναφέρει ότι: “Αι διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται και επί δημοσίων ή κοινής ωφέλειας επιχειρήσεων, των Υπουργών Συντονισμού και Ανάπτυξης δυναμένων, δια κοινών αποφάσεών των, εκδιδομένων μετά γνώμην της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, να εξαιρούν της εφαρμογής του παρόντος νόμου τινάς των επιχειρήσεων τούτων ή κατηγορίας αυτών, εφ’ όσον αύται είναι γενικοτέρας σημασίας δια την εθνικήν οικονομίαν.”)

Όμως, τέτοια γνωμοδότηση δεν εκδόθηκε ποτέ. Και δεν εκδόθηκε επειδή ουδέποτε ζητήθηκε. Άλλωστε, αυτό το παραδέχεται ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε απάντησή του σε ερώτημά μας (ΑΠ 2268/29-8-2011), όπου αναφέρει ότι “Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων του ΟΑΣΑ που αναφέρετε στην επιστολή σας, επιβλήθηκε μονομερώς από το Υπουργείο Μεταφορών με κανονιστική πράξη και συγκεκριμένα με την αριθ. 385/ΕΓΔΕΚΟ/0012 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2Β’/5-1-2011)”.

Πώς μπορεί να νοιώθει σήμερα ο Έλληνας πολίτης, κύριε Υπουργέ, όταν, από τη μία πλευρά είτε έχει χάσει τη δουλειά του, είτε έχει μειωθεί δραματικά το εισόδημά του και από την άλλη πλευρά, ανέχεται προσβλητικά επίθετα του τύπου “τζαμπατζήδες” από έναν Υπουργό ο οποίος δεν είχε καν την ικανότητα να εκδώσει μία ορθή και τυπικά νόμιμη υπουργική απόφαση; Και σήμερα, επειδή ακριβώς τα ίδια διοικητικά όργανα είναι ανίκανα να περιορίσουν την εισιτηριοδιαφυγή, την οποία είχαν δεσμευθεί ότι θα περιόριζαν, να επίκειται μία νέα και άνευ προηγούμενου αύξηση;

Κύριε Υπουργέ,

Σας καλούμε να ακυρώσετε κάθε σχέδιο για περαιτέρω αύξηση των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικών Μεταφορών. Θα πρόκειται για μία ακόμη προκλητική αδικία σε βάρος της κοινωνίας.
Επίσης, σας καλούμε να βρείτε τον τρόπο για τη ρύθμιση της παράνομης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, η οποία, πέραν του ότι δείχνει την προχειρότητα της Διοίκησης, όσο παραμένει, προκαλεί. Κάντε το, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ότι κάποιοι θα εκτεθούν.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι, τόσον ο Σύλλογός μας ως νομικό πρόσωπο, όσο και μέλη του, ως φυσικά πρόσωπα, θα αντιταχθούμε και θα αντισταθούμε στην περίπτωση που, παρά τις εκκλήσεις μας -αλλά και τις εκκλήσεις όλης της κοινωνίας- προχωρήσετε στην υλοποίηση της σχεδιαζόμενης αύξησης.


Με εκτίμηση,



Γιάννης Σιάτρας
Πρόεδρος Δ.Σ.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας