Διαμαρτυρία του Συλλόγου για τις εξόφθαλμα παράνομες πρακτικές του Υπουργείου Οικονομικών

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Διαμαρτυρία του Συλλόγου για τις εξόφθαλμα παράνομες πρακτικές του Υπουργείου Οικονομικών
image

Όπως είναι γνωστό, με την Υπουργική Απόφαση με την οποία προσδιορίζονται οι διαδικασίες καταλογισμού και είσπραξης του “τέλους” επιτηδεύματος (ΠΟΛ. 1167/02-08-2011, ΦΕΚ 1835/B΄/17-08-2011), ο υπογράφων Αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Οικονόμου, μεταξύ των άλλων προσδιόρισε ότι: α) η κατάθεση προσφυγής εναντίον του τέλους δεν αναστέλλει την πληρωμή του και β) το ποσό του “τέλους” δε μπορεί να θεωρηθεί ως έξοδο για τους επαγγελματίες ή τις επιχειρήσεις που θα το πληρώσουν.

Και οι δύο αυτές διατάξεις έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με τις σχετικές διατάξεις του νόμου 2238/1994 (“Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος”)!

Είναι εντυπωσιακό το πώς η ελληνική Δημόσια Διοίκηση (διαχρονικά και υπό οποιαδήποτε Κυβέρνηση) επιμένει να αποφασίζει και να διοικεί με ενέργειες που είναι απόλυτα παράνομες (και συχνά αντισυνταγματικές). Είναι επίσης εντυπωσιακό το πώς, ένας νομομαθής Υπουργός (ο κ. Βενιζέλος) αποδέχεται αυτή την κατάσταση όταν είναι γνωστό ότι οι νόμοι κατισχύουν των υπουργικών αποφάσεων!

Ο Σύλλογος απέστειλε σήμερα επιστολή διαμαρτυρίας προς τους κ.κ. Βενιζέλο και Οικονόμου, ζητώντας να καταργήσουν τις παραπάνω δύο παράνομες διατάξεις και να δώσει το (νόμιμο) δικαίωμα, σε κάθε πολίτη, να αμφισβητήσει στα δικαστήρια το παράνομο και αντισυνταγματικό τέλος επιτηδεύματος. (Δείτε την επιστολή παρακάτω).

Παράλληλα, με την ενέργειά του αυτή, ο Σύλλογος επιθυμεί να εγκαινιάσει μία νέα πρακτική στηλίτευσης ή επιβράβευσης πολιτικών, ανάλογα με τη στάση που αυτοί έχουν (με δηλώσεις ή με πράξεις) απέναντι στους φορολογούμενους και τα δικαιώματά τους.

Ίσως επειδή γνωρίζουμε ότι διαφορετικά δε θα δώσουν σημασία στη διαμαρτυρία μας, προειδοποιούμε τους δύο πολιτικούς ότι, εάν εμμείνουν στη διατήρηση των -εξόφθαλμα- παράνομων διατάξεων της παραπάνω υπουργικής απόφασης, ο Σύλλογος θα τους χαρακτηρίσει ως “μη φίλους των φορολογούμενων” και ότι θα υπενθυμίζει τη στάση τους αυτή στους εκλογείς τους.

Σε τελική ανάλυση, το κυριότερο όπλο αντίδρασης που έχουμε οι πολίτες απέναντι στην αυθαιρεσία των πολιτικών, είναι η ψήφος μας. Και το “όπλο” αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό.

Είναι καιρός να αρχίσουμε πλέον να διαχωρίζουμε τους πολιτικούς σε “φίλους” και σε “εχθρούς” (ή “μη φίλους”) των φορολογούμενων. Σε πολιτικούς που σέβονται και σε πολιτικούς που δε σέβονται τα δικαιώματά μας. Και να προβάλλουμε το διαχωρισμό αυτό μόνιμα, ιδίως δε κατά τη διάρκεια των εκλογικών περιόδων.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής μας προς τους κ.κ. Βενιζέλο (Αριθ. Πρωτοκόλλου 07859/2-9-2011) και Οικονόμου (Αριθ. Πρωτοκόλλου 05911/2-9-2011), έχει ως εξής:

Προς:
Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών, κ. Παντελή Οικονόμου

ΑΠ 19/2-9-2011
Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2011

Κύριε Υπουργέ, κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ,

Με την ΠΟΛ. 1167/02-08-2011 (ΦΕΚ 1835/B΄/17-08-2011)  ενεργοποιήσατε τις διαδικασίες για την επιβολή του “τέλους” επιτηδεύματος, το οποίο προβλέπει το άρθρο 31 του ν. 3986/2011. Η απόφαση αυτή παραβιάζει κάθε δεοντολογία και τα δικαιώματα των φορολογούμενων για δίκαιη, συνεπή, ανταποδοτική, και  διάφανη φορολογία.
Κατά την άποψή μας, την οποία τεκμηριώνουμε στη με αριθμό κατάθεσης 6610/29-8-2011 προσφυγή μας προς το Συμβούλιο Επικρατείας κατά της παραπάνω απόφασης, το “τέλος” αυτό είναι πρόδηλα αντισυνταγματικό και σας παρακαλούμε, έστω την ύστατη αυτή στιγμή να την αποσύρετε.

Εάν εμμείνετε στην παραπάνω Υπουργική Απόφαση, θα ασκείτε -εκούσια και σε γνώση σας- τη Διοίκηση με τρόπο παράνομο και αμφισβητούμενης ηθικής (η διατήρηση της παράνομης διάταξης αντισυνταγματικά στερεί το οικονομικό ενδιαφέρον από την προσφυγή, επομένως και τη συνολική της αξία, αποθαρρύνοντας τους πολίτες από τη διαμαρτυρία).

Με την παρούσα επιθυμούμε να διαμαρτυρηθούμε τόσο για την έκδοση της παραπάνω απόφασης, όσο και για συγκεκριμένες διατάξεις της.

Πιο συγκεκριμένα, στην παράγραφο 5 του άρθρου 3 της εν λόγω υπουργικής απόφασης, αναφέρεται ότι “η προθεσμία άσκησης προσφυγής ή υποβολής αίτησης για διοικητική επίλυση της διαφοράς, καθώς και η άσκηση προσφυγής ενώπιον διοικητικού πρωτοδικείου, δεν αναστέλλει τη βεβαίωση και την είσπραξη του τέλους επιτηδεύματος”.

Η παραπάνω διάταξη βρίσκεται σε άμεση αντίθεση με την παράγραφο 6 του άρθρου 74, του νόμου 2238/1994 (“Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος”), όπως αυτός τροποποιήθηκε από το νόμο 3943/2011, όπου ρητά αναφέρεται ότι “αν δεν επιτεύχθηκε διοικητική επίλυση της διαφοράς και ασκήθηκε από το φορολογούμενο εμπρόθεσμη προσφυγή, βεβαιώνεται αμέσως από τον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας ποσοστό είκοσι της εκατό (20%) (σημείωση: μετά την τροποποίηση του νόμου 3943/2011, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 50%) του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτό φόρων και τελών. Το ποσό αυτό βεβαιώνεται μετά την πάροδο της προθεσμίας για διοικητική επίλυση της διαφοράς και πριν από τη διαβίβαση της προσφυγής στο διοικητικό δικαστήριο και καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου από τη βεβαίωση μήνα”.

Στην παράγραφο 6 του άρθρου 3 της εν λόγω υπουργικής απόφασης, αναφέρεται ότι “το τέλος επιτηδεύματος δεν εκπίπτει ως δαπάνη από τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος”.

Το παραπάνω, βρίσκεται σε
άμεση αντίθεση με το εδάφιο (ε) της παραγράφου (1) του άρθρου 31 του ν΄μου 2238/1994 (“Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος”), όπως αυτός τροποποιήθηκε από το νόμο 3943/2011, το οποίο ορίζει ότι: “το καθαρό εισόδημα των επιχειρήσεων εξευρίσκεται λογιστικώς με έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα, όπως αυτά ορίζονται στο προηγούμενο άρθρο, των ακόλουθων εξόδων: των ποσών των κάθε είδους φόρων, τελών και δικαιωμάτων, που βαρύνουν την επιχείρηση (και ακολουθούν και άλλες κατηγορίες εξόδων)”.

Κύριε Υπουργέ, κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ,

Γνωρίζετε καλύτερα από μας ότι, μία υπουργική απόφαση δεν μπορεί να κατισχύσει ενός νόμου και συνεπώς, οι παράγραφοι 5 και 6 της παραπάνω υπουργικής απόφασης, είναι παράνομες.

Αντιλαμβάνεστε κύριε Υπουργέ και κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ, ότι η νομιμότητα στις αποφάσεις της Διοίκησης είναι πρωταρχικό στοιχείο για την εύρυθμη λειτουργία μίας κοινωνίας και ενός Κράτους.
Κατανοούμε την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κράτος από πλευράς άντλησης εσόδων. Όμως, ζητούμε να μην αφήσετε την κατάσταση αυτή να σας παρασύρει σε αποφάσεις που παραβιάζουν τις αρχές της δίκαιης διακυβέρνησης.

Σας παρακαλούμε να καταργήσετε τα άρθρα 5 και 6 της ΠΟΛ. 1167/02-08-2011 (ΦΕΚ 1835/B΄/17-08-2011) και να δώσετε έτσι την ευκαιρία στους πολίτες να εκφράσουν τις όποιες αντιρρήσεις τους, με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται σε ένα “κράτος δικαίου”.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο Σύλλογός μας θα σας χαρακτηρίσει ως “μη φίλους των φορολογούμενων”, θα διατηρήσει το χαρακτηρισμό αυτό μόνιμα και θα υπενθυμίζει τη στάση σας στους εκλογείς σας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνηση.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Σιάτρας
Πρόεδρος του ΔΣ

 

 

(Σημείωση: Οι παραπάνω διατάξεις για τις οποίες διαμαρτυρόμαστε προς την ηγεσία του Υπουργείου των Οικονομικών, δεν περιορίζουν ούτε τη δυναμική, ούτε την αποτελεσματικότητα των δράσεων του Συλλόγου εναντίον του "τέλους" επιτηδεύματος. Ήδη κατατέθηκε σχετική προσφυγή κατά της απόφασης, ενώ στις επόμενες μέρες, θα σχεδιασθεί η κατάθεση μαζικής προσφυγής κατά των ατομικών σημειωμάτων, στην οποία μπορεί να συμμετάσχει ο κάθε θιγόμενος φορολογούμενος ελεύθερος επαγγελματίας).



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας