Η προσφυγή του Συλλόγου κατά του "τέλους επιτηδεύματος"

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Η προσφυγή του Συλλόγου κατά του "τέλους επιτηδεύματος"
image

Σε προηγούμενο άρθρο (στις 1 Ιουλίου 2011), ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να προσφύγει εναντίον της απόφασης της Κυβέρνησης να επιβάλει φορολογία (με τη μορφή του “τέλους”) επιτηδεύματος.
Ήδη, την ίδια μέρα, ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κατέστη πλέον νόμος του Κράτους (Νόμος 3986, ΦΕΚ Α 152 / 1-7-2011).

Το άρθρο 31 του παραπάνω νόμου, αναφέρεται στο “τέλος επιτηδεύματος”.

Επί της διάταξης αυτής, έχουμε να κάνουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις:


- Το Υπουργείο Οικονομικών, οι υπηρεσίες του οποίου συνέταξαν το νόμο, χειρίστηκαν τη διατύπωση του, προσεκτικά, αλλά με μεγάλη δόση ...πονηριάς. Και αυτό επειδή, ενώ στην ουσία πρόκειται για φόρο, για να ξεφύγουν από τη σκόπελο της αντισυνταγματικότητας, βάφτισαν το φόρο ως “τέλος”. (Σημείωση: Εάν είχε χρησιμοποιηθεί η ονομασία “φόρος”, τότε αυτός θα ήταν εξόφθαλμα αντισυνταγματικός, επειδή θα προσέκρουε ευθέως στα άρθρα 4 και στο άρθρο 78 (παρ. 1) του Συντάγματος).

- Μετά από συζητήσεις που είχαμε με νομικούς, αλλά και με βάση διάφορα σχετικά άρθρα που στο μεταξύ δημοσιεύθηκαν, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν τα επιχειρήματα και η νομική βάση για να αποδειχθεί το συγκεκριμένο άρθρο ως αντισυνταγματικό. (Δείτε σχετικό άρθρο του δικηγόρου κου Παναγιώτη Χασσιώτη).

Με βάση τα παραπάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, στη συνεδρίαση της 19ης Ιουλίου 2011, αποφάσισε να υποβάλει προσφυγή εναντίον της υπουργικής απόφασης η οποία θα θέτει σε εφαρμογή τη διάταξη του άρθρου 31 του παραπάνω νόμου, βάσει της οποίας θα εκδοθούν και θα αποσταλούν στους ελεύθερους επαγγελματίες τα ατομικά σημειώματα τα οποία θα μας καλούν να καταβάλουμε το ποσό των 300 ευρώ, αναδρομικά για το έτος 2010.

Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε να αποσταλεί επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό των Οικονομικών, επισημαίνοντας τις αδικίες και την αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης, ενημερώνοντας παράλληλα για τη βούληση του Συλλόγου να αντιταχθεί προς το μέτρο αυτό.

Τέλος, αποφασίστηκε να αποτανθεί ο Σύλλογος προς την ευρύτερη κοινωνία, καλώντας τους επαγγελματίες που βάλλονται να αντισταθούν και να συμμετάσχουν στη μαζική προσφυγή που θα καταθέσει ο Σύλλογος, εναντίον των ατομικών σημειωμάτων που θα αποσταλούν.

Οι λεπτομέρειες και οι διαδικασίες για τη μαζική προσφυγή έχουν ως εξής:

- Κατ’ αρχάς, θα αναμένουμε την έκδοση της υπουργικής απόφασης (η οποία προβλέπεται από την παράγραφο 5 του άρθρου 31 του νόμου). Αυτή αναμένεται να εκδοθεί έως τα τέλη Αυγούστου, ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Όταν εκδοθεί αυτή, ο Σύλλογος θα υποβάλει κατ’ αρχήν, προσφυγή εναντίον της (η προσφυγή του Συλλόγου θα είναι ατομική και θα έχει σκοπό κυρίως να επισημάνει την αντισυνταγματικότητα της απόφασης αυτής, αλλά και να δώσει δημοσιότητα στο θέμα).

- Μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί διάστημα ενός έως ενάμιση μήνα για την αποστολή των ατομικών σημειωμάτων προς τους ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες. Εκτιμάται ότι αυτό θα ξεκινήσει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και ότι θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου.

- Εκτιμούμε ότι, ως καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή του “τέλους” θα είναι είτε η 31 Οκτωβρίου, είτε η 30 Νοεμβρίου.

- Εντός του μηνός Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος θα ξεκινήσει τη διαδικασία συγκέντρωσης των ονομάτων και των στοιχείων των μελών του που θα συμμετάσχουν στη συλλογική προσφυγή. Η προσφυγή θα γίνει κάποια στιγμή πριν από εκπνοή της προθεσμίας για την πληρωμή του “τέλους”.

- Σημειώνεται ότι, για να συμμετάσχει κάποιος στην μαζική προσφυγή, θα πρέπει να είναι μέλος του Συλλόγου.

- Η εκδίκαση θα πρέπει να αναμένεται (σύμφωνα με το Ν. 3900/2010) εντός 6 μηνών από την κατάθεση της προσφυγής και η απόφαση εντός δύο μηνών από την εκδίκαση.

Όμως, γιατί θα πρέπει να συμμετάσχουμε στην κατάθεση της μαζικής προσφυγής του Συλλόγου ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ; Για λόγους πρακτικούς, αλλά και ιδεολογικούς:

Οι πρακτικοί λόγοι είναι η αποφυγή πληρωμής ενός άδικου φόρου, σε μία περίοδο κατά την οποία τα εισοδήματα όλων (και κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών, ο οποίοι δεν προστατεύονται από κανέναν) έχουν συνθλιβεί. Σημειώνουμε ότι, αν αντισταθούμε, έχουμε πολλές ελπίδες να κερδίσουμε. Αν δεν αντισταθούμε, θα αναγκαστούμε τον επόμενο χρόνο, αλλά και κάθε χρόνο στο εξής, να πληρώνουμε (άδικα και -κατά την άποψή μας- αντισυνταγματικά) ένα ποσό της τάξης των 500 ευρώ, απλά και μόνο επειδή οι κυβερνήσεις δεν έχουν το πολιτικό θάρρος να περικόψουν τα έξοδά τους!

Επίσης, η συμμετοχή σε μία μαζική προσφυγή (και μάλιστα υπό “την αιγίδα” ενός εξειδικευμένου Συλλόγου), περιορίζει σημαντικότατα το κόστος της προσφυγής για όσους, ούτως ή άλλως, θα είχαν τη διάθεση να προσφύγουν από μόνοι τους, ενώ παράλληλα -εκτιμάται ότι- αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας. (Σημείωση: το συνολικό, ανά άτομο κόστος, θα εξαρτηθεί από τον αριθμό που θα συμμετάσχουν στην προσφυγή. Πάντως, εκτιμάται ότι θα είναι μερικές δεκάδες ευρώ. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν έγκαιρα).

Οι ιδεολογικοί λόγοι είναι εξ’ ίσου σημαντικοί:

- Θα πρόκειται για την πρώτη μαζική και οργανωμένη αντίδραση σε ζητήματα άδικης φορολογίας στην ιστορία της Ελλάδας.
- Θα περάσουμε προς την Κυβέρνηση το μήνυμα ότι αντιστεκόμαστε, ενώ παράλληλα διεκδικούμε καλύτερο, δικαιότερο και λιγότερο σπάταλο Κράτος.
- Θα ξεκινήσουμε μία μορφή πάλης και διεκδικήσεων, η οποία θα έχει συνέχεια προς πολλές κατευθύνσεις.
- Θα έχουμε την ηθική ικανοποίηση ότι αγωνιστήκαμε, αντισταθήκαμε και ότι, συμβάλλαμε και εμείς, στην πίεση για τον εξορθολογισμό στη λειτουργία του Κράτους και του πολιτικού συστήματος.

Κατά τις προσεχείς μέρες, θα σας ενημερώνουμε για τις εξελίξεις επί του ζητήματος.


Ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επιτρατείας, κατά του "τέλους επιτηδεύματος", στις 29 Αυγούστου 2011. Διαβάστε σχετικό άρθρο.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (4 σχολιάστηκε):

politikh apotoksinosi την 18 Σεπτεμβρίου 2011
avatar
δεν χρειαζεται ιδιετερη πολυπολκη νομικη ασπιδα προσγηγεσ σε διδκιτικα κλπ κατα του ΦΑΠ
Παρτε τηλεφονο στο 100 και καταγγειλετε ληστεια !!!!
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
στρατος την 23 Αυγούστου 2011
avatar
Τι να πει κανεις ?? για τους νομο-κλεφτες που το μονο που βλεπουν στον Ελληνα αυτοαπασχολουμενο ειναι τιμωρία και μονο τιμωρία , λες και δεν ειναι αυτός που ταϊζει , το δημόσιο,το κράτος,τους κηφινες του κρατικου μηχανισμου,και τους 300 ???
Αλλα ετσι ειναι , ο χρήσιμος Ελληνας , ο Ελληνας που μοχθεί για το μεροκάματο,και για το τίμιο ψωμί του , το οποίο βγάζει με ιδρώτα και καθημερινές αγωνίες είναι ...μίασμα....
Μπράβο λεβέντες νομοθέτες,εξυμνήστε τους κηφίνες και τους αχρηστους και βάλτε τους 'ηλιθίους' και χρήσιμους να πληρώνουν εσαεϊ....
Εσεις καταστρέψατε την Ελλάδα ....Ουυυυσσσττττττ
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
Μάνος την 19 Αυγούστου 2011
avatar
Οι κλέφτες όταν μπορούν και νομοθετούν δεν λέγονται κλέφτες λέγοντε γρεκοί Πολιτικοί. Εδώ πληρώνονται όλα από τα κορόιδα!
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
Μαρία Σταυριανάκου την 17 Αυγούστου 2011
avatar
Επιτέλους μια πρώτη αντίδραση ενάντια σε αυτό το χυδαίο "τέλος", κοινώς χαράτσι. Μήπως το "τέλος" συνιστά και μια "τιμωρία" των επιτηδευματιών: έμαθες να κάνεις κάτι, να ασκείς ένα επάγγελμα άλλο του να κάθεσαι στο δημόσιο - ε, καλά να πάθεις για να μας χαλάς την πιάτσα! Εδώ πληρώνονται όλα!
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
-1
συνολικά: 4 | προβολή: 1 - 4

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας