Αυξήθηκαν τον Ιούνιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Αρχική | Δημόσια Διοίκηση | Γενική Κυβέρνηση | Αυξήθηκαν τον Ιούνιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου
image

Διευρύνθηκαν στα 6,63 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στο α’ εξάμηνο του έτους, από 6,48 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τα μηνιαία ταμειακά στοιχεία της γενικής κυβέρνησης και τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Οι μεγαλύτεροι οφειλέτες είναι τα ασφαλιστικά ταμεία με ληξιπρόθεσμες ύψους 6,7 δισ. ευρώ, έπονται τα νοσοκομεία με οφειλές 1,85 δισ. ευρώ, ενώ μόνο το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (που πλέον υπολογίζεται ξεχωριστά) έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1 δισ. ευρώ στο εξάμηνο.

Δήμοι και άλλοι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν 892 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές των υπουργείων διαμορφώνονται σε 980 εκατ. ευρώ,, εκ των οποίων 423 εκατ. ευρώ, προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αποτελούν δηλαδή ανεξόφλητες οφειλές προς επιχειρηματίες και κατασκευαστές που έχουν εκτελέσει έργα.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει μνημονίου, όλες οι οφειλές πρέπει να εξοφλούνται εντός 90 ημερών, και να μην υπάρχει καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή το 2011. Παρόλα αυτά, έχει συσσωρευτεί ένα ποσό που φτάνει στο δυσθεώρητο ύψος των 6,63 δισ. ευρώ και το οποίο μόλις «τακτοποιηθεί» θα αυξήσει αντιστοίχως το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε ταμειακή βάση στο α΄ εξάμηνο το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έχει φτάσει στα 14,7 δισ. ευρώ, από 12,55 δισ. ευρώ το Μάιο, με αποτέλεσμα η ετήσια «οροφή» να είναι πλέον πολύ κοντά, στα 17,065 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση των φορέων της γενικής κυβέρνησης, 794 φορείς απέστειλαν στοιχεία, επί συνόλου 853. Υπενθυμίζεται ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει εκφράσει τη πρόθεσή το να διακόψει τη χρηματοδότηση των φορέων που δεν έχουν δώσει στοιχεία. Μεταξύ αυτών των που δεν έχουν δώσει στοιχεία είναι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ο Ειδικός Λογαριασμός Πρόνοιας ΙΚΑ ΕΤΑΜ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το Μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων Τραπέζης της Ελλάδος.



Πηγή:www.capital.gr


Πηγή: capital.gr


2



Πηγή:www.capital.gr



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας