Συνάντηση του Συλλόγου με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γιάννη Καπελέρη

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Συνάντηση του Συλλόγου με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γιάννη Καπελέρη
image

Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Φορολογικών & Τελωνειακών Θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γιάννη Καπελέρη, είχαν σήμερα το πρωί μέλη του Συλλόγου ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ. Επρόκειτο για μία “συνάντηση γνωριμίας”, στα πλαίσια των συναντήσεων με φορείς της Δημόσιας Διοίκησης και κοινωνικούς φορείς που πραγματοποιεί κατά την περίοδο αυτή η Διοίκηση του Συλλόγου.

Κατά τη συνάντηση, παρουσιάστηκαν στον κ. Καπελέρη οι σκοποί και η μέχρι σήμερα πορεία και δράση του Συλλόγου και παράλληλα διατυπώθηκαν συγκεκριμένες απόψεις, προτάσεις και αιτήματα, επί των οποίων έγινε συζήτηση.

Ανάμεσα στα αιτήματα που υπέβαλε ο Σύλλογος προς τον κ. Καπελέρη συμπεριλαμβάνονται:

  • Η θεσμοθέτηση των συναντήσεων μεταξύ της Διοίκησης του Συλλόγου και του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα, ανά εξάμηνο.
  • Η δημιουργία, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του “Συνήγορου του Πολίτη”, του θεσμού του “Συνήγορου του Φορολογούμενου”, τα πλαίσια του “Κύκλου σχέσεων Κράτους - Πολίτη” που έχει ήδη θεσμοθετήσει ο “Συνήγορος του Πολίτη”.
  • Η συνεργασία του Συλλόγου με το Υπουργείο, επί καταγγελιών που υποβάλλονται μέσα από τον ιστότοπο του Συλλόγου.
  • Η υποστήριξη της προσπάθειας για εξεύρεση παιδαγωγικών μεθόδων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την εμπέδωση φορολογικής συνείδησης στην κοινωνία, σε συνεργασία με φορείς του Υπουργείου Παιδείας και την αρμοδίας Επιτρόπου για θέματα Παιδείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φορείς προς τους οποίους έχουν γίνει προκαταρκτικές παρουσιάσεις της ιδέας από το Σύλλογο ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ.
  • Συνεργασία στην προβολή των εθνικών θέσεων σε ξένους φορείς στους οποίους μετέχει ή με τους οποίους συνεργάζεται ο Σύλλογος.
  • Συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου στις συνεδριακές εκδηλώσεις του Συλλόγου που θα πραγματοποιηθούν το Δεκέμβριο του 2011.
  • Παροχή τεχνικής βοήθειας στον Σύλλογο, στα πλαίσια της συνεργασίας του  με το Institute for Research in Economic and Fiscal Issues (IREF) για την ετήσια έκδοση με τίτλο “Taxation in Europe”, αλλά και για άλλες συνεργασίες του Συλλόγου με διεθνείς επιστημονικούς φορείς.


Η Διοίκηση του Συλλόγου παρουσίασε στον κ. Καπελέρη το πλάνο της εκστρατείας του Συλλόγου κατά της φοροδιαφυγής με τίτλο “Η φοροδιαφυγή είναι έγκλημα κατά της κοινωνίας”, την οποία εγκαινιάζει κατά το διάστημα αυτό και δεσμεύθηκε να παρουσιάσει το πόρισμα της εκστρατείας αυτής, σε συνεδριακή εκδήλωση κατά το μήνα Δεκέμβριο, στην οποία θα κληθεί να καταθέσει τις απόψεις της και η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.
Επίσης, ενημέρωσε τον κ. Γενικό Γραμματέα για την πρωτοβουλία του Συλλόγου να εγκαινιάσει (εντός των προσεχών ημερών) στον ιστότοπο του Συλλόγου μηχανισμό κατάθεσης καταγγελιών για περιπτώσεις φοροδιαφυγής από τους πολίτες προς το Σύλλογο.

Παράλληλα, κατέθεσε στον κ. Καπελέρη τις θέσεις του Συλλόγου, επί διαφόρων φορολογικών θεμάτων:

  • Με δεδομένη τη σημερινή δομή του φορολογικού συστήματος, η οποία προκαλεί εντονότατες αδικίες στην κοινωνία, ο Σύλλογος είναι θετικός στην αύξηση του αριθμού των προσώπων που καταβάλλουν άμεσους φόρους και συνεπώς και στη μείωση του αφορολόγητου ορίου της κλίμακας φορολογίας, υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα συνδυασθεί με συγκεκριμένες, ουσιώδεις και παράλληλες προσπάθειες προς την κατεύθυνση της μείωσης των έμμεσων φόρων.
  • Υποστηρίζει τη δημοσίευση των ονομάτων φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις. Ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι ο κανόνας της δημοσιοποίησης θα πρέπει να είναι συγκεκριμένος και χωρίς εξαιρέσεις.
  • Διαφωνεί με κάθε σκέψη για τη διαφοροποίηση της φορολογικής αντιμετώπισης των υπαλλήλων, σε σχέση με άλλες κατηγορίες εργαζόμενων και φορολογούμενων.
  • Ζητά την πραγματοποίηση έρευνας για το ζήτημα των ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς και τη δημοσιοποίηση κάθε στοιχείου που αφορά στην ταυτότητα των οφειλετών, αλλά και στους χειρισμούς των αρμοδίων υπηρεσιών στο ζήτημα της είσπραξής τους.
  • Διαφωνεί με την πρακτική του “προσδιορισμού ποσοτικών στόχων” στην επιβολή  προστίμων από το ΣΔΟΕ, καθώς η πρακτική αυτή είναι αντίθετη με κάθε έννοια δικαίου και χρηστής Δημόσιας Διοίκησης.
  • Διαφωνεί με την αύξηση του ποσοστού (από 25% σε 50%) επί του επιβαλλόμενου προστίμου, το οποίο θα πρέπει να πληρωθεί ως προϋπόθεση για την άσκηση των νόμιμων διοικητικών προσφυγών.
  • Ζητά την υλοποίηση μίας παλαιάς και πάγιας δέσμευσης των κατά καιρούς ηγεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία αφορά στη θεσμοθέτηση δευτεροβάθμιας επιτροπής εξέτασης των διοικητικών πράξεων σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων.


Επί των θεμάτων αυτών έγινε μία πρώτη γενική συζήτηση, ενώ ο Σύλλογος δεσμεύθηκε να υποβάλλει πιο αναλυτική ανάπτυξη και τεκμηρίωση των θέσεών του επί αυτών. Παράλληλα, η Διοίκηση του Συλλόγου δεσμεύθηκε ότι, σε τακτά χρονικά διαστήματα, η Διοίκηση του Συλλόγου θα ενημερώνει τον Γ.Γ. κ. Καπελέρη και τη λοιπή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για τις θέσεις του επί συγκεκριμένων φορολογικών θεμάτων.

Τέλος, έγινε αναφορά στην πρωτοβουλία του Συλλόγου για συγκέντρωση στοιχείων για την ασκούμενη σήμερα φορολογική πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών επί των ακινήτων και επί της περιουσίας γενικότερα και δόθηκε η υπόσχεση για ενημέρωση του Υπουργείου για το πόρισμα της μελέτης αυτής.
Σημειώνεται ότι λόγω της συμμετοχής του Συλλόγου στο Taxpayers Association of Europe, αλλά και των σχέσεων που αναπτύσσει με ομοειδείς συλλόγους σε άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι δυνατή η συλλογή επεξεργασμένων στοιχείων σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ έχει προγραμματίσει συναντήσεις και με άλλους κρατικούς ή κοινωνικούς φορείς κατά τις επόμενες εβδομάδες.


(Σημείωση: Ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, με ειδικό άρθρο του Καταστατικού του, δεν μπορεί να λαμβάνει κρατική επιχορήγηση ή οποιουδήποτε άλλη οικονομική ενίσχυση από κρατικούς φορείς, για κανένα λόγο ή αιτία).

Δείτε τις δράσεις του Συλλόγου
Δείτε τις ανακοινώσεις του Συλλόγου



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (3 σχολιάστηκε):

Θοδωρής Καραγιάννης την 02 Ιουνίου 2011
avatar
Οι έμμεσοι φόροι είναι σαφώς η μεγαλύτερη αδικία και θα πρέπει να μειωθούν και αυτό θα μπορέσει να γίνει αν πληρώνουν περισσότεροι άμεσους φόρους. Σωστή τοποθέτηση και την αποδέχομαι πλήρως. Η ένστασή μου είναι ως προς τη ... σειρά.

Τι εννοώ; Οτι ζητούν τη μείωση του αφορολόγητου (ώστε να πληρώνουν περισσότεροι άνθρωποι φόρους) για ΝΑ μειωθούν οι έμμεσοι.
Και γιατί να μην στηρίξουμε το ίδιο αλλά με άλλη σειρά, δηλαδή να διεκδικήσουμε λιγότερους έμμεσους φόρους και όταν αυτοί εφαρμοστούν, να προχωρήσουμε και στην μείωση του αφορολόγητου;

Γιατί έχω την αίσθηση οτι και το αφορολόγητο θα μειωθεί αλλά και οι έμμεσοι φόροι ΔΕΝ θα ελαττωθούν; (για να μην πω ότι θα αυξηθούν – βλέπε φόρος αναψυκτικών, πετρέλαιο, τσιγάρα κ.α)
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
2
Γιάννης Σιάτρας την 30 Μαϊου 2011
avatar
Η θέση του Συλλόγου δεν είναι να αυξηθούν οι φόροι. Μακρυά από το Σύλλογο κάτι τέτοιο!
Όμως, η θέση του Συλλόγου είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει πιο δίκαιη φορολογία. Και κυρίως, να πληρώνουν περισσότεροι έλληνες φόρους.
Ξέρετε ότι μόνο στην Ελλάδα υπάρχει τόσο ψηλό αφορολόγητο;
Ξέρετε ότι η Ελλάδα έχει το μικρότερο ποσοστό άμεσα φορολογούμενων;
Η θέση του Συλλόγου είναι να αυξηθεί ο αριθμός των φορολογούμενων και να μειωθούν σημαντικά οι έμμεσοι φόροι, οι οποίοι πλήττουν όλους!!
Η θέση του Συλλόγου είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μία καλύτερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Και κυρίως, αυστηροποίηση των ποινών σε όσους φοροδιαφεύγουν.
Ας μην ρέπουμε στον (εύκολο) λαϊκισμό! Δείτε τον Πίνακα που εμφανίζεται στο άρθρο "Αντινομίες του φορολογικού συστήματος και λάθη της φορολογικής πολιτικής". Δηλαδή, μόνον εμείς είμαστε οι έξυπνοι στην Ευρώπη; Όλα τα άλλα κράτη που έχουν πιο δίκαιη κατανομή των βαρών (και συνεπώς, περισσότερα άτομα που πληρώνουν φόρους) είναι οι χαζοί;
Όμως, δεν είναι τα άλλα κράτη στην τραγική θέση που βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα....
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
1
την 30 Μαϊου 2011
avatar
Δηλαδή, η θέση του Συλλόγου είναι να μειωθεί το αφορολόγητο και να πληρώνουμε περισσότερους φόρους; Είναι δυνατόν;;;;
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
1
συνολικά: 3 | προβολή: 1 - 3

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας