Παράνομες οι αυξήσεις των εισιτηρίων του ΟΑΣΑ;

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Παράνομες οι αυξήσεις των εισιτηρίων του ΟΑΣΑ;
image

Σε παλαιότερο άρθρο περιγράφονταν οι αρχικές ενέργειες του μέλους του Συλλόγου κ. Γιάννη Σιάτρα, αναφορικά με την διερεύνηση του εάν οι αυξήσεις που έγιναν στα εισιτήρια του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (στις 1-2-2011), συνιστούν παράνομη πράξη, από μέρους του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων και εάν συνιστούν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχει ο Οργανισμός στον τομέα των μεταφορών στην περιοχή της Πρωτεύουσας.

Σε μία από τις επιστολές που στάλθηκαν προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, υποβλήθηκε η ερώτηση για το εάν “σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του Ν. 703/1977, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέδωσε γνωμοδότηση σχετικά με το ζήτημα της αύξησης των κομίστων”.

Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση έχει ως εξής:
α) Η παράγραφος 1 του άρθρου 6 του νόμου 703/1977 αναφέρει ότι: “1. Αι διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται και επί δημοσίων ή κοινής ωφέλειας επιχειρήσεων, των Υπουργών Συντονισμού και Ανάπτυξης δυναμένων, δια κοινών αποφάσεών των, εκδιδομένων μετά γνώμην της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, να εξαιρούν της εφαρμογής του παρόντος νόμου τινάς των επιχειρήσεων τούτων ή κατηγορίας αυτών, εφ’ όσον αύται είναι γενικοτέρας σημασίας δια την εθνικήν οικονομίαν.”

Η παράγραφος 3 του ίδιου άρθρου αναφέρει ότι: “Αι διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται και επί επιχειρήσεων και ενώσεων επιχειρήσεων μεταφορών, εκτός εάν, δια κοινών αποφάσεων των Υπουργών Συντονισμού, Ανάπτυξης και Συγκοινωνιών, δια τας χερσαίας και αεροπορικάς μεταφοράς, ή των Υπουργών Συντονισμού, Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας δια τας θαλασσίας μεταφοράς, εκδιδομένων κατόπιν γνώμης της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, ήθελον εισαχθή ειδικαί ρυθμίσεις ή εξαιρέσεις από των διατάξεων του παρόντος, επιβαλλόμεναι εκ της πολιτικής επί των μεταφορών”.

β) Η υπ’ αριθμόν 385/ΕΓΔΕΚΟ/0012 (ΦΕΚ 2 /5-1-2011 Β), με βάση την οποία αναπροσαρμόστηκαν οι τιμές των εισιτηρίων, εκδόθηκε χωρίς την έκδοση της απαιτούμενης γνωμοδότησης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Αυτό επιβεβαιώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο και από την απάντηση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΑΠ 2127/7-4-2011) όπου αναφέρεται ότι: “δεν υποβλήθηκε από μέρους υπηρεσιών Υπουργείου αίτηση προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού για γνωμοδότηση προκειμένης της αύξησης των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. (Δείτε την επιστολή στο πάνω δεξί τμήμα του παραθύρου)

Παράλληλα, από έρευνα που κάναμε σε όλες τις περιπτώσεις αύξησης των εισιτηρίων του ΟΑΣΑ από το 1997 έως και σήμερα, ουδέποτε έχει υπάρξει παρόμοια γνωμοδότηση στο παρελθόν.

Το γεγονός αυτό, ενδεχόμενα καθιστά την αύξηση των εισιτηρίων που έγινε με την παραπάνω Υπουργική Απόφαση ως παράνομη. Πιθανότατα, το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τις αυξήσεις των εισιτηρίων του ΟΑΣΑ, αλλά και άλλων φορέων αστικών συγκοινωνιών σε όλη της χώρα.

Εντός των επομένων ημερών, ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ θα υποβάλει σχετικό ερώτημα προς το Συνήγορο του Πολίτη.

Σε επόμενο δημοσίευμα, θα σας ενημερώσουμε για την απάντηση που θα λάβουμε, αλλά και για κάθε νεότερη εξέλιξη.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας