Πρόταση προς τον Πρόεδρο της Βουλής, για συλλογή έγγραφων παραιτήσεων βουλευτών, από μελλοντικές αξιώσεις

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Πρόταση προς τον Πρόεδρο της Βουλής, για συλλογή έγγραφων παραιτήσεων βουλευτών, από μελλοντικές αξιώσεις
image

Η έντονη αντίδραση του συνόλου των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, αλλά και των πολιτικών κομμάτων, στο ζήτημα της αξίωσης πρώην βουλευτών για την είσπραξη αναδρομικώς, μεγάλου ύψους ποσών, βασιζόμενοι σε νομικά προσχήματα περασμένων ετών, καταδεικνύει τη -σχεδόν καθολική- αρνητική στάση της κοινωνίας, απέναντι στο ζήτημα αυτό.

Οι αξιώσεις αυτές, από άτομα που με τις πράξεις ή τις παραλήψεις τους στο παρελθόν, έχουν και αυτά μέρος της μεγάλης ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας της χώρας, είναι προκλητικές και προσβάλλουν το περί δικαίου αίσθημα.

Επικροτούμε τη θέση του Υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δήλωσε ότι, “το Υπουργείο Οικονομικών δεν προτίθεται να ικανοποιήσει οποιαδήποτε παρόμοια απαίτηση και θα προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση” και πιστεύουμε ότι η δήλωση αυτή επικροτείται επίσης και από το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

Μετά από συζήτηση μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

α) Να υποβληθεί αίτημα προς την Αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κα Φλωρεντία Καλδή, για τη γνωστοποίηση προς το Σύλλογό μας, των ονομάτων των πρώην βουλευτών οι οποίοι έχουν προβάλει αξιώσεις, καθώς επίσης και το ύψος του ποσού που αξιώνει ο καθένας.

β) Να σταλεί επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία να προτείνεται η ανάληψη πρωτοβουλίας, εκ μέρους του, με στόχο τη συλλογή έγγραφων δηλώσεων παραίτησης των σημερινών βουλευτών, από ενδεχόμενες μελλοντικές αξιώσεις, που θα βασίζονται στα ίδια νομικά ευρήματα.
Σημειώνεται ότι, οι σχετικές προφορικές δεσμεύσεις που ανέλαβαν χθες οι πολιτικοί  αρχηγοί, δεν έχουν καμία νομική ισχύ, αφού -με βάση τη νομοθεσία όπως ισχύει σήμερα- οι νυν βουλευτές, έχουν το δικαίωμα να εγείρουν σχετικές αξιώσεις στο μέλλον.
Άλλωστε, παρόμοιες δεσμεύσεις είχαν αναληφθεί και κατά το 2008, χωρίς να είναι ακόμη βέβαιο ότι οι βουλευτές που δεν εξελέγησαν στις εκλογές του 2009, τήρησαν τις δεσμεύσεις των τότε αρχηγών τους.


Σήμερα το πρωί, η Γραμματεία του Συλλόγου, απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Βουλής, την παρακάτω επιστολή:


Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ

Αρ. Πρωτοδικείου Αθηνών 559/2011
Μνησικλέους 2, 10556, Αθήνα
τηλ: 210-3242032 begin_of_the_skype_highlighting 210-3242032 end_of_the_skype_highlighting
forologoumenos.gr
Μέλος του Taxpayers Association of Europe

Προς:
τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κο Φίλιππο Πετσάλνικο

ΑΠ: 9/5-5-2011/ΓΣ

Αθήνα, 5 Μαϊου 2011


Κύριε Πρόεδρε,

Από την κατάθεση της Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, έγινε γνωστό ότι υπάρχουν περίπου 800 με 850 υποθέσεις συνταξιούχων βουλευτών, οι οποίοι αξιώνουν αναδρομικές αποδοχές.

Κατά τη χθεσινή μέρα, οι αρχηγοί όλων των πολιτικών κομμάτων έκαναν δηλώσεις εναντίον των διεκδικήσεων αυτών, οι οποίες άλλωστε προσβάλλουν το κοινό αίσθημα δικαίου, ιδιαίτερα στην παρούσα δημοσιονομική συγκυρία.

Καθώς το ζήτημα ήδη λαμβάνει διαστάσεις οι οποίες, για μία ακόμη φορά, ενδέχεται να καταλήξουν να προσβάλουν το κύρος του Κοινοβουλίου, παρακαλούμε, στα πλαίσια των καθηκόντων Σας, να αναλάβετε την πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει έγγραφη παραίτηση από τυχόν μελλοντική διεκδίκηση παρόμοιας απαίτησης, από κάθε σημερινό βουλευτή του Κοινοβουλίου.

Μία τέτοια ενέργεια, αφ’ ενός μεν θα επιδρούσε κατασταλτικά στην κοινωνία, τα ευρύτερα στρώματα της οποίας -δικαίως- νοιώθουν ότι αδικούνται, θα προέβαλε μία θετική πρωτοβουλία του Σώματος, ενώ παράλληλα θα προστάτευε το Ελληνικό Δημόσιο από μελλοντικές διεκδικήσεις.

Μάλιστα, μία τέτοια ενέργεια, θα είχε μεγαλύτερη συμβολική σημασία, εάν γινόταν πριν από την ανάληψη οιασδήποτε νομοθετικής πρωτοβουλίας, που δεσμεύθηκε ότι θα αναλάβει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Πιστεύουμε ότι το δίκαιο αίτημά μας θα σας βρει σύμφωνο.

Με εντολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ,

Γιάννης Σιάτρας
Πρόεδρος Δ.Σ.



Η επιστολή έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 1089/5-5-2011 από την Υπηρεσία της Ειδικής Γραμματείας του Προέδρου της Βουλής.

Η επιστολή προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, από το οποίο θα ζητείται η γνωστοποίηση των ονομάτων των πρώην βουλευτών, οι οποίοι έχουν εγείρει τις -απαράδεκτες από την κοινωνία- αξιώσεις, θα αποσταλεί εντός των ημερών και θα κοινοποιηθεί στο site του Συλλόγου.


Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ζητούν εκατομμύρια αναδρομικά!
Οι βουλευτές θα πάρουν αναδρομικά 250.000 ευρώ έκαστος, εν μέσω οικονομικής κρίσης;



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας