Παρέμβαση του Συλλόγου στη Συνέλευση της Αγροτικής Τράπεζας, για το ζήτημα της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Παρέμβαση του Συλλόγου στη Συνέλευση της Αγροτικής Τράπεζας, για το ζήτημα της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων
image

Διαμαρτυρία για το ρόλο της Αγροτικής Τράπεζας στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, υπέβαλε ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ κατά τη διάρκεια της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Τράπεζας που διεξήχθηκε την Παρασκευή 29 Απριλίου.

Ο Σύλλογος, ο οποίος -μετά από εντολή του Διοικητικού του Συμβουλίου- εκπροσωπήθηκε από τον κ. Γιάννη Σιάτρα, υπέβαλε ερωτήματα σχετικά με το ύψος του δανεισμού των πολιτικών κομμάτων, αλλά και την εξέλιξη του δανεισμού αυτού.

Σημειώνεται, ότι σε μία στιγμή που η κεφαλαιακή βάση της Αγροτικής Τράπεζας δείχνει να έχει καταρρεύσει, λόγω της χρηματοοικονομικής και της οικονομικής κρίσης, τα υπόλοιπα δανείων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας προς την Τράπεζα ξεπερνούν τα 205 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, λόγω της ελλειμματικής λειτουργίας των κομμάτων αυτών, είναι αμφίβολο εάν τα χρήματα αυτά θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρωθούν. Παράλληλα, για να κατανοήσουμε τη σημασία του ποσού αυτού για την Τράπεζα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτό  αυτό είναι σήμερα μεγαλύτερο από τα πραγματικά ίδια κεφάλαια της Αγροτικής, η οποία καταφεύγει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,26 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η παρέμβαση του κ. Σιάτρα κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Αγροτικής Τράπεζας, ήταν η παρακάτω:


Προς:
Τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της
Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος

Αθήνα, 29 Απριλίου 2011

Κύριε Πρόεδρε,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία η Τράπεζα ουδέποτε διέψευσε, η Αγροτική Τράπεζα εμφανίζεται να έχει δανειοδοτήσει τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της χώρας με τεράστια ποσά.
Πιο συγκεκριμένα, για το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, κυβερνών κόμμα σήμερα, η Τράπεζα φέρεται, έως το 2010, να είχε χορηγήσει συνολικά δάνεια ύψους 98 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 114 εκατομμυρίων του δανεισμού του συγκεκριμένου κόμματος.
Για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, η Τράπεζα φέρεται, έως το 2010, να είχε χορηγήσει συνολικά δάνεια ύψους 105 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 120 εκατομμυρίων του δανεισμού του συγκεκριμένου κόμματος.

Είναι σαφές ότι ο δανεισμός αυτός δε βασίζεται σε τραπεζικά κριτήρια. Ο οποιοσδήποτε τραπεζικός θα επιβεβαιώσει ότι, είναι αδιανόητο να δανείζεις κάποιον με ποσά τα οποία φθάνουν κοντά στο επταπλάσιο των ετησίων εσόδων του δανειολήπτη, πολύ δε περισσότερο όταν ο ετήσιος ισολογισμός του νομικού αυτού προσώπου εμφανίζει σταθερά ζημιές και υψηλότατο δανεισμό. Σημειώνεται ότι, κατά το 2010, το ΠΑΣΟΚ είχε έσοδα 22,7 εκατομμύρια ευρώ και δαπάνες 65,06 εκατομμύρια. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, κατά το 2010 είχε έσοδα 18,7 εκατομμύρια και δαπάνες 40 εκατομμύρια!

Αναρωτήθηκε η Διοίκηση της Τράπεζας με ποιό τρόπο θα μπορέσει η Τράπεζα στην οποία διορίστηκαν να υπηρετούν και να λειτουργούν με ευπιστία, θα εισπράξει τα χρήματα αυτά;

Η πρακτική της δανειοδότησης με αδιαφανή, αντικανονικά, ή έστω με πολιτικά κριτήρια, αποτέλεσε το κύριο αίτιο για το οποίο βρίσκεται η Τράπεζά μας στη δυσχερή σημερινή θέση, όπου ακόμη και η ύπαρξή της είναι υπό αμφισβήτηση.
Παράλληλα, με την ασυλλόγιστη -και ενδεχόμενα αντιδεοντολογική- συμπεριφορά της, η Τράπεζα στην ουσία εξέθρεψε το άρρωστο πολιτικό σύστημα των τελευταίων ετών, αφού υπήρξε -σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία- ο κύριος χρηματοδότης του. Και συνέβαλε, έμμεσα, στη σημερινή κατάντια της χώρας μας.

Ως μέτοχοι της Τράπεζας, διαμαρτυρόμαστε για τη συμπεριφορά αυτή, την οποία και καταδικάζουμε.

Καλούμε δε τη Διοίκηση να μας απαντήσει, σήμερα εάν είναι δυνατό ή σε επιστολή της κατά τις επόμενες μέρες, εάν δε διαθέτει τα στοιχεία αυτή τη στιγμή, στα παρακάτω:

1) Ποιό είναι το ύψος του δανεισμού των πολιτικών κομμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου 2010.
2) Πώς εξελίχθηκε το δανειακό υπόλοιπο των πολιτικών κομμάτων στα τελευταία 5 χρόνια.
3) Τί ποσό εκταμιεύθηκε προς τα πολιτικά κόμματα, εντός του 2010. Τί ποσό έχει εκταμιευθεί εντός του 2011.
4) Εάν η εξυπηρέτηση των δανείων υπήρξε κανονική εντός του 2010 και εάν όχι, τί ποσό όφειλε το κάθε πολιτικό κόμμα να καταβάλει προς την Τράπεζα και τί ποσό τελικά κατέβαλε;
5) Με ποιές διαδικασίες και με ποιά λογική έγινε η υπερβολική αυτή δανειοδότηση προς τα πολιτικά κόμματα.

Καλούμε τη Διοίκηση της Τράπεζας όπως διακόψει στο εξής κάθε χρηματοδότηση προς τα πολιτικά κόμματα, αφού η διατήρηση αυτής της απαράδεκτης δανειοδοτικής πολιτικής, όχι μόνον είναι αντίθετη προς την κοινωνική και την πολιτική ηθική, αλλά συνιστά και μεγάλο κίνδυνο για την οικονομική θέση της Τράπεζας.

Καλούμε τον Ορκωτό Ελεγκτή της Τράπεζας να μας υποβάλει γραπτή αναφορά σχετικά με την εξέλιξη των δανειακών υπολοίπων των πολιτικών κομμάτων τα οποία χρηματοδοτεί η Τράπεζα, κατά το 2010.

Δηλώνουμε ότι:

Δεν εγκρίνουμε την Έκθεση   Διαχείρισης   του   Διοικητικού Συμβουλίου για την εταιρική χρήση 2010 (1-1-2010 μέχρι 31-12-2010). (Θέμα (1) της ημερήσιας διάταξης)

Δεν εγκρίνουμε τις ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις και την Έκθεση των Ελεγκτών για την εταιρική χρήση 2010 (1-1-2010 μέχρι 31-12-2010), καθώς και λήψη απόφασης για τη διάθεση των αποτελεσμάτων της χρήσης. (Θέμα (2) της ημερήσιας διάταξης)

Δεν εγκρίνουμε τις Ενοποιημένες  Οικονομικές Καταστάσεις των εταιριών του Ομίλου της ΑΤΕbank και της Έκθεσης των Ελεγκτών για την εταιρική χρήση 2010 (1-1-2010 μέχρι 31-12-2010). (Θέμα (3) της ημερήσιας διάταξης)

Δεν απαλλάσσουμε τα μέλη του  Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη για τη χρήση 2010 (θέμα (4) της ημερήσιας διάταξης) και επιφυλλασσόμαστε για την αναζήτηση τυχόν πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών για ενέρειες και παραλήψεις τους κατά τη χρήση του 2010.

Δεν εγκρίνουμε τις αμοιβές και τα πάγια έξοδα του Προέδρου, των Αντιπροέδρων και  των

Μελών Διοικητικού Συμβουλίου για την εταιρική χρήση 2010 (θέμα (6) της ημερήσιας διάταξης)

και επιφυλλασσόμαστε για την αναζήτηση τυχόν πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών σε

περίπτωση που διαπιστωθεί ότι διατέθηκαν χρήματα για θέματα που δεν αφορούσαν τις εργασίες της Τράπεζας.

 

Δεν εγκρίνουμε τις αποζημιώσεις των μελών της Επιτροπής Ελέγχου για την εταιρική χρήση 2010 και καθορισμός αυτών για τη χρήση 2011. (Θέμα (7) της ημερήσιας διάταξης).

Δεν εγκρίνουμε την αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής ονομαστικής μετά ψήφου μετοχής της Τράπεζας με ταυτόχρονη συνένωση και μείωση του συνολικού αριθμού των κοινών ονομαστικών μετοχών (reverse split). (Θέμα (13) της ημερήσιας διάταξης).

Δεν εξουσιοδοτούμε το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας κατ’ άρθρο 13 παράγραφος 1 του κ.ν. 2190/1920 να αυξάνει, μερικά ή ολικά, με την έκδοση νέων μετοχών ή ομολογιών μετατρέψιμων σε μετοχές της Τράπεζας το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας μέχρι του 50% του μετοχικού κεφαλαίου αυτής κατά την ημερομηνία χορήγησης της σχετικής εξουσιοδότησης (θέμα (17) της ημερήσιας διάταξης). Πιστεύουμε ότι μία τέτοια απόφαση συνιστά μία λανθασμένη και καταχρηστική ερμηνεία των σχετικών άρθρων του ν. 2190 και επιφυλλασσόμαστε για την άσκηση προσφυγής εναντίον της, σε περίπτωση που η Συνέλευση υπερψηφίσει το παρόν θέμα.

Καταθέτουμε τις θέσεις που αναπτύξαμε στη Γραμματεία της Συνέλευσης και παρακαλούμε να καταχωρηθούν στα Πρακτικά.

Γιάννης Σιάτρας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, ενεργώντας ως αντιπρόσωποι της μετόχου εταιρίας EuroCapital ΑΕΕΔ.

Στην απάντησή του, ο Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας κ. Θεόδωρος Πανταλάκης απάντησε:

1) Η Τράπεζα θεωρεί ότι τα δάνεια προς τα πολιτικά κόμματα είναι εξασφαλισμένα, αφού έχει τεθεί ως εγγύηση η ετήσια χρηματοδότηση των κομμάτων από τον κρατικό Προϋπολογισμό.
2) Κατά το 2010, η Τράπεζα δε χορήγησε νέα δάνεια προς τα κόμματα.
3) Υπάρχει καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των δανείων από τα πολιτικά κόμματα.
4) Η Τράπεζα δε θα χορηγήσει νέα δάνεια προς πολιτικά κόμματα.

Επί των παραπάνω απαντήσεων, έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

Αμφισβητούμε το ότι τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων προς την Αγροτική Τράπεζα είναι εξασφαλισμένα. Ας σημειωθεί ότι, αφ’ ενός μεν τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα εμφανίζουν τεράστια ελλείμματα στη λειτουργία τους, ενώ η ενίσχυσή τους από τον Προϋπολογισμό είναι συνάρτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων που αυτά πετυχαίνουν. Σε περίπτωση μείωσης της εκλογικής τους δύναμης (κάτι που είναι πιθανό να συμβεί στο μέλλον), η χρηματοδότησή τους θα μειωθεί. Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα δε διαθέτουν κάποια άξιου λόγου περιουσία, ενώ είναι άγνωστο τί θα μπορούσε να συμβεί με το ζήτημα των χρεών, στην περίπτωση που κάποιο κόμμα διαλυθεί, κάτι που συμβαίνει συχνά στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ο Διοικητής της Τράπεζας δεσμεύθηκε να μας δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την κίνηση των δανειακών λογαριασμών των κομμάτων για το έτος 2010, αλλά και για το 2011. Εντός των ημερών, ο Σύλλογος θα αποστείλει επιστολή προς τον κ. Πανταλάκη, όπου θα ζητά συγκεκριμένα στοιχεία για την κίνηση των λογαριασμών αυτών. Ευχόμαστε ο κ. Πανταλάκης να τιμήσει τη δέσμευσή του. Όμως, σε κάθε περίπτωση, θα επιμένουμε στη λήψη απάντησης και στην αναζήτηση στοιχείων και θα επανερχόμαστε τακτικά στο θέμα αυτό, αφού θεωρούμε ότι, η πέρα από κάθε τραπεζικό κριτήριο και η μεγάλου μεγέθους χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων συνιστούν ένα από τα βασικά “σκάνδαλα” των προηγούμενων ετών, το οποίο παράλληλα εξέθρεψε το άρρωστο πολιτικό σύστημα που κατέληξε να προκαλέσει τόσα δεινά στη χώρα μας.

Ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, στη Γενική Συνέλευση της Αγροτικής Τράπεζας, εκπροσώπησε μέλος του, το οποίο την είχε εξουσιοδοτήσει σχετικά. Υπενθυμίζεται ότι η παρέμβαση του Συλλόγου κατά τη Γενική Συνέλευση της Αγροτικής Τράπεζας έγινε με βάση σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, της 20-4-2011.  Με βάση την απόφαση αυτή, ο Σύλλογος θα πραγματοποιήσει παρεμβάσεις και σε Γενικές Συνελεύσεις και άλλων εταιριών.



Διαβάστε παλαιότερο σχετικό άρθρο.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας