Διεκδίκηση μείωσης καταβαλλόμενων εισφορών στον ΟΑΕΕ και αποσαφήνιση παροχών

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Διεκδίκηση μείωσης καταβαλλόμενων εισφορών στον ΟΑΕΕ και αποσαφήνιση παροχών
image

Η υπόθεση:
Η υπόθεση αφορά σε αίτημα προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών για τη μείωση των καταβαλλόμενων εισφορών, αναδρομική επιστροφή εισφορών που καταβλήθηκαν στο παρελθόν και αποσαφήνιση των δικαιούμενων παροχών.

Το σκεπτικό:
Το σκεπτικό μας βασίζεται στο ότι, μετά τη μείωση του ύψους των καταβαλλόμενων συντάξεων, την κατάργηση (ή τη μείωση) των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας επί των καταβαλλόμενων σήμερα συντάξεων και με το σκεπτικό ότι, οι καταβαλλόμενες από τους ασφαλισμένους εισφορές έχουν μία ανταποδοτική μορφή, είναι λογικό: α) να μειωθεί το ποσό των κάθε μήνα καταβαλλόμενων εισφορών και β) να επιστραφεί το τμήμα των εισφορών που είχαν καταβληθεί στο παρελθόν.
Επίσης, πάλι με το σκεπτικό ότι οι εισφορές έχουν μία ανταποδοτική μορφή, είναι λογικό για τον ασφαλισμένο να πρέπει να πληροφορηθεί, ποιό ακριβώς θα είναι το ύψος της σύνταξης που θα λαμβάνει, όταν αυτός συνταξιοδοτηθεί.

Ενέργειες:
- Η αρχική επιστολή μας στάλθηκε στον ΟΑΕΕ στις 9 Φεβρουαρίου 2011 (ΑΠ 14578/9-2-2011), όπου ο αποστολέας, αιτούνταν:
1) Την αιτιολόγηση της υπερβολικής αύξησης των εισφορών κατά το διάστημα Δεκέμβριος 2008 - Δεκέμβριος 2010.
2) Τη μείωση των εισφορών από το τρέχον δίμηνο, λόγω του ότι οι προηγούμενες αυξήσεις βρίσκονται σε αναντιστοιχία με την εξέλιξη του πληθωρισμού, την εξέλιξη του ΑΕΠ και του εισοδήματός μου, όπως και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελευθέρων επαγγελματιών.
3) Τη μείωση των εισφορών από το τρέχον δίμηνο, λόγω της περικοπής των συντάξεων που καταβάλλει ο Οργανισμός στους ασφαλισμένους του, λόγω περικοπής των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινού επιδόματος.
4) Τον υπολογισμό των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, κατά το διάστημα από τον Μάιο 1990 έως και Δεκέμβριο 2010, όπως αυτές προκύπτουν και υπολογίζονται, με βάση το γεγονός ότι δεν καταβάλλεται -και κατά τα φαινόμενα δε θα καταβάλλεται και στο μέλλον- Δώρο Χριστουγέννων, Δώρο Πάσχα και καλοκαιρινό επίδομα.
5) Με δεδομένο ότι κατά το μήνα Μάιο 2011, ο αποστολέας συμπληρώνει 21 έτη ασφάλισης στον Οργανισμό σας, πλέον των 4 ετών που μεταφέρει λόγω ασφάλισης σε άλλο Ταμείο (ΙΚΑ) και στράτευσης, αιτήθηκει τη γνωστοποίηση της σύνταξης που θα λαμβάνει όταν αυτός θα συνταξιοδοτηθεί, με βάση τους τρέχοντες όρους συνταξιοδότησης.
6) Αντίγραφο του Κανονισμού Λειτουργίας του Οργανισμού σας, καθώς και του ΤΕΒΕ, του οποίου ο Οργανισμός σας είναι διάδοχος.
7) Γνωστοποίηση του τρόπου υπολογισμού των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, λόγω περικοπής των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινού επίδοματος.
8) Γνωστοποίηση του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης που θα μου καταβάλλεται στον αποστολέα της επιστολής και ασφαλισμένο του ΟΑΕΕ, με βάση τις εισφορές που έχει ήδη καταβάλει, αλλά και αυτές που καταβάλλει σήμερα, ή που θα καταβάλλει στο μέλλον.

- Στις 17/3/2011 εστάλη από τον ΟΑΕΕ επιστολή (ΔΙΕΣ/Φ36/26/24275/11-3-2011) όπου ουσιαστικά δεν απαντούσε πουθενά!
Παραθέτει το ιστορικό των αυξήσεων μεταξύ του 2009 και 2010 ωσάν να μη τις γνωρίζαμε!
Αναφέρει ότι, “όσον αφορά την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στην παρούσα φάση, δε μπορούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημά σας διότι αυτό αντίκειται στην ισχύουσα Νομοθεσία” (δείτε σχόλιο παρακάτω).
Γνωστοποιεί τον αριθμο του ΦΕΚ όπου εγκρίθηκε ο Κανονισμός Ασφαλιστικής Λειτουργίας του ΟΑΕΕ.
Αναφέρει ότι, “σε ότι αφορά τα ερωτήματά σας περί συνταξιοδότησης τα οποία αναφέρετε στην επιστολή σας, θα σας απαντήσει η αρμόδια Διεύθυνση Παροχών Συντάξεων του ΟΑΕΕ”.

- Στις 18/3/2011 έγινε τηλεφωνική επικοινωνία με την αρμόδια υπάλληλο (την υπογράφουσα την επιστολή του ΟΑΕΕ), και η οποία (με αμήχανο και όχι με ιδιαίτερα ευγενή τρόπο), ανέφερε ότι ...δε γνωρίζει το νόμο που απαγορεύει τη μείωση των καταβαλλόμενων εισφορών και μετά από συζήτηση είπε ότι, “μάλλον δεν υπάρχει τέτοιος νόμος, αλλά ...δεν υπάρχει και νόμος που να το επιτρέπει”!

Επόμενες ενέργειες:
Άμεσα, θα επανέλθουμε με πιο πιεστικό τρόπο για να μας δοθεί πλήρης απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε ο ασφαλισμένος και μέλος του Συλλόγου μας.
Οι επόμενες ενέργειες θα αποφασισθούν στις επόμενες μέρες, εάν μέσα στο εναπομείναν χρονικό διάστημα (50 ημέρες από την κατάθεση της πρώτης επιστολής) δε λάβουμε ικανοποιητικές απαντήσεις.
Το πιο πιθανό είναι ότι δε θα λάβουμε (βεβαίως) απαντήσεις και σίγουρα δεν πρόκειται να αποφασίσει ο ΟΑΕΕ μείωση των εισφορών. Αυτό άλλωστε το γνωρίζαμε από την αρχή. Όμως, θέλαμε να δούμε τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί, για να τα χρησιμοποιήσουμε στην εξέλιξη της διεκδίκησής μας.

Το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και αφορά σε χιλιάδες, ή εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.
Θα περιμένουμε ώστε, μετά τις εκλογές του Συλλόγου (3-4-2011) για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και μετά τη συγκρότηση της “Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων” του Συλλόγου, να αποφασίσουμε μία καλά προετοιμασμένη και συντονισμένη κίνηση.
Το ζήτημα έχει ανοίξει. Αλλά οι περαιτέρω δράσεις θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές!

Τί επιδιώκουμε:
Οι επιδιώξεις μας είναι διάφορες:
1) Να αντιληφθεί το Κράτος και ο ΟΑΕΕ ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να αυξάνει την καταβαλλόμενη εισφορά, χωρίς παράλληλα να προσδιορίζει το γιατί αυξάνεται η εισφορά αυτή και τί παραπάνω θα πρέπει να προσδοκά ο ασφαλισμένος από την καταβολή παραπάνω χρημάτων.
2) Να υπάρξει μείωση της εισφοράς, αφού μειώνονται οι μελλοντικές παροχές (δώρα, επιδόματα κλπ).
3) Να πιεσθεί ο ΟΑΕΕ να κάνει πιο αποτελεσματική διαχείριση των λειτουργικών του δαπανών και των επενδύσεών του. Ο ασφαλισμένος, δε μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει τις σπατάλες της διοίκησης, τα ρουσφέτια των πολιτικών και την κακοδιαχείριση του κάθε διορισμένου Διοικητή του Οργανισμού ή διαχειριστή της περιουσίας των ασφαλισμένων.


Αίτημα:
Εάν κάποιοι από σας είστε δικηγόροι και θέλετε να ασχοληθείτε με την υπόθεση, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τα γραφεία μας (210-3242032), ή στείλτε μας email στη διεύθυνση .
Οποιοδήποτε ενδιαφέρεται για την αλληλογραφία που αναφέρεται παραπάνω, ας επικοινωνήσει μαζί μας. Επίσης, επικοινωνήστε μαζί μας, εάν έχετε κάτι να προσθέσετε στην υπόθεση, ή κάποια ιδέα για την καλύτερη αντιμετώπισή της.

 


Δείτε τις υπόλοιπες δράσεις του Συλλόγου



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας