Τα χρέη των κομμάτων συνιστούν πρόκληση για την κοινωνία!

Αρχική | Δημόσια Διοίκηση | Τα χρέη των κομμάτων συνιστούν πρόκληση για την κοινωνία!
image

Διακόσια τριάντα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ οφείλουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) στις τράπεζες, έχοντας υποθηκεύσει σ’ αυτές τα έσοδά που θα εισπράξουν έως το 2017!
Με τα στοιχεία αυτά, μπορεί να υπάρξει μία παραλλαγή της γνωστής “λαϊκής ρήσης” ως ακολούθως: Η Ελλάδα είναι μία χώρα με φτωχό Κράτος, καταχρεωμένα κόμματα, πλούσιους πολίτες και ακόμη πλουσιότερους πολιτικούς!

Τα στοιχεία που περιγράφονται σήμερα στα ΜΜΕ αναφορικά με την οικονομική κατάσταση των κομμάτων, αποτελούν την κορωνίδα του αίσχους! Και παράλληλα, συνθέτουν μία μικρογραφία αυτής της χώρας.
Γιατί να απορούμε για το πώς έφθασε η χώρα σ’ αυτό το χάλι, όταν τα άτομα που βρίσκονταν στο τιμόνι της βιώνουν το ίδιο χάλι στα κόμματά τους; Ή ακόμη χειρότερα, πώς είναι δυνατόν να ελπίζει ο λαός, να σώσουν τη χώρα, άτομα που δε μπορούν να συμμαζέψουν τα του οίκου τους;

Κατά το 2010, το ΠΑΣΟΚ είχε έσοδα 22,7 εκατομμύρια ευρώ και δαπάνες 65,06 εκατομμύρια! Η Νέα Δημοκρατία, είχε έσοδα 18,7 εκατομμύρια και δαπάνες 40 εκατομμύρια!

Το ΠΑΣΟΚ χρωστά 114 εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες (τα 98 από αυτά στην Αγροτική), ενώ το χρέος της Νέας Δημοκρατίας φθάνει στα 120 εκατομμύρια ευρώ (με τα 105 εκατομμύρια να οφείλονται στην Αγροτική).

Και βεβαίως, αυτό είναι το σκέλος των “ορατών” οικονομικών, αφού όπως έχει αποδείξει το παρελθόν, τα πολιτικά κόμματα αποτελούν μνημείο διαφθοράς και αδιαφάνειας.

Είναι δυνατόν η Κυβέρνηση και τα κόμματα να ομιλούν για περικοπές, για μειώσεις μισθών και για μείωση του χρέους όταν το κόμμα που τη στηρίζει ξοδεύει 3 φορές τα έσοδά του;

Και με ποιά λογική η διοίκηση της (κρατικής) Αγροτικής Τράπεζας εξακολουθεί να δανείζει τα πολιτικά κόμματα, τη στιγμή που και η ίδια (λόγω των εγκληματικών της λαθών) βρίσκεται σε τραγικό χάλι, διακινδυνεύοντας την ύπαρξή της;

Βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων. Προτιμούμε να πληρώνουμε εμείς -οι φορολογούμενοι- τα κόμματα, παρά άλλοι, μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες (αρκεί βέβαια, όντως να μην υπάρχουν αδιαφανείς διαδικασίες, κάτι που βλέπουμε απίθανο να συμβαίνει).
Όμως, απαιτούμε νοικοκυρεμένη διαχείριση! Δεν είναι δυνατό να συνεχίζουν τα κόμματα να προκαλούν με τα θηριώδη ελλείμματά τους.

Όπως αναφέρεται σήμερα, ο κ. Ραγκούσης αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση της επιχορήγησης των κομμάτων με βάση την οποία θα περιορισθεί, κατά 21% περίπου, το ύψος της κρατικής επιχορήγησης, ενώ θα απαιτηθεί η ονομαστικοποίηση των εισφορών ιδιωτών και επιχειρήσεων.
Δε ξέρουμε κατά πόσο αυτά αποτελούν τη λύση στην κακοδιοίκηση και την αδιαφάνεια του εσωτερικού των κομμάτων, ή απλά αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια να ρίξουν οι πολιτικοί “στάχτη στα μάτια” του λαού και να καλύψουν την εντεινόμενη οργή.

Θα προτείναμε όμως στον κ. Ραγκούση, να συμπεριλάβει στην πρωτοβουλία του και την απαγόρευση των τραπεζών που (άμεσα ή έμμεσα) ελέγχονται από το Κράτος, να δανείζουν σε ένα πολιτικό κόμμα ποσό που ξεπερνά το ύψος της κρατικής επιχορήγησης, ή ακόμη και την πλήρη απαγόρευση του δανεισμού των κομμάτων απ’ αυτές.
Ίσως έτσι τελικά κατανοήσουν οι “κομματάρχες” αυτό που βιώνει καθημερινά ο κάθε πολίτης, που βλέπει τα ταμεία των τραπεζών να παραμένουν ερμητικά κλειστά μπροστά του και να απορρίπτουν το κάθε του αίτημα δανειοδότησης.

Η αλλαγή, κύριοι των κομμάτων, πρέπει να γίνει παντού. Σε κάθε τομέα της κοινωνίας μας. Και τα κόμματά σας, αντί να είναι φωλιά σκανδάλων και μνημεία αδιαφάνειας, θα πρέπει να δώσουν το παράδειγμα!



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας