Η πρώτη νίκη κατά της Siemens και της διαφθοράς στο ελληνικό πολιτικό σύστημα!

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Ανακοινώσεις Συλλόγου | Η πρώτη νίκη κατά της Siemens και της διαφθοράς στο ελληνικό πολιτικό σύστημα!
image

Με απόφαση που έγινε γνωστή χθες (10/11/2015), το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρέπεμψε, λόγω μείζονος σπουδαιότητας, στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, την υπόθεση της αίτησης ακύρωσης που είχαν υποβάλει ο Σύλλογος “Έλληνες Φορολογούμενοι” (σημερινή ονομασία “Ένωση Φορολογουμένων Ελλάδας”), 5 πολίτες και μία εταιρία, κατά της συμφωνίας του Ελληνικού Δημοσίου με τη γερμανική εταιρία Siemens, η οποία υπογράφηκε από τον κ. Στουρνάρα τον Αύγουστο του 2012. Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε σκανδαλωδώς αναβληθεί 3 φορές επί Κυβέρνησης Σαμαρά και μία φορά επί Κυβέρνησης Τσίπρα, επειδή το Ελληνικό Δημόσιο δεν προσερχόταν στη δίκη και ούτε κατέθετε τις προτάσεις του! Τελικά, η υπόθεση συζητήθηκε στις 24 Μαρτίου 2015.

(Δείτε σχετικά με την αίτηση ακύρωσης)

Η υπόθεση δεν έχει ακόμη κριθεί. Όμως, υπήρξε μία πρώτη νίκη, στο μάλιστα που φοβόμασταν ότι θα μπορούσαμε να χάσουμε. Και αυτό έχει να κάνει με το εάν ο Σύλλογος Έλληνες Φορολογούμενοι και οι πολίτες είχαν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το Δ' Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε ότι είχαν. Και είναι βέβαιο ότι, οι νομικοί θα χαρακτηρίσουν την εξέλιξη αυτή ως "σταθμό" στην ελληνική έννομη τάξη. Με την απόφαση να αναγνωριστεί ότι ο Σύλλογος "Έλληνες Φορολογούμενοι" και απλοί πολίτες είχαν έννομο συμφέρον να καταγγείλουν τη νομιμότητα της σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens, στην ουσία νομολογείται ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να αμφισβητούν πράξεις της Δημόσιας Διοίκησης που στρέφονται κατά του οικονομικού και ταμειακού συμφέροντος του Κράτους.
Οι "Έλληνες Φορολογούμενοι" ανοίγουν μεγάλους δρόμους, για μεγάλους αγώνες! Δε μένει, παρά η κοινωνία να αποφασίσει να τους διαβεί.

Για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το μέρος της απόφασης (δεν έχει βγει όλη για το σύνολο της υπόθεσης) αξίζει να πούμε ότι, η "actio popularis" (λαϊκή αγωγή) δεν είναι αποδεκτή στα περισσότερα κράτη του κόσμου.
Με την απόφαση αυτή, που γίνεται νομολογία, ανοίγουν πολύ μεγάλοι δρόμοι στον έλεγχο των αποφάσεων του Δημοσίου, αφού ένας πολίτης μπορεί να αιτηθεί την ακύρωση μίας απόφασης της Δημόσιας Δοίκησης, εάν νομίζει ότι έτσι βλάπτεται το Κράτος. Για παράδειγμα, ένας πολίτης μπορεί να αιτηθεί την ακύρωση της σύμβασης του ελληνικού δημοσίου με τη Lockheed όπου πληρώνουμε 500 εκατομμύρια ευρώ για να επισκευάσουμε αυτά τα "σαπάκια".

Ως Πρόεδρος του Συλλόγου “Έλληνες Φορολογούμενοι” την περίοδο που ξεκινήσαμε αυτό τον αγώνα, θέλω να ευχαριστήσω θερμά, τους πολίτες που εμπιστεύτηκαν εμένα και το Σύλλογο στη δύσκολη αυτή προσπάθεια, αλλά και τους πανάξιους δικηγόρους Παναγιώτη Χασιώτη, Χρήστο Κλειώση και Μαρία Σκιαδιώτη για το νομικό αγώνα που -αφιλοκερδώς- έδωσαν.
Το πρώτο μέρος κερδήθηκε. Ο αγώνας για την ακύρωση της επαίσχυντης σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens, που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις Σαμαρά και Βενιζέλου και που ανέχθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα, συνεχίζεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Και είμαι βέβαιος ότι θα τον κερδίσουμε!

Γιάννης Σιάτρας

 



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (3 σχολιάστηκε):

Glenn Baker την 28 Απριλίου 2016
avatar
Μήπως χρειάζεστε ένα δάνειο ??? όνομα της εταιρείας μας είναι η Σιών Financial Services Limited, δίνουμε από τα δάνεια προς ενδιαφερόμενους πελάτες που αναζητούν για δάνεια να βελτιώσουν τις επιχειρήσεις τους, μπορούμε να σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο έως € 15 εκατομμύρια. Μπορούμε να σας βοηθήσουμε από εσάς δανεισμό χρημάτων, για να ξεκινήσουν μια επιχείρηση ή να επεκτείνουν τις υπάρχουσες επιχείρησή σας, προσφέρουμε επίσης τα προσωπικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων, τα δάνεια των επιχειρήσεων, τα στεγαστικά δάνεια, τα γεωργικά δάνεια, ή ένα δάνειο για οποιοδήποτε λόγο κ.λπ. Εάν χρειάζεστε ένα δάνειο σήμερα επικοινωνήστε μαζί μας. Μπορούμε να δανείσει έως και 15 εκατομμύρια ευρώ. Στείλτε μας email για να ισχύουν:
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
Τάσος Ανωνιαδης την 25 Νοεμβρίου 2015
avatar
Τα θερμά μου συγχαρητήρια για τον αγώνα κατά της μαφίας κομματικού συστήματος και Siemens. Διαφθαρμένων και διαφθορέων!!
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
1
Χαράλαμπος Χάρης την 21 Νοεμβρίου 2015
avatar
Συγχαρητήρια γαι την συμαντική προσπάθεια!
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
συνολικά: 3 | προβολή: 1 - 3

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας