Ελαστικότερη η εφορία για μη καταβολή μεγάλων χρεών προς το δημόσιο

Αρχική | Οικονομία | Ελαστικότερη η εφορία για μη καταβολή μεγάλων χρεών προς το δημόσιο

πηγή: capital.gr

 

Ελαστικότερη η εφορία για μη καταβολή μεγάλων χρεών προς το δημόσιο

Αποτέλεσμα εικόνας για χρέη

Του Σπύρου Δημητρέλη

Ηπιότερη γίνεται η ποινική νομοθεσία και μάλιστα αναδρομικά για όσους δεν καταβάλλουν μεγάλες βεβαιωμένες οφειλές προς το δημόσιο. Με διάταξη του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή η οποία, όμως, δεν υπήρχε στο κείμενο που αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση το βράδυ του Σαββάτου επέρχονται οι εξής αλλαγές:

-αυξάνεται από τα 50.000 στα 100.000 ευρώ το όριο οφειλής προς το δημόσιο που έμεινε απλήρωτο για περισσότερους από τέσσερις μήνες και για το οποίο επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους.

-αυξάνεται από τα 150.000 στα 200.000 ευρώ το όριο οφειλής προς το δημόσιο που έμεινε απλήρωτο για περισσότερους από τέσσερις μήνες και για το οποίο επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών.

Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω αλλαγές ισχύουν αναδρομικά ακόμη και για ποινές που ήδη εκτίονται, που σημαίνει ότι μπορούν να οδηγήσουν σε αποφυλακίσεις οφειλετών οι οποίοι χρωστούν ποσά κάτω από τα νέα όρια οφειλών (κάτω από 100.000 και 200.000 ευρώ αντίστοιχα).

Επίσης, τα νέα μειωμένα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις φοροδιαφυγής επιβάλλονται μόνο στις περιπτώσεις που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι οριστικές πράξεις επιβολής προστίμου.

Άλλες ουσιαστικές διαφορές στο πολυνομοσχέδιο σε σχέση με το κείμενο που αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση δεν υπάρχουν. Έτσι με το πολυνομοσχέδιο επέρχονται οι εξής βασικές αλλαγές:

-αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές για τη φορολόγηση του εισοδήματος από ενοίκια

-καταργείται η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο και

-επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ στα ιδιοχρησιμοποιούμενα κτίσματα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας