Aρχές για την δίκαιη φορολόγηση των ακινήτων

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Μελέτες | Aρχές για την δίκαιη φορολόγηση των ακινήτων
image

Η "Ένωση Φορολογουμένων Ελλάδος" (πρώην "ΈΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ"), δημοσιεύει μια μελέτη που συνιστά ταυτόχρονα πρόταση για την φορολόγηση των ακινήτων σε βραχυπρόθεσμο αλλά και σε μακροπρόθεσμό ορίζοντα, με σκοπό να προκαλέσει δημόσιο διάλογο γύρω από το θέμα αυτό.

Η μέχρι τώρα φορολογική πολιτική έχει σωρεύσει πλήθος προβλημάτων στον κλάδο των ακινήτων ενώ η παρατεινόμενη επαχθής φορολογική μεταχείριση των ιδιοκτητών ακινήτων που καλούνται να πληρώσουν φόρους που υπολογίζονται επί πλασματικών αξιών σε συνθήκες παρατεταμένης κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων, και μάλιστα χωρίς σύνδεση με την εισοδηματική τους κατάσταση, καταλήγει σε δήμευση περιουσιών και κατάρρευση της κτηματαγοράς λόγω της μη ορθολογικής κατανομής των φορολογικών βαρών.

Ενόψει αυτής της κατάστασης, η «Ένωση Φορολογουμένων Ελλάδος» (πρώην Έλληνες Φορολογούμενοι), αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για να ξεκινήσει μια δημόσια διαβούλευση με εμπλεκόμενους φορείς από τον χώρο των επαγγελματιών των ακινήτων της δικαιοσύνης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, παράλληλα κοινοποιούμενη στα κόμματα που λαμβάνουν μέρος στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, με σκοπό να διαμορφωθεί από την κοινωνία μια σαφής, βιώσιμη και προπάντων κοινωνικά αποδεκτή πρόταση αναφορικά με τις γενικές αρχές που πρέπει να διέπουν την φορολόγηση κατοχής των ακινήτων και ειδικότερα τον ΕΝΦΙΑ.

Για τον λόγο αυτό το σωματείο μας θέτει σε δημοσιότητα ένα 30σέλιδο κείμενο τεκμηρίωσης προκειμένου όχι να διεκδικήσει την αυθεντία αλλά αντιθέτως για να προκαλέσει δημόσιο διάλογο, ελπίζοντας να αποκρυσταλλωθεί μέσω του διαλόγου ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο και σταθερό. Και επειδή θέλουμε να μιλάμε επί μιας συγκεκριμένης βάσης και όχι αόριστα, στο τέλος του κειμένου μας παραθέτουμε συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση που θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Η σημαντικότερη πρότασή μας συνίσταται στην πρόβλεψη ολικής ή μερικής δικαστικής αναστολής πληρωμής του ΕΝΦΙΑ ανάλογα με τις οικονομικές δυνάμεις του φορολογούμενου, όπως αυτές θα διαγνωστούν από τα ειρηνοδικεία που είναι ήδη εξοικειωμένα με τέτοιου είδους δίκες λόγω των υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών που εξετάζουν. Το ποσό φόρου πού τίθεται σε αναστολή θα εισπράττεται σε περίπτωση εκποίησης ακινήτων ή κληρονόμησης του φορολογούμενου, θέτοντας παράλληλα κάποιο ανώτατο όριο για να αποφευχθεί το δημευτικό αποτέλεσμα αυτού του φόρου από τη σώρευση πόσων φόρων σε αναστολή.

Παράλληλα προτείνουμε να ενωθεί το περιουσιολόγιο με το κτηματολόγιο καθώς και με κάθε άλλη κρατική βάση δεδομένων που έχει πληροφορίες σχετικά με ακίνητα ώστε, σε συνεργασία πάντοτε με μεσίτες, πιστοποιημένους εκτιμητές και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, να εξάγεται μια δίκαιη και κοινωνικά αποδεκτή φορολογητέα αξία του ακινήτου.

Τέλος προτείνουμε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τους φορολογούμενους που επιθυμούν να επανεκτιμηθεί η φορολογητέα αξία του ακινήτου τους βάσει της πραγματικής του κατάστασης, υπάγοντας αυτές τις ειδικού αντικειμένου διαφορές στην σύντομη «προεδρική διαδικασία» των διοικητικών δικαστηρίων που σήμερα εφαρμόζεται σε κατηγορίες υποθέσεων όπου υπάρχει ανάγκη να εκδοθεί άμεσα η οριστική απόφαση (π.χ. άρνηση έκδοσης ενημερότητας).

Κίνητρό μας είναι η εξεύρεση ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων λύσεων που ανακουφίζουν την ελληνική κοινωνία ενώ σκοπός της μελέτης είναι να προκαλέσει ένα δημόσιο διάλογο γύρω από τις δυνατότητες που υπάρχουν για να βελτιωθεί η υφιστάμενη κατάσταση που προκαλεί δικαιολογημένα ανησυχία και φόβο σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται σε πραγματική οικονομική αδυναμία να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΑΠ περασμένων ετών.

Το κείμενο της έκθεσης μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ

 



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (1 σχολιάστηκε):

grogorios anagnostopoulo την 14 Οκτωβρίου 2015
avatar
Kiries Kirioi!!

Dilono ikonomologos spoudasa kai megalosa stin Souidia imai eno xrono monima ellinas politis.Ependisa olla ta xrimata sta akinita stin Ellada apo agapi gia tin katagogi mou steroumenos oli i ikogenia mou kai tora mas girisanai olla mboumerang. O enfia inai entolos paranomos kai anithikos odigi tous Ellines sta psyxiatria kai stis autoktonies. Otan politai ena akinita mbori to kratos an theli na ispraksi ena foro. Oxi epidi exoumai anagki ekviazoumai tous polites. Ego autin tin stigmi san monadikos klironomos plirono enfia klevontas tin syntksi tis miteras mou kai apothemata pou eixamai kapia stigmi tha teliosoun. Den tha mboreso na pliroso efoson den apodidoun kanena isodima ta akinita. Ti tha kanoun tha erthoun na ta katasxesoun. Katalavenetai to paranoiko tis katastasis. Tha angkasto na pao san Souidos ipikouos sta Europaika dikastiria oxi san Ellinas kai eki tha akousoun polla prosvlitika gia tin xora mas distixos eki me odigoun.Signomi gia ta greeklish alla megalosa sto eksoteriko.
me ektimisi
grigorios anagnostopoulos
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
συνολικά: 1 | προβολή: 1 - 1

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας