Πώς η κινητή τηλεφωνία θα ενισχύσει 1,9% το ΑΕΠ

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πώς η κινητή τηλεφωνία θα ενισχύσει 1,9% το ΑΕΠ
image

Εφόσον η Ελλάδα συγκλίνει με την Ευρώπη στη διείσδυση της χρήσης δεδομένων μέσω της κινητής τηλεφωνίας, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,9% έως το 2019, ενώ τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω επισημαίνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) στην τελευταία μελέτη που εκπόνησε για τον κλάδο κινητής για τα έτη 2013-2014, για λογαριασμό της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

Με βάση τα στοιχεία της μελέτης, το 2014 τα έσοδα των εταιρειών από υπηρεσίες μειώθηκαν έναντι του 2013 κατά 4,4% και διαμορφώθηκαν στα 1.991 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης το 2013 κατά 17,2%.

Να σημειωθεί εδώ ότι με βάση τις εκτιμήσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που έχει υπ’ όψιν της η «Ν» για φέτος αναμενόταν σταθεροποίηση των εσόδων από υπηρεσίες, κάτι ωστόσο που πιθανότατα δεν θα επαληθευτεί καθώς το πρώτο τρίμηνο, εξαιτίας της κατάστασης στα μακροοικονομικά της χώρας, τα έσοδα ακολουθούν και πάλι πτωτική τροχιά.

Σύμφωνα με το ΟΠΑ, κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση τα EDITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας μειώθηκαν 8,2% και διαμορφώθηκαν σε 739 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης το 2013 15,9%.

Οπως επισημαίνεται, παρά τη συνολική μείωση των εσόδων του κλάδου κατά 54% και του EBITDA κατά 57% από το 2007, ο κλάδος συνέχισε να είναι πυλώνας στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και να επενδύει σταθερό ποσοστό EBITDA (28%-35%) και των εσόδων (11%-13%) του κατά τη διάρκεια της ύφεσης.

Για το 2014 οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 21% και ανήλθαν στα 309 εκατομμύρια ευρώ (16% των εσόδων και 42% του EBITDA), ενώ επενδύθηκαν επιπλέον 381 εκατομμύρια ευρώ μόνο για την απόκτηση αδειών χρήσης φάσματος. Αθροιστικά, οι επενδύσεις για εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και για τις άδειες ξεπέρασαν το 93% του EBITDA των εταιρειών.

Επιπλέον, οι κινητές επικοινωνίες συνεισέφεραν άμεσα και έμμεσα 7% του ΑΕΠ της χώρας (12,5 δισ. ευρώ το 2014), ενώ δημιούργησαν και υποστήριξαν 41.600 θέσεις εργασίας. Η άμεση συνεισφορά στα δημόσια έσοδα για το 2014 έφτασε συνολικά τα 701 εκατ. ευρώ (φόροι και ασφαλιστικές εισφορές), ενώ μαζί με την έμμεση συνεισφορά (υπόλοιπη αλυσίδα - προμηθευτές, έμποροι κ.τ.λ.) έφτασε τα 1.239 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την ανάγκη σύγκλισης της Ελλάδας με την Ε.Ε. στη χρήση δεδομένων σημειώνεται πως η μόνη πηγή εσόδων με δυναμική είναι τα έσοδα από δεδομένα (data revenues), τα οποία αποτέλεσαν το 10,1% των συνολικών εσόδων των παρόχων το 2013, ποσοστό που υπολείπεται σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στο δ’ τρίμηνο του 2014 ο δείκτης δεδομένων (Mb) προς λεπτά ομιλίας ήταν 0,63 στην Ελλάδα, έναντι 1,71 του μέσου ευρωπαϊκού. Επισημαίνεται ακόμη ότι ενώ η Ελλάδα δεν υστερεί στην προσφορά υποδομών (π.χ. είναι 9η/14η στην Ευρώπη στην πληθυσμιακή κάλυψη δικτύων 3G/4G), η χρήση των υποδομών αυτών υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου (π.χ. η διείσδυση mobile broadband είναι 36%, έναντι 62% στην Ευρώπη). Αυτό σημαίνει ότι ενώ υπάρχει προσφορά από τις εταιρείες, δεν υπάρχει ζήτηση από τους καταναλωτές.

Η μελέτη σημειώνει σχετικά πως βασικός παράγοντας στην καθυστέρηση της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών από τους καταναλωτές είναι το υπερβολικό φορολογικό βάρος (ΦΠΑ + Ειδικό Τέλος) στις κινητές επικοινωνίες, το οποίο κυμαίνεται από 12% έως 20% του ύψους του λογαριασμού. Αυτό το καθεστώς φορολόγησης συντελεί σημαντικά στη διατήρηση των συνολικών υψηλών τιμών που πληρώνουν οι καταναλωτές συγκριτικά με την Ε.Ε.

Το ΟΠΑ καταλήγει ότι τα συνολικά δημόσια έσοδα θα μεγιστοποιηθούν αν το ειδικό τέλος μειωθεί κατά 50% (μαζί με τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα) ή κατά 20% (χωρίς τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα), ενώ ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης νέων υπηρεσιών από τους πολίτες και αντίστοιχη αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την τελευταία αύξηση του ειδικού τέλους, τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν κατά 40% από το 2009 (221 εκατομμύρια ευρώ το 2014 από 375 εκατομμύρια ευρώ το 2010).

 

 

Πηγή:naftemporiki.gr

 

 

17




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας