Παραίτηση λόγω Ελλάδας, πονοκέφαλος για Μέρκελ

Αρχική | Ειδήσεις | Πολιτική | Παραίτηση λόγω Ελλάδας, πονοκέφαλος για Μέρκελ
image

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Γνωστός ευρωσκεπτικιστής του κόμματος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στη Γερμανία υπέβαλε χθες την παραίτησή του από το συντηρητικό στρατόπεδο, διαμαρτυρόμενος για την ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του Βερολίνου και ειδικότερα της... ενδοτικής στάσης της Αγκελα Μέρκελ έναντι της Ελλάδας. Ο Πέτερ Γκαουβάιλερ, δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία του CSU, ο οποίος είχε καταψηφίσει πρόσφατα την παράταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, είναι ο πρώτος πολιτικός του κυβερνητικού συνασπισμού που (εμμέσως) καρατομείται, επειδή άσκησε κριτική στη Μέρκελ. Πάγιος αντίπαλος των πακέτων διάσωσης προς την Ελλάδα και του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, ο Γκαουβάιλερ είχε δεχθεί σφοδρή κριτική από τον ηγέτη του κόμματός του, Χορστ Ζεεχόφερ, επειδή στην τελευταία ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ καταψήφισε την παράταση του ελληνικού προγράμματος. «Εγώ ή αυτός», φαίνεται πως ήταν το δίλημμα που έθεσε ο Ζεεχόφερ στα στελέχη του κόμματός του.

Ο 65χρονος βετεράνος πολιτικός διευκρίνισε ότι εγκαταλείπει την αντιπροεδρία του CSU αλλά και την έδρα τους στη γερμανική Βουλή. «Μου ζήτησαν δημοσίως, επειδή είμαι αντιπρόεδρος του κόμματος, να ψηφίσω ενάντια σε όσα υπερασπίστηκα ενώπιον των ψηφοφόρων μου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου», εξήγησε ο Γκαουβάιλερ, αναφερόμενος στην παλιότερη προσφυγή του στο σώμα κατά των πακέτων διάσωσης και του προγράμματος της ΕΚΤ. Ολα αυτά δεν είναι κατά τη γνώμη του συμβατά με τον ρόλο του ως μέλους του γερμανικού Κοινοβουλίου. Κατά την τελευταία ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ, ο Ζεεχόφερ είχε ασκήσει οξεία κριτική, ενώ χθες δήλωσε ότι σέβεται την απόφασή του να παραιτηθεί και τον ευχαρίστησε για το έργο του στην ηγεσία του CSU. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές έχουν επανειλημμένα υιοθετήσει σκληρότερη γραμμή από αυτήν της Μέρκελ έναντι της Ελλάδας. Αποφασιστικό ρόλο για τη στάση τους αυτή είναι η πίεση που δέχονται από τα δεξιά τους, από την Εναλλακτική για τη Γερμανία, το νεοπαγές ευρωφοβικό κόμμα, που ζητάει να μην υπάρξει περαιτέρω βοήθεια προς τη χώρα μας. Εξίσου ασφυκτική είναι η πίεση της ταμπλόιντ εφημερίδας Bild, η οποία απέστειλε πρόσφατα επιστολή σε όλους τους βουλευτές της Μπούντεσταγκ που είχαν υπερψηφίσει τα προηγούμενα πακέτα, ζητώντας τους να τοποθετηθούν για το αν σκοπεύουν να εγκρίνουν κι ένα νέο, τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα μελλοντικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την παραίτησή του ο Γκαουβάιλερ δέχθηκε επαίνους από την Εναλλακτική για τη Γερμανία, μαζί με μία πρόσκληση για προσχώρηση στους ευρωσκεπτικιστές. «Καλούμε εγκάρδια τον κ. Γκαουβάιλερ να γίνει μέλος της Εναλλακτικής και χαιρετίζουμε το γεγονός πως είναι αρκετά συνεπής, ώστε να στηλιτεύσει την αποτυχία της κυβέρνησης στον τομέα της ευρωπαϊκής πολιτικής, αποχωριζόμενος όλα τα πόστα του δημοσίως», σχολίασε ο ηγέτης του κόμματος, Μπερντ Λούκε, ενώ απηύθυνε αντίστοιχες προσκλήσεις σε όλους τους επικριτές της ευρωπαϊκής πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης.

 

 

REUTERS

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

16




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας