Η Γερμανία αναπτύσσεται, αλλά δεν επενδύει

Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η Γερμανία αναπτύσσεται, αλλά δεν επενδύει
image

Αν και οι οικονομικές συνθήκες στη γερμανική οικονομία βελτιώνονται όλο και περισσότερο με το κόστος δανεισμού να κυμαίνεται στο ιστορικό χαμηλό του 0,2% σε βάθος δεκαετίας, η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ δεν προτίθεται να αυξήσει τον δανεισμό της οικονομίας ούτε καν για την αναβάθμιση των παλαιωμένων υποδομών της χώρας. Το αντίθετο.

Οι δημόσιες επενδύσεις στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη, ως ποσοστό των κρατικών δαπανών έχουν μειωθεί από το 14% που ίσχυε αρχές της δεκαετίας του ’90 σε επίπεδα λίγο πάνω από το 10% σήμερα. Ερευνες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έδειξαν πως τα υψηλόβαθμα στελέχη σε μεγάλους ομίλους παρατηρούν εδώ και μια δεκαετία τη σταθερή επιδείνωση της ποιότητας των υποδομών της χώρας, όπως τα οδικά δίκτυα. Οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) υπολογίζουν ότι μια αύξηση των κρατικών δαπανών στο 0,5% του ΑΕΠ επί μια τετραετία θα ενίσχυε την οικονομία κατά 0,75%.

Θα υπήρχαν, επίσης, θετικές επιδράσεις στις υπόλοιπες οικονομίες με αύξηση του συνολικού ΑΕΠ στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία κατά 0,33%.

Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι η κ. Μέρκελ επιθυμεί έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2017, γεγονός που υπονοεί ότι το πρόγραμμα των κρατικών δαπανών θα παραμείνει αμετάβλητο. Το επιχείρημα της κ. Μέρκελ είναι πως πρέπει να γίνει εξοικονόμηση δαπανών ώστε να μπορεί να κράτος να καλύψει τις συντάξεις των επόμενων γενεών αλλά και να μειωθεί το χρέος από το 76,9% του ΑΕΠ στο 72%.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

16




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας