Ενοποιούν τις λίστες φοροδιαφυγής για καλύτερο έλεγχο

Αρχική | Φορολογικά | Ενοποιούν τις λίστες φοροδιαφυγής για καλύτερο έλεγχο
image

Ενοποίηση των λιστών φοροδιαφυγής και άμεσο έλεγχο, με στόχο τη δέσμευση καταθέσεων και ακινήτων όπου χρειαστεί, προχωράει το υπουργείο Οικονομικών. Χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ στελεχών του ΣΔΟΕ, του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενου Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), με θέμα τον καλύτερο συντονισμό των ελέγχων.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η ενοποίηση των διάφορων λιστών –όπως εκείνης των εμβασμάτων, της Λαγκάρντ κ.ά.– ενώ τον έλεγχό τους θα τον αναλάβει κεντρικά το ΚΕΦΟΜΕΠ. Ηδη, έχουν γίνει 21 έλεγχοι κι έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες, ενώ από σήμερα ξεκινούν οι έλεγχοι σε άλλες 100 περιπτώσεις.

Από τα πρώτα ευρήματα των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι η πλειονότητα των ονομάτων που βρίσκονται στη λίστα με τα εμβάσματα αναφέρονται και στις υπόλοιπες λίστες. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αποφασιστεί ότι όπου εντοπίζεται προφανής αναντιστοιχία των δηλωθέντων εισοδημάτων με τις καταθέσεις που αναγράφονται στις λίστες, θα στέλνονται αμέσως τα στοιχεία στους οικονομικούς εισαγγελείς, ώστε εκείνοι με τη σειρά τους να διατάσσουν τη δέσμευση είτε των καταθέσεων (σε τράπεζες του εσωτερικού) όπου είναι εφικτό, είτε ακίνητης περιουσίας.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά στο μέτωπο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Στόχος είναι να αρχίσουν να εισρέουν έσοδα στα κρατικά ταμεία, τόσο για να ενισχυθεί η ρευστότητα του κράτους, που βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, όσο και για να μπορέσει η κυβέρνηση να επιχειρηματολογήσει έναντι των δανειστών. Εφόσον υπάρχουν απτά αποτελέσματα περιορισμού της φοροδιαφυγής και αύξησης των εσόδων, θα είναι ευκολότερο να πειστούν οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας ότι οι στόχοι της κυβέρνησης είναι ρεαλιστικό να επιτευχθούν. Και κατ’ επέκταση, ότι δεν απαιτείται η λήψη νέων μέτρων για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

16




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας