Η ρωσική στροφή και οι αντιδράσεις

Αρχική | Ειδήσεις | Εξωτερική Πολιτική | Η ρωσική στροφή και οι αντιδράσεις
image

Ενα μήνα νωρίτερα μετατέθηκε το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Αντί της 9ης Μαΐου, που ήταν αρχικώς προγραμματισμένο θα γίνει τελικα στις 8 Απριλίου.

Η εξέλιξη αυτή πιθανότατα σχετίζεται με το κλίμα οικονομικής ασφυξίας που επιβάλλουν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι εταίροι και η κυβέρνηση φαίνεται πλέον ξεκάθαρα πως αναζητεί εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Μια εξ αυτών είναι η Ρωσία.

Ρωσική στροφή

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ποτέ δεν έκρυψε την πρόθεσή της για αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών.

Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αν και το πιθανότερο είναι ότι θα συζητηθούν το οικονομικό, τα ενεργειακά και η σύσφιξη των σχέσεων.

Θεωρείται πολύ πιθανό επίσης να τεθεί από τον κ. Τσίπρα το θέμα της άρσης του εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, το οποίο έχει κατά κάποιο τρόπο προαναγγελθεί με αντάλλαγμα τη στήριξη της Ρωσίας στο πλαίσιο της Ε.Ε. για τις κυρώσεις, κάτι που αποτελεί άλλωστε θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Οικονομία, ενέργεια, άμυνα, αγωγός

Στην ατζέντα μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν θέματα ενέργειας και άμυνας. Οι Ρώσοι έχουν μιλήσει για την κατασκευή ενός αγωγού έτσι ώστε η Ε.Ε. να λαμβάνει το ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει επανειλημμένα πως ναι μεν η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά έχει και μία συνεργασία με τη Ρωσία που είναι αποφασισμένη να τη διατηρήσει.

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα είναι σίγουρα μία εξαιρετικά σημαντική απόφαση, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως απ΄αυτούς που λένε πως οι χειρισμοί της Ε.Ε. οδηγούν την Ελλάδα στην αγκαλιά της Ρωσίας.

Τσίπρας: Ερχεται η άνοιξη με τη Ρωσία

Η επίσκεψη στη Μόσχα αναμένεται να θέσει νέα θεμέλια για τις ελληνορωσικές σχέσεις, δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στο ρωσικό πρακτορείο TASS.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι κατά τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις με τη Ρωσία ήταν παγωμένες:

«Δεν ξέρω αν ήταν σαν τον χειμώνα της Σιβηρίας, αλλά ήταν χειμώνας και τώρα έχουμε την άνοιξη και θα πρέπει να στηρίξουμε αυτή την άνοιξη για την πραγματική ανάπτυξη των σχέσεών μας», είπε.

Σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεσή του αναφέροντας ότι «είναι ένας δρόμος προς το πουθενά».

Αναφέρθηκε παράλληλα στη δυνατότητα γεφύρωσης των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας σε ένα νέο επίπεδο.

«Μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική συνεργασία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξάγει τα αγροτικά της προϊόντα στη Ρωσική Ομοσπονδία," τόνισε ο κ. Τσίπρας , προσθέτοντας ότι το εμπάργκο έπληξε σοβαρά την ελληνική οικονομία.

«Δεν συμφωνούμε με την επιβολή κυρώσεων. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο είναι ένας δρόμος προς το πουθενά. Υποστηρίζω την άποψη ότι υπάρχει ανάγκη για διάλογο και διπλωματία, θα πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε λύσεις στα σημαντικά προβλήματα », είπε.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει στη Μόσχα σημαντικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον Πατριάρχη Μόσχα και πασών των Ρωσιών.

Η επίσκεψη Λαφαζάνη πήγε στη Μόσχα

Υπέρ της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας για την τροφοδοσία της Ευρώπης, με επέκταση του αγωγού Turkish Stream που σχεδιάζεται να φθάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα τάχθηκε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της διήμερης επίσκεψής του στη Μόσχα.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί σε συλλογικό, κυβερνητικό επίπεδο και από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα στις 8 Απριλίου, ανέφερε ωστόσο ότι σε περίπτωση που αποφασισθεί να προχωρήσει το σχέδιο τα οφέλη για τη χώρα θα είναι «εξαιρετικά έως πολύ εξαιρετικά».

Ο σχεδιασμός για τον αγωγό φυσικού αερίου, εφόσον υιοθετηθεί προβλέπει την επέκτασή του από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς τα Σκόπια, τη Σερβία και την κεντρική Ευρώπη. Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη το ρωσικό φυσικό αέριο, τόνισε την ανάγκη ο αγωγός αυτός να μην έχει την τύχη προηγούμενων σχεδίων όπως ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream και τάχθηκε κατά της θέσης της Ρωσίας σε «ενεργειακή καραντίνα».

Τόνισε ακόμη ότι αν δεν υπάρξει αυτός ο αγωγός, θα υπάρξει μονοπώλιο διασύνδεσης της Ρωσίας με την Ευρώπη μέσω Γερμανίας, κάτι που "θα ενίσχυε περαιτέρω τη γερμανοποίηση της Ευρώπης και δεν θα βοηθούσε την ισότιμη συνεργασία χωρών και λαών".

Αντιδράσεις από τους εταίρους

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σχολίασε πρόσφατα την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, λέγοντας ότι έχει προκαλέσει δυσφορία στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.

«Αυτό θα πρέπει μάλιστα να αρέσει στον Τσίπρα και να τον ενισχύει στην πεποίθηση ότι στο πόκερ με τους ευρωπαίους δανειστές διαθέτει άσσο στο μανίκι, του τύπου ‘εάν δεν μας βοηθήσετε εσείς, έχουμε άλλους ισχυρούς φίλους’, κι αυτό η Ευρώπη θα το νοιώσει», παρατηρεί η αρθρογράφος. (…)

«Τα ρωσικά συμφέροντα είναι σαφή και η Μόσχα δεν τα κρύβει», γράφει η εφημερίδα. «Πολύ θα ήθελε να σπείρει επιπλέον διχόνοια στην ΕΕ για να εξασθενήσει το μέτωπο των κυρώσεων για την ουκρανική κρίση. Μοχλός γι αυτό είναι η Αθήνα».

Financial Times: Ο Τσίπρας, η Ρωσία και η μείωση του χρέους

Τα «φίδια» άρχισαν να ζώνουν την Δύση για τη νέα ελληνική κυβέρνηση στην οποία προσδίνουν «φιλορωσικό» προσανατολισμό, κάτι που θα αξιοποιήσει στις διαπραγματεύσεις για την μείωση του χρέους, ανέφεραν προ δεκαημέρου και οι Times.

Η εφημερίδα σημείωνε ότι «η φιλορωσική θέση του νέου Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, μπορεί να περιπλέξει την πολιτική των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας αφού θα χρησιμοποιήσει αυτό το χαρτί για να διαπραγματευθεί την μείωση του χρέους. Επίσης και οι σχέσεις με την Κίνα θα είναι πολύ καλές», σύμφωνα με το άρθρο.

Αναφερόμενο στον νέο Ελληνα πρωθυπουργό το άρθρο τονίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη δηλώσει πως η πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία θα βλάψει την ίδια την Ευρώπη ενώ έχει τονίσει πως με αυτήν την πολιτική η Ευρωπαϊκή Ενωση αυτοπυρπολείται.

Επίσης έχει αναφερθεί στους στενούς δεσμούς που ενώνουν Ελλάδα και Ρωσία μέσα από «την παράδοση του κοινού αγώνα των λαών, την κοινή θρησκεία, τις κοινές πολιτικές και πολιτιστικές ρίζες», γράφουν οι Times.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του χρηματοδοτούμενου από το υπουργείο Εξωτερικών Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, Θάνο Ντόκο, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της βελτίωσης σχέσεων με τη Ρωσία και θα προσπαθήσει να το κάνει». Ωστόσο, ο αναλυτής πιστεύει, ότι υπάρχει «μια κόκκινη γραμμή, την οποία δεν μπορεί να διασχίσει, ως μέλος της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ».

 

 

Πηγή: axiaplus.gr

 

 

16

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή του



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας