Ανάσα στα έσοδα - "Βγαίνει" η πληρωμή στις 9 Απριλίου

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ανάσα στα έσοδα - "Βγαίνει" η πληρωμή στις 9 Απριλίου
image

Αισθητή ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων σημειώθηκε τον Μάρτιο, επαναφέροντας "χαμόγελα" στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο συγκεντρώνει τα χρήματα για τις υποχρεώσεις του δημοσίου στο εσωτερικό της χώρας και στους δανειστές.

Ρεπορτάζ του Βήματος αναφέρει πως, τα έσοδα του δημόσιου (το ταμείο) μέχρι και τη Δευτέρα 30 Μαρτίου ήταν κατά 400 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερα από τους στόχους του μήνα που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών.

Τα στοιχεία συλλέγονται από τις τράπεζες σε καθημερινή βάση και από το βράδυ της Τρίτης βρίσκονται και στα χέρια των τεχνικών συμβούλων των δανειστών προκειμένου να αναλυθούν και να διαμορφώσουν τη δημοσιονομική εικόνα του τριμήνου, δεδομένου ότι με την εξέλιξη αυτή καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος της υστέρησης εσόδων τον Ιανουάριο των εκλογών που είχε ανέλθει σε 930 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνεται.

Η εικόνα θα ολοκληρωθεί εντός της ημέρας, αφού προσμετρηθούν και τα στοιχεία από την τελευταία ημέρα των πληρωμών που ήταν η Τρίτη 31 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 159 περίπου εκατομμύρια ευρώ από τη "ρύθμιση - εξπρές" των χρεών στο δημόσιο, από πληρωμές ΦΠΑ του προηγούμενου διμήνου αλλά και από την κίνηση που παρατηρείται στην αγορά ΙΧ αυτοκινήτων και συναλλαγές που γίνονται σε ακίνητα μεγάλης αξίας.

Με τα δεδομένα αυτά το δημόσιο έχει εξασφαλίσει τα χρήματα για την πληρωμή δόσης του ΔΝΤ ύψους 465 εκατ. ευρώ στις 9 Απριλίου, αν και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Οπως έγραψε "το Βήμα της Κυριακής" το επόμενο δεκαήμερο παραμένει κρίσιμο καθώς στις 8 Απριλίου ο ΟΔΔΗΧ θα διενεργήσει δημοπρασία εντόκων γραμματίων για την αναχρηματοδότηση τίτλων ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Οι μισοί από αυτούς βρίσκονται στα χέρια ξένων τραπεζών, οι οποίες δεν αναμένεται να συμμετέχουν. Από τους υπόλοιπους ένα μεγάλο ποσό είχε πωληθεί σε ιδιώτες.

 

 

Ζώη Τσώλη

Πηγή: tovima.gr

 

 

17




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας