Με την πλάτη στον τοίχο οι διαπραγματεύσεις.Όλα τα σενάρια για το σημερινό EWG

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Με την πλάτη στον τοίχο οι διαπραγματεύσεις.Όλα τα σενάρια για το σημερινό EWG
image

Με την "πλάτη στον τοίχο" διαπραγματεύεται η Αθήνα με τους θεσμούς τη λίστα μεταρρυθμίσεων ώστε να καταφέρει συμφωνία και μερική εκταμίευση της δόσης καθώς οι ταμειακές ανάγκες της χώρας αγγίζουν εντός του Απριλίου τα 3 δισ. ευρώ και τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου παρουσία των Γ. Δραγασάκη, του Γ. Βαρουφάκη και του Ευκλ. Τσακαλώτου, όπου με βάση την ενημέρωση των Ελλήνων που μετέχουν στο Brussels Group εκτιμήθηκε η κατάσταση.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως υπάρχει σαφής πρόοδος και σήμερα στις 4:00 μμ που συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το EuroWorking Group δεν αποκλείεται να δοθούν οι σχετικές οδηγίες που θα ανοίξουν τον δρόμο για έκτακτο Eurogroup ακόμη και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα καθώς στην υπόλοιπη Ευρώπη το Πάσχα των Καθολικών εορτάζεται την ερχόμενη Κυριακή.

Από την πλευρά των θεσμών πάντως πηγές αναφέρουν πως υπάρχει μικρή πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ κατηγορούν τους εκπροσώπους δύο υπουργείων πως είτε δεν δίνουν στοιχεία στα τεχνικά κλιμάκια του Athens Group, είτε δεν προσέρχονται καν στις συζητήσεις.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών επισημαίνουν πως οι ελληνικές προτάσεις περιλαμβάνουν κάποια εκτιμώμενα νούμερα για την αποδοτικότητα των μέτρων όχι όμως και επιπλέον στοιχεία που να τα στηρίζουν. Τονίζουν μάλιστα ότι από τα 20 θέματα προτεραιότητας έχει υπάρξει πρόοδος μόνο σε δύο. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι θα υπάρξει συμφωνία σε περίπου δέκα ημέρες, ενώ η Goldman Sachs εκτίμησε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Η κυβέρνηση πάντως αναμένεται να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες τις επόμενες ώρες με τον πρωθυπουργό να έχει επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους ώστε να δοθεί κατεύθυνση για έκτακτο Eurogroup και ξεκλείδωμα μέρους της δόσης.

Την ίδια στιγμή το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει ασκήσεις επί σεναρίων ελληνικής εξόδου, ωστόσο όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κόστος πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ ειδικά για την οικονομία της Γερμανίας.Κουτσολιούτσος υπογράμμισε ότι «παρά την αισιοδοξία μας, παρατηρούμε διαρκώς τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στους κλάδους που δραστηριοποιούμαστε και παρακολουθούμε προσεκτικά το οικονομικό περιβάλλον στις αγορές που έχουμε παρουσία. Παράλληλα με τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες, βελτιστοποιούμε τόσο την οργανωτική όσο και τη διοικητική μας δομή προκειμένου να μπορέσει να υποστηρίξει αποτελεσματικά το επόμενο στάδιο ανάπτυξης μας, ενώ παραμένουμε πάντα προσηλωμένοι στη δημιουργία περαιτέρω αξίας για τους μετόχους και τους εργαζομένους του Ομίλου μας».

 

 

Πηγή: kerdos.gr

 

 

16




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας