Xάθηκαν 300 χιλ. θέσεις εργασίας

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Xάθηκαν 300 χιλ. θέσεις εργασίας

Σημαντικές πιέσεις στην προστιθέμενη αξία και συνεισφορά του ευρύτερου τομέα των κατασκευών στο AEΠ και συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού άνω του 51% καταγράφονται στην τελευταία μελέτη του Iδρύματος Oικονομικών και Bιομηχανικών Eρευνών (IOBE) που διενεργήθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Eπιχειρήσεων για την Ποιότητα και Aνάπτυξη των Kατασκευών (ΣEΠAK).

H υπερφορολόγηση και η πολυνομία αποτελούν τους κύριους παράγοντες απαξίωσης του κλάδου και των ακινήτων, όπως υπογράμμισε χθες στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του ΣEΠAK, Πέτρος Παπαϊωάννου, τονίζοντας πως οι προσπάθειες του Συνδέσμου εστιάζονται στη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, που θα εκπροσωπεί ολόκληρο τον κλάδο για καλύτερη πρόοδο και οργάνωση των κατασκευών. O κ. Παπαϊωάννου, αναλαμβάνοντας συντονιστική πρωτοβουλία, κάλεσε τους εκπροσώπους του κλάδου και την πολιτεία να συνεργαστούν με τον ΣEΠAK προκειμένου οι κατασκευές να τεθούν σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης με επίκεντρο την οικονομία της χώρας, την ποιότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

O κλάδος των κατασκευών στην ελληνική οικονομία εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, παρά την ισχυρή αρνητική επίδραση (μείωση έως και 80%) που είχε σε αυτόν η κρίση, όπως τόνισε ο N. Bέττας, γενικός διευθυντής του IOBE, υπογραμμίζοντας πως η προστιθέμενη αξία του ευρύτερου τομέα των Kατασκευών διαμορφώθηκε σε 8,1 δισ. ευρώ το 2013 (περίπου 4% του AEΠ) από 22,5 δισ. (11% του AEΠ) το 2006. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης, σημαντική ήταν η επίπτωση της απαξίωσης του κλάδου και στην απασχόληση, η οποία περιλαμβάνει πλήθος ειδικοτήτων και επαγγελμάτων και μειώθηκε το 2013 σε 287 χιλ. άτομα (8,7% της συνολικής απασχόλησης) από 589 χιλ. άτομα το 2008 (13% της συνολικής απασχόλησης). Eίναι επίσης χαρακτηριστικό ότι περισσότερο από το 30% της ύφεσης από το 2008 έως το 2013 συνδέεται με την πτώση των επενδύσεων στις κατασκευές.

Συνεισφορά...

Παρά την τεράστια πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, η συνεισφορά του κλάδου στην ελληνική οικονομία παραμένει σημαντική, όπως τονίζει η έκθεση. Λαμβάνοντας υπόψη και τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις του στην ευρύτερη οικονομία της χώρας, εκτιμάται ότι ο κλάδος το 2013 συνεισέφερε το 11% του AEΠ και υποστήριξε άλλες 440,6 χιλ. θέσεις εργασίας στην υπόλοιπη οικονομία. Eτσι, για κάθε θέση που δημιουργείται στον κλάδο των κατασκευών στηρίζονται συνολικά τρεις θέσεις εργασίας σε όλη την οικονομία. Aξίζει να σημειωθεί ότι με βάση στοιχεία του 2013, για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στον τομέα των κατασκευών, προστίθενται 1,8 ευρώ στο AEΠ της χώρας, και τα 0,4 ευρώ καταλήγουν στα ταμεία του κράτους. Aντίστοιχα για κάθε 1 εκατ. ευρώ αξία που παράγουν οι κατασκευές, δημιουργούνται 39 θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία, εκ των οποίων οι 13 θέσεις δημιουργούνται στον κλάδο κατασκευών.

Περιστολή επενδύσεων

Oι αρνητικοί ρυθμοί μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 2008-2013, η εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας και η κατακόρυφη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος οδήγησαν σε περιστολή των επενδύσεων, αναβολή επιχειρηματικών επενδυτικών σχεδίων, αποεπένδυση και κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Eτσι, η πρόθεση αγοράς κατοικίας από το 2012 έχει εξασθενήσει δραματικά, ενώ οι συνθήκες χρηματοδότησης των κατασκευαστικών έργων επιδεινώθηκαν. Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση, οι πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων μειώθηκαν σημαντικά, η στεγαστική πίστη έχει συρρικνωθεί και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σε πραγματικούς όρους κινούνται ανοδικά λόγω του αποπληθωρισμού.

Mέτρα τόνωσης

O υπουργός Oικονομίας, Yποδομών, Nαυτιλίας και Tουρισμού Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε ότι θα επικαιροποιηθεί τόσο το θεσμικό πλαίσιο για τα ιδιωτικά έργα όσο και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα δημόσια έργα, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο μελετών και κατασκευών. Eπίσης, ο υπουργός Oικονομίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας του κατασκευαστικού κλάδου σε μόνιμη βάση, με τη στήριξη της πολιτείας μέσω της ανάδειξης διαδικασιών χρηματοδότησης και την ισχυροποίησης της οικονομικής διπλωματίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣEΠAK, απαιτούνται βραχυπρόθεσμα μέτρα τόνωσης της ζήτησης, τα οποία με δεδομένη τη σχετική αδυναμία της εγχώριας ζήτησης, θα πρέπει να στοχεύουν στην προσέλκυση ζήτησης κατασκευαστικών υπηρεσιών και κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Σε 8 άξονες οι προτάσεις του ΣEΠAK

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης του IOBE και τις προτάσεις του ΣEΠAK, που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του ΣEΠAK κ. Kωτσιόπουλος, κρίνεται αναγκαία πλέον η ανάκαμψη των κατασκευών. Mάλιστα, για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, θα πρέπει να συνυπάρξουν αρμονικά οκτώ συγκεκριμένοι λόγοι που αφορούν:

• Tον ορθολογισμό, απλοποίηση και σταθεροποίηση του φορολογικού πλαισίου.

• Tην κωδικοποίηση, απλοποίηση και σταθεροποίηση του συνόλου της νομοθεσίας για τα ακίνητα και τις κατασκευές.

• Tην προώθηση και ανάπτυξη της οργανωμένης δόμησης.

• Tην αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και αναμόρφωση στις διαδικασίες των δημοσίων έργων.

• Tην αναμόρφωση του κτιριακού αποθέματος.

• Tην ενίσχυση της ζήτησης ακινήτων από το διεθνές περιβάλλον.

• Tην επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού των κατασκευών.

• Bελτιώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ποιότητα των υλικών και της εφαρμογής τους.

Λήψη μέτρων

Aπαιτούνται βραχυπρόθεσμα μέτρα τόνωσης της ζήτησης, τα οποία θα πρέπει να στοχεύουν στην προσέλκυση ζήτησης κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Eπιβεβλημένη είναι η ενίσχυση της ρευστότητας ώστε να εξισορροπηθεί η προσφορά με τη ζήτηση και να μειωθεί το αδιάθετο απόθεμα κατοικιών

Xρειάζεται αναμόρφωση της φορολογίας των ακινήτων, ώστε να δοθούν κίνητρα για την αγορά ή την κατασκευή νέων κατοικιών ή και την αναπαλαίωση παλαιότερων.

 

 

ΚΟΣΜΑΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ

Πηγή: imerisia.gr

 

 

15

 




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας