«Ναι» στην Ιρλανδία από ΔΝΤ για αύξηση κρατικών δαπανών

Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | «Ναι» στην Ιρλανδία από ΔΝΤ για αύξηση κρατικών δαπανών
image

Με ιδιαίτερα υποστηρικτικά σχόλια το Διεθνές Νομισματικό Tαμείο αναφέρεται στο αίτημα της Ιρλανδίας για περισσότερη ευελιξία στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών διατάξεων σχετικά με την αύξηση των κρατικών δαπανών. Στην ετήσια έκθεσή του για την ιρλανδική οικονομία και την πρώτη μετά τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, ο διεθνής οργανισμός αναγνωρίζει ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει την πορεία μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος την προσεχή τριετία.

Παράλληλα, θα πρέπει να δει με προσοχή τις φορολογικές πολιτικές, καθώς και όσες αφορούν τις δημόσιες δαπάνες. Ωστόσο ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Δουβλίνο, Κρεγκ Μπέμοντ, διευκρίνισε ότι υπάρχει περιθώριο για ένα κράμα ευέλικτων πολιτικών. Αυτές θα δώσουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρεί στις σχεδιασμένες μειώσεις στα επίπεδα της φορολογίας εισοδήματος και να ενισχύσει τις δαπάνες, ενώ, παράλληλα, θα μπορεί να περικόπτει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Επιπλέον, τόνισε ότι το ΔΝΤ πιστεύει πως το έλλειμμα στην περίπτωση της Ιρλανδίας θα πρέπει να μειώνεται σχεδόν 0,5% του ΑΕΠ ετησίως για την επόμενη τριετία. Συν τοις άλλοις, η συνεχιζόμενη ζωηρή οικονομική ανάπτυξη θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περιστολή του ελλείμματος. Τέλος, ο κ. Μπέμοντ τόνισε ότι αν οι δαπάνες αυξηθούν λιγότερο από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, θα λειτουργήσει θετικά και στο έλλειμμα.



REUTERS

Πηγή: kathimerini.gr



17




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας