Δημοσιονομικό έλλειμμα 3,8% φέτος στη Γαλλία

Αρχική | Ειδήσεις | Ευρωπαϊκή Ένωση | Δημοσιονομικό έλλειμμα 3,8% φέτος στη Γαλλία
image

Μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων αναμένεται να είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στη Γαλλία το 2015, ενισχύοντας τις πιθανότητες για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να είναι, αυτή τη φορά, απόλυτα συνεπής με τις δεσμεύσεις της προς τις Βρυξέλλες. Κατά τα φαινόμενα, η δημοσιονομική κατάσταση και το οικονομικό κλίμα βελτιώνονται σταδιακά στη Γαλλία, αν και η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται και οι προκλήσεις παραμένουν πολλαπλές για την επιχειρηματικότητα.

Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο 4% το 2014 αντί του 4,4% που είχε προβλεφθεί αρχικά, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω υποχώρηση στο 3,8% το 2015 και όχι στο 4,1% που αναμένονταν από την κυβέρνηση. Υψηλότερος εκτιμάται να είναι, επίσης, ο ρυθμός ανάπτυξης, ξεπερνώντας το 1% που προβλέπεται από την κυβέρνηση. «Ενα χαμηλότερο του αναμενόμενου έλλειμμα στον προϋπολογισμό ενισχύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία» δήλωσε ο κ. Σαπέν. Πέρσι, ο ρυθμός ανάπτυξης στη Γαλλία έφθασε μόνον το 0,4%, όπως και μέσα στο 2013.

Η υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας και η άνοδος της ανεργίας στη Γαλλία έχουν εντείνει τις πιέσεις που δέχεται το Παρίσι τα τελευταία χρόνια για περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και την προώθηση μεταρρυθμίσεων που κρίνονται από τις Βρυξέλλες απαραίτητες για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Θεωρείται, μάλιστα, ότι οι καθυστερήσεις της Γαλλίας στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η αναβολή επίμαχων μεταρρυθμίσεων υπονομεύουν τη δυναμική ανάπτυξης όλης της Ευρωζώνης καθώς πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες των «19».

Αυτόν τον μήνα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσαν μια ακόμη διετή παράταση στο Παρίσι για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, με την κυβέρνηση Ολάντ να έχει αποτύχει την επίτευξη του στόχου από τότε που ανέλαβε την εξουσία, τον Μάιο του 2012. Για να είναι συνεπής, η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ έχει δεσμευτεί με περικοπές στις δημόσιες δαπάνες κατά 21 δισ. ευρώ, φέτος.



Πηγή: kathimerini.gr



17




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας