«Συμμαχία» Ελλάδας - Ελβετίας για τη φορολογία καταθέσεων

Αρχική | Φορολογικά | «Συμμαχία» Ελλάδας - Ελβετίας για τη φορολογία καταθέσεων
image

Συγκεκριμένα βήματα για την επανεκκίνηση της συνεργασίας μεταξύ των ελβετικών και των ελληνικών αρχών για θέματα φορολογίας και ελέγχου των τραπεζικών καταθέσεων και των περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων πολιτών στην Ελβετία συμφωνήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Επικρατείας Ν. Παππάς και Π. Νικολούδης με αντιπροσωπεία του υπουργείου Οικονομικών της Ελβετίας με επικεφαλής τον υφυπουργό, αρμόδιο για διεθνή οικονομικά θέματα Jacques de Watteville.

Οι εκπρόσωποι των δύο χωρών συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου αμέσως μετά το Πάσχα.

Μεταξύ άλλων, χθες, συμφωνήθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών διαβίβασης και ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ των αρμοδίων φορολογικών αρχών των δύο χωρών. Τέλος, στη συνάντηση αποφασίστηκε η υλοποίηση μιας συμφωνίας - οδικού χάρτη ως προς τα ζητήματα αυτά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ελβετικές αρχές εξέφρασαν την απορία τους για την απουσία ενδιαφέροντος από τις ελληνικές αρχές κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα για εκκρεμείς υποθέσεις Ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων στην Ελβετία.

Όπως δε αναφέρθηκε στη συνάντηση, μόνο δεκαπέντε αιτήματα συλλογής και διαβίβασης στοιχείων φορολογικού ενδιαφέροντος υποβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σχετικά με το ύψος των καταθέσεων Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες έχουν δει τη δημοσιότητα πολλά και διαφορετικά στοιχεία. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει επικαλεστεί η γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», οι καταθέσεις Ελλήνων φθάνουν τα 800 δισ. ευρώ.

Το ίδιο ποσό ανέφερε και η Die Welt, η οποία σε πρόσφατο ρεπορτάζ της σημείωνε ότι πριν από 13 μήνες η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας, Εβελιν Βίλντμερ Σλουμπφ, είχε ταξιδέψει στην Αθήνα με μία πρόταση για φορολογική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες. Η πρόταση περιλάμβανε μέτρα για τον εντοπισμό των ελληνικών καταθέσεων στον φορολογικό παράδεισο της Ελβετίας. Τέλος, ένα ντοκιμαντέρ του γαλλογερμανικού δικτύου Arte έδωσε στοιχεία για τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία και, σύμφωνα με δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Der Standard, που επικαλείται τα στοιχεία του ντοκιμαντέρ, οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στην Ελβετία ανέρχονται περίπου σε 200 δισ. ευρώ.



Πηγή:imerisia.gr


16




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας