Χωρίς προκαταβολή φόρου 55% εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις

Αρχική | Φορολογικά | Φορολογική Ενημέρωση | Χωρίς προκαταβολή φόρου 55% εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις
image

Μόνο στα εισοδήματα που προκύπτουν από επιχειρηματική δραστηριότητα θα βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου 55% σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με το παρελθόν στην προκαταβολή φόρου δεν θα συμπεριλαμβάνονται πραγματικά εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Συγκεκριμένα για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος και αφορούν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το προηγούμενο έτος, ως προκαταβολή βεβαιώνεται ποσό ίσο με το 55% του φόρου που προκύπτει μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα αφαιρούμενων παρακρατηθέντων και προκαταβληθέντων φόρων. Δηλαδή, αν ο φορολογούμενος αποκτά φορολογητέο εισόδημα πέραν της επιχειρηματικής δραστηριότητας (π.χ. από μισθωτή εργασία και συντάξεις, κεφάλαιο κ.λπ.) οι φόροι των εισοδημάτων αυτών δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της προκαταβολής. Στην περίπτωση που κάποιος δηλώνει εισόδημα μόνο από μισθωτή εργασία και συντάξεις, αλλά φορολογείται βάσει τεκμηρίων, θα φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών και δεν θα υπολογίζεται προκαταβολή, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, εάν κάποιος αποκτά εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια, η διαφορά που προκύπτει μεταξύ τεκμηρίων και πραγματικού εισοδήματος υπόκειται σε προκαταβολή φόρου. Για παράδειγμα:

• Εστω, φυσικό πρόσωπο αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις 6.000 ευρώ, από κεφάλαιο (ακίνητη περιουσία) 8.000 ευρώ, αλλά τελικώς φορολογείται με τεκμαρτό εισόδημα 16.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, το εισόδημα από μισθωτή εργασία θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών το εισόδημα από κεφάλαιο με την κλίμακα που αφορά τη φορολόγηση των ενοικίων και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίου 2.000 ευρώ με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτό διότι το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων δεν προκύπτει από μισθωτή εργασία. Στην περίπτωση αυτή βεβαιώνεται προκαταβολή, για το ποσό των 2.000 ευρώ.

• Εστω, φυσικό πρόσωπο αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις 9.000 ευρώ, από κεφάλαιο (ακίνητη περιουσία) 1.000 ευρώ, από επιχειρηματική δραστηριότητα 2.000 ευρώ και τελικώς φορολογείται για τεκμαρτό εισόδημα 18.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή το εισόδημα από μισθωτή εργασία φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών, το εισόδημα από κεφάλαιο με την κλίμακα που αφορά τη φορολόγηση των ενοικίων, το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών και η διαφορά του τεκμαρτού εισοδήματος 6.000 ευρώ με την κλίμακα των μισθωτών και αυτό διότι το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων προκύπτει από μισθωτή εργασία ή / και συντάξεις. Εν προκειμένω, βεβαιώνεται προκαταβολή μόνο για το ποσό του φόρου που προκύπτει από το πραγματικό εισόδημα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή τις 2.000 ευρώ.

Στην απόφαση της ΓΓΔΕ προβλέπεται ότι «σε περίπτωση που τυχόν μειωθεί το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα σε ποσοστό άνω του 25%, ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει μείωση της προκαταβολής που βεβαιώθηκε». Οι αιτήσεις αυτές θα υποβληθούν φέτος για πρώτη φορά έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η μείωση της προκαταβολής θα μπορεί να αποφασιστεί για δόσεις φόρου οι οποίες δεν έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες. Η εφορία έχει υποχρέωση να απαντήσει μέσα σε 3 μήνες. Αν δεν απαντήσει, τότε ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να καταβάλει μειωμένη προκαταβολή φόρου κατά το ποσοστό μείωσης του εισοδήματός του.



Πηγή: kathimerini.gr



16




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας