Κομισιόν: Ευρωπαϊκά κονδύλια για την αναβάθμιση των υποδομών στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων

Αρχική | Ειδήσεις | Ευρωπαϊκή Ένωση | Κομισιόν: Ευρωπαϊκά κονδύλια για την αναβάθμιση των υποδομών στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων
image

Οικονομικά έργα περιφερειακής σημασίας, ιδίως έργα υποδομών που μπορούν να υλοποιηθούν με τη στήριξη κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της άτυπης συνάντησης υπουργών Μεταφορών και Εξωτερικών από έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε στην Πρίστινα.

Την έναρξη των εργασιών της συνάντησης άνοιξε ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν υπουργοί από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας της Ε.Ε. και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, τονίζεται σε τηλεγράφημα του κροατικού πρακτορείου ειδήσεων "Hina".

Στο ίδιο τηλεγράφημα προστίθεται ότι στη συνάντηση συμμετείχε η αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Κατασκευών, Μεταφορών και Υποδομών Ζοράνα Μιχάηλοβιτς και ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο Επίτροπος Χαν τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας πως οι υποδομές, οι μεταφορές και τα ενεργειακά έργα είναι κρίσιμα για την οικονομική ανάπτυξη, τις νέες επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι 100 εκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (IPA) θα ελίναι διαθέσιμα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μέσα στο 2015.

Το πρώτο συνέδριο για τα Δυτικά Βαλκάνια έγινε τον Αύγουστο του 2014 στο Βερολίνο, υπό την αιγίδα της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγγελα Μέρκελ και το δεύτερο στο Βελιγράδι, τον Οκτώβριο του 2014.

Τα έργα που συζητήθηκαν περιλαμβάνουν έναν αυτοκινητόδρομο από το Νις (Σερβία), μέσω της Πρίστινας (Κόσοβο), στα Τίρανα (Αλβανία), έναν οδικό άξονα που θα "τρέχει" από το Βελιγράδι στο Μαυροβούνιο και θα συνδεθεί με ένα μελλοντικό αυτοκινητόδρομο Αδριατικής - Ιονίου και ένα έργο για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Βελιγραδίου - Μπαρ και η σύνδεσή του μέσω του Μαυροβουνίου με τα αλβανικά λιμάνια.

Σε δηλώσεις της, η κ. Μιχαήλοβιτς τόνισε ότι το δίκτυο μεταφορών των Δυτικών Βαλκανίων είναι τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επισήμανε δε, ότι οι Πανευρωπαϊκοί Διάδρομοι 10 και 11 "περνούν" μέσα από τη Σερβία, ως μέρος αυτού του δικτύου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει, ήδη, διαθέσει κεφάλαια για την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας για έναν αυτοκινητόδρομο που θα συνδέσει την πόλη Νις με την Πρίστινα και οι τρόποι χρηματοδότησης του έργου εξετάζονται, επισήμανε η υπουργός.

Οι λεπτομέρειες της διαδρομής θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, όταν η μελέτη βιωσιμότητας θα έχει ολοκληρωθεί, διευκρίνισε.

 

 

Πηγή: imerisia.gr

 

 

17




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας