Ο γερμανικός Τύπος και οι συντάξεις

Αρχική | Ειδήσεις | Άποψη των ΜΜΕ | Ο γερμανικός Τύπος και οι συντάξεις
image

Στην Ελλάδα οι συντάξεις είναι υψηλότερες από τη Γερμανία, ανέφεραν γερμανικά δημοσιεύματα, χθες, ημέρα συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ. Για την ακρίβεια, υπολόγιζαν τη μέση σύνταξη στην Ελλάδα σε 1.100 με 1.240 ευρώ τον μήνα, όταν όπως υποστήριζαν, οι συνταξιούχοι στη Γερμανία «ύστερα από 45 χρόνια δουλειάς παίρνουν 1.290 ευρώ τον μήνα». Αλλες αναφορές έκαναν λόγο για μέση σύνταξη στην Ελλάδα στα 960 ευρώ, όταν στη Γερμανία μόλις που φθάνει τα 734 ευρώ. Η λογική θυμίζει τα επιχειρήματα της πρώην τρόικας και δη του επικεφαλής στο ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν (φωτ.), προς τον τέως υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση προκειμένου να μειωθούν οι συντάξεις. Πάντως, η κυβέρνηση τονίζει ότι οι συντάξεις είναι εκτός μεταρρυθμίσεων, αφήνοντας ανοικτά προς συζήτηση θέματα όπως οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, οι ενοποιήσεις Ταμείων, η πάταξη εισφοροδιαφυγής και η δημιουργία «κουμπαρά» για τα Ταμεία.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τη ΛΑΡΚΟ, καθώς πρόκειται για μονάδα με ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία της χώρας, μεταβίβασε στους εργαζομένους της επιχείρησης ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο υπουργός Εργασίας συναντήθηκε με εκπροσώπους του σωματείου, οι οποίοι ζήτησαν παραμονή της ΛΑΡΚΟ υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας με βάση διεθνείς πρακτικές, εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας και διεύρυνση του έργου της. Ο υπουργός εκτίμησε ότι η νέα διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, η οποία θα οριστεί άμεσα, θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένους με σκοπό να βρεθούν ικανοποιητικές λύσεις.

Δεν είχε νόημα να έρθει τώρα

Ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αθήνα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Γκερτ Κούπμαν. Ο κ. Κούπμαν είχε προγραμματίσει συναντήσεις με τις διοικήσεις όλων των συστημικών τραπεζών –Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Εurobank– προκειμένου να εξεταστεί, μεταξύ άλλων, η πορεία των σχεδίων αναδιάρθρωσης. Ο λόγος της αναβολής της επίσκεψης δεν έγινε γνωστός, ωστόσο όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, η αναβολή κρίθηκε απαραίτητη λόγω της αβεβαιότητας και της δυστοκίας στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - εταίρων. Η αλήθεια είναι ότι όσο όλα είναι στον «αέρα» δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τα business plan.

Φαβορί για τη θέση του προέδρου του ΤΧΣ

Αλλαγές θα πραγματοποιηθούν στη διοικητική δομή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Χθες, την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του Ταμείου, Χρήστος Σκλαβούνης. Το υπουργείο Οικονομικών έχει την αποκλειστική ευθύνη για την επιλογή του νέου προέδρου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, επικρατέστερος νέος πρόεδρος είναι ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και πρώην αντιπρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Πέραν της αλλαγής προέδρου δεν φαίνεται να προγραμματίζονται άλλες σχετικές κινήσεις.

Οι παλαιοί οφειλέτες κερδισμένοι της ρύθμισης

Πολλοί φορολογούμενοι με χρέη στην εφορία εκμεταλλεύτηκαν την ευνοϊκή ρύθμιση - εξπρές, εξοφλώντας το σύνολο των οφειλών ή μεγάλο τμήμα αυτών. Κυρίως παλαιοί οφειλέτες αποφάσισαν να ενταχθούν στη ρύθμιση, γλιτώνοντας μεγάλα ποσά προσαυξήσεων και τόκων, τα οποία είχαν συσσωρευτεί λόγω της παρέλευσης  πολλών ετών. Μάλιστα, οι προσαυξήσεις είχαν  ξεπεράσει κατά πολύ την αρχική οφειλή. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, μεταξύ των οφειλετών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον υπαγωγής στη ρύθμιση είναι φορολογούμενος με τεράστιο χρέος που εκκρεμεί από το 1977. Μόνο αυτό το στοιχείο αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι η ρύθμιση αυτή αφορά ως επί το πλείστον παλαιούς οφειλέτες. Αντίθετα, οι νέοι οφειλέτες μάλλον θα περιμένουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία προβλέπει ελάχιστη δόση 20 ευρώ.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας