Μήνυμα ατιμωρησίας στους καταληψίες

Αρχική | Ειδήσεις | Κοινωνία | Μήνυμα ατιμωρησίας στους καταληψίες

Στις συμπληγάδες πολιτικών πιέσεων, τόσο από τα αριστερά της όσο και από τα δεξιά της, κινδυνεύει να εγκλωβιστεί η νέα κυβέρνηση στο ζήτημα της αντιμετώπισης των καταλήψεων εμβληματικών κτιρίων. Οι πρόσφατες καταλήψεις της Νομικής Σχολής Αθηνών και γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ από αντεξουσιαστές έδειξαν ότι ο χώρος των αναρχικών θα επιδιώξει να διατηρήσει το «πλεονέκτημα δράσης», με επίκεντρο το τρίγωνο Εξαρχείων - Πολυτεχνείου - Νομικής. Η κυβέρνηση, διά των αρμόδιων υπουργών Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, δεν επέδειξε πολιτική βούληση υπέρ των μέτρων καταστολής των καταλήψεων, με αποτέλεσμα να στέλνει μήνυμα ανοχής σε τέτοιες παραβατικές καταστάσεις. Βέβαια, ως σημαντικό νέο στοιχείο καταγράφεται η ρητορική που υιοθέτησε το υπουργείο Παιδείας σχολιάζοντας την ομηρία των συγκλητικών του ΑΠΘ από κουκουλοφόρους. Χωρίς να την καταδικάζει (επιχειρεί μάλιστα να βρει ερείσματα νομιμοποίησης) έκανε λόγο για πράξεις βαρβαρότητας και τυφλής βίας. «Οσο και αν τα γεγονότα θεωρηθούν εκφάνσεις της συσσωρευμένης κοινωνικής οργής, τα πανεπιστήμια είναι και πρέπει να παραμείνουν χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών και δεν μπορούν να αποδεχθούν τέτοιες πράξεις βαρβαρότητας και τυφλής βίας», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά.

Ειδικότερα, επτά κατεστραμμένα sleeping bags βρήκαν σε αίθουσα οι καθηγητές που εισήλθαν στη Νομική Αθηνών μετά τη λήξη της κατάληψης. Τόσα όσοι, ως φαίνεται, ήταν οι «μόνιμοι» πρωταγωνιστές στην πρόσφατη κατάληψη της σχολής. Πολύ λίγοι παρέμεναν στη σχολή τα βράδια, ενώ την ημέρα ο αριθμός των καταληψιών εκτιμάται ότι δεν ξεπέρασε τους 200.

Η κατάληψη ξεκίνησε όταν αναρχικοί με ρόπαλα και πυροσβεστήρες εισέβαλαν στις αίθουσες του οκταώροφου Μεγάρου Θεωρητικών Επιστημών, όπως ονομάζεται επισήμως το κτίριο, και με βρισιές και απειλές απαίτησαν από φοιτητές και καθηγητές να αποχωρήσουν. Αιτήματά τους η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού, η κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας και των αντιτρομοκρατικών νόμων και η απελευθέρωση των συγγενών των κρατουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Η αγριότητα της επίθεσης των καταληψιών καταδεικνύει πόσο ατελέσφορη είναι η φύλαξη των ΑΕΙ από απλούς φύλακες - διοικητικούς υπαλλήλους. Αντίθετα, χρειάζεται φύλαξη από καλά εκπαιδευμένο προσωπικό και με ακριβείς αρμοδιότητες παρέμβασης για την αποτροπή ανάλογων περιστατικών. «Βέβαια, το βασικό είναι ότι απαιτείται πολιτική βούληση των αρμόδιων φορέων –κυβέρνησης, δικαστικής εξουσίας, πρυτανικών αρχών– για την αντιμετώπιση τέτοιων έκνομων καταστάσεων», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», ο κ. Μιχάλης Σταθόπουλος, ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής της Νομικής Αθηνών, ο οποίος έχει διατελέσει πρύτανης του ΕΚΠΑ και υπουργός Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «για να λυθεί το πρόβλημα, θα έπρεπε να σταλούν έμπρακτα μηνύματα ότι δεν γίνεται ανεκτή η αυθαιρεσία των καταλήψεων και ότι θα επιβληθεί το κράτος δικαίου. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει –ούτε συνέβη τώρα– και μένουμε σε αντιδράσεις θεωρητικής μόνο σημασίας. Στέλνουμε, δηλαδή, το αντίθετο μήνυμα στους καταληψίες: Δεν θα σας ενοχλήσουμε. Ετσι δεν θα λυθεί ποτέ το πρόβλημα».

Κακούργημα

Το ίδιο επιβεβαιώνουν τα πρόσφατα γεγονότα της Νομικής. Οι καταληψίες αφέθηκαν να αποχωρήσουν χωρίς να τους καταλογιστεί ουδεμία ευθύνη. Και αυτό παρότι προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο κτίριο της Νομικής – έκλεψαν βιντεοπροβολείς, έσπασαν τζάμια και πόρτες, έκαψαν βιβλία και έδρανα, άνοιξαν πυροσβεστικές εστίες πλημμυρίζοντας το ισόγειο, κατέστρεψαν το εργαστήρι εγκληματολογίας και τα γραφεία των κοσμητόρων (στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται η έκθεση των τεχνικών υπηρεσιών για το κόστος των ζημιών). Ακόμα, στο παρακείμενο ιστορικό, από το 1850, εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων έσπασαν εικόνα της Παναγίας, κατέστρεψαν στασίδια, ένα προσκυνητάρι, έκλεψαν τιμαλφή και περίπου 30 καρέκλες για να τις κάψουν. Για τα όσα έγιναν στο εκκλησάκι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε δίωξη για αδικήματα έως και κακουργηματικού χαρακτήρα. Ομως, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο «υπερυπουργός» Εσωτερικών Νίκος Βούτσης ζήτησε να μη γίνουν συλλήψεις, με στόχο την ήρεμη αποχώρηση των καταληψιών. «Η πολιτεία στέλνει μήνυμα ατιμωρησίας στους καταληψίες», σχολίασε πανεπιστημιακός στην «Κ».

Μηνύσεις, οργή και καταγγελίες

Ο πρύτανης του Παν. Αθηνών Θάνος Δημόπουλος και οι κοσμήτορες των σχολών που φιλοξενούνται στο κτίριο –Διονυσία Καλλινίκου της Νομικής και Μιχάλης Σπουρδαλάκης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών– κατέθεσαν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου κατά των καταληψιών, όμως η στάση τους –έστω κι αν υπάρχουν επιμέρους διαφοροποιήσεις– έδειξε ότι μετείχαν στο σύνηθες (σε τέτοιες περιπτώσεις) πινγκ πονγκ μεταξύ των αρμόδιων αρχών (Δικαιοσύνη, αστυνομία, ΑΕΙ) για το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, και άρα το πολιτικό κόστος, της παρέμβασης της αστυνομίας.

Η επανάληψη, βέβαια, αυτού του... έργου εξοργίζει. Ενδεικτικά, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ Αριστείδης Χατζής σχολίασε στην «Κ» ότι «αυτό που συνέβη αποτελεί ντροπή για το ελληνικό κράτος, την ελληνική κοινωνία και τις αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει και οπωσδήποτε δεν θα είναι η τελευταία. Αυτό που κάθε φορά διαφέρει είναι το μέγεθος του εξευτελισμού κάθε θεσμού – πραγματικά δεν υπάρχει πάτος. Ομως αυτή η άθλια ιστορία δίνει κι ένα πολύ χρήσιμο μάθημα στους φοιτητές της Νομικής, και όχι μόνον: Αυτό είναι το ελληνικό κράτος δικαίου. Το κράτος των τραμπούκων, του τσαμπουκά, της αυθαιρεσίας, της παρανομίας, της ευθυνοφοβίας. Το κράτος που αδιαφορεί πλήρως για εσάς και δεν διστάζει να το δείχνει με κάθε τρόπο – με πράξεις και με παραλείψεις. Το κράτος που μοχθεί καθημερινά να μας αφαιρέσει κάθε ίχνος αξιοπρέπειας».

 

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

15




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας