Διχάζει τη Ν.Δ. η ρύθμιση των 100 δόσεων

Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Διχάζει τη Ν.Δ. η ρύθμιση των 100 δόσεων
image

Σημείο ισορροπίας έναντι των πρωτοβουλιών, νομοθετικών και πολιτικών, της κυβέρνησης αναζητεί η Νέα Δημοκρατία, η οποία μετά το νομοσχέδιο για την «ανθρωπιστική κρίση» ετοιμάζεται να στηρίξει επί της αρχής και αυτό για τις 100 δόσεις.

Στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκδηλώνονται δύο αποκλίνουσες θεωρήσεις για τη στάση του κόμματος έναντι των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Η πρώτη πρεσβεύει την ανάγκη να στηρίξει η Ν.Δ. κάθε μνημονιακή απαίτηση, παραμένοντας συνεπής σε όσα εξέφραζε προεκλογικά. Υπέρ αυτής της θέσης τάσσεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Αδ. Γεωργιάδης. Η δεύτερη εδράζεται στη λογική ότι θα πρέπει να είναι η ίδια η συμπολίτευση που θα «σηκώσει» το βάρος νομοθέτησης, χωρίς στηρίγματα από την αντιπολίτευση, ειδικά από τη στιγμή που η εμπλοκή των διαπραγματεύσεων αυξάνει το δημοσιονομικό κόστος. Υπέρ αυτής της προσέγγισης τάχθηκε χθες ο κ. Μ. Βορίδης. «Θα μας φέρουν τώρα 5 δισ. δημοσιονομικό κενό, εξαιτίας των αβλεψιών τους και του τρόπου με τον οποίο συζητούν, και θα έρθουμε εμείς να πούμε “δεν πειράζει, καλά κάνετε”;» αναρωτήθηκε (Βήμα) και προσέθεσε ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ψηφίσει διατάξεις που έρχονται ως αποτέλεσμα των χειρισμών της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου. Σε αυτή την κατεύθυνση μοιάζει να κινείται και η ηγεσία της Ν.Δ. και αυτή την έννοια είχε η αναφορά του κ. Σαμαρά ότι «θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να πιει το ποτήρι των συνεπειών αυτής της εξαπάτησης γουλιά γουλιά».

Χθες, πάντως, οι κ. Βορίδης και Γεωργιάδης διατύπωσαν από κοινού αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο των 100 δόσεων, με το επιχείρημα ότι αποτελεί «μονομερή ενέργεια». Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης των βουλευτών της Ν.Δ. που συμμετέχουν στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Ωστόσο, σειρά άλλων στελεχών, όπως η κ. Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και, μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης φορολογικών θεμάτων Απ. Βεσυρόπουλος, είχαν διαφορετική άποψη, με την πρώην υπουργό να επισημαίνει την ανάγκη η Ν.Δ. να καθορίσει την πολιτική της αφουγκραζόμενη και τις ανάγκες της κοινωνίας. Στην ίδια συνεδρίαση, ακούστηκαν πολλές φωνές. Αλλες που επισήμαναν ότι η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση ουσιαστικά εδράζεται σε όσα νομοθέτησε πριν από 6 μήνες η κυβέρνηση Σαμαρά και ότι η επανάληψή της συνιστά πλήγμα για τους συνεπείς φορολογούμενους και άλλες που επιχειρηματολογούσαν ότι οι συνθήκες στην οικονομία επιδεινώθηκαν, γεγονός που μπορεί να αιτιολογήσει τη νέα ρύθμιση. Εντέλει, η Ν.Δ. θα στηρίξει επί της αρχής, καταψηφίζοντας πιθανά τις διατάξεις για τους μεγάλους οφειλέτες, το παραλιακό μέτωπο και την αποδυνάμωση της Γ.Γ. Εσόδων.

Ενδιαφέρον, πάντως, αποκτά και η συζήτηση που ανοίγει στη Ν.Δ. για το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων. Μετά τον κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, χθες και ο κ. Βορίδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κυβερνητικής ανασύνθεσης από την υπάρχουσα Βουλή και, μάλιστα, με συμμετοχή της Ν.Δ. στο οικουμενικού χαρακτήρα σχήμα. «Αν κινδυνεύσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε προφανώς η κυβέρνηση πέφτει και η Βουλή πρέπει να δώσει νέα κυβέρνηση. Εγώ λέω από την ίδια Βουλή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας