Πώς βλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ τη συμφωνία των Βρυξελλών

Αρχική | Ειδήσεις | Άποψη των ΜΜΕ | Πώς βλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ τη συμφωνία των Βρυξελλών
image

Στη δέσμευση της Ελλάδας να παρουσιάσει ένα ξεκάθαρο πλάνο μεταρρυθμίσεων στις ευρωπαϊκές αρχές στέκονται με σημερινά τους δημοσιεύματα μερικά από τα σημαντικότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στον απόηχο της χθεσινοβραδινής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα.

"Η Ελλάδα πρέπει να υποβάλλει ένα πιο συγκεκριμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων στις ευρωπαϊκές αρχές ώστε να επιταχυνθούν οι συζητήσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, είπαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά από συζητήσεις τεσσάρων περίπου ωρών με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες", σημειώνει το Bloomberg.

Και προσθέτει: "Με τους ηγέτες της ΕΕ να προειδοποιούν ότι ο χρόνος τελειώνει ώστε η Ελλάδα να ξεπεράσει μια αντιπαράθεση σχετικά με την βοήθεια προς αυτήν, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ είπαν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποβάλλει νέα μέτρα γρήγορα".

Όπως αναφέρει η Washington Post, πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης, πάνω από τα κεφάλια των 28 ηγετών κρεμόταν η απειλή ότι η ελληνική πλευρά θα ακολουθούσε εκ νέου σκληρή στάση, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απευκταία λύση της εξόδου από το κοινό νόμισμα. Η αίσθηση μετά το πέρας της μίνι συνδιάσκεψης ήταν ότι έφυγαν πιο αισιόδοξοι από ότι όταν προσήλθαν σε αυτή. Στο ίδιο συμπέρασμα, άλλωστε, κατέληξε και ο Αλέξης Τσίπρας αναλύοντας τις αποφάσεις της συνάντησης, με τον Ντόναλντ Τουσκ που ήταν και ο πρωτεργάτης της συνάντησης να συγκεφαλαιώνει τις απόψεις του «τραπεζιού»: «Το Grexit δεν το θέλει κανένας και όλοι θέλουμε να αποφύγουμε αυτό το ρίσκο».

Με τίτλο «Η Μέρκελ παρεμβαίνει στο ρήγμα της Ελλάδας με τους πιστωτές», η Wall Street Journal σημειώνει ότι η άμεση παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου στο όλο και βαθύτερο ρήγμα μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης ανησυχίας στο Βερολίνο πως η οξύτητα απειλεί την ενότητα της Ευρωζώνης. Οι συναντήσεις της Άγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα - στο πλαίσιο της επταμερούς συνάντησης, καθώς και την ερχόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο - δείχνουν, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, ότι η ελληνική κρίση θεωρείται στη Γερμανία σημαντική απειλή για τη σταθερότητα της Ευρώπης, ώστε να παρέμβουν οι ηγέτες των χωρών, αναφέρει το δημοσίευμα. Η καγκελάριος απέρριψε, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, το αίτημα του κ. Τσίπρα για ταχύτερη πρόσβαση της Ελλάδας σε χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη και τον πίεσε να δεχθεί ότι η μόνη ελπίδα για να διασφαλισθεί η χρηματοδότηση, που χρειάζεται η χώρα για να αποφύγει τη χρεοκοπία, είναι να συνεργασθεί με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και τους τεχνοκράτες της ΕΕ και του ΔΝΤ, αναφέρει η εφημερίδα.

Από τη μεριά του το Reuters επισημαίνει πως ο "Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τους πιστωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις βραδινές συζητήσεις τους για την κρίση στις Βρυξέλλες ότι ο αριστερός κυβερνητικός του συνασπισμός θα παρουσίαζε σύντομε ένα πλήρη κατάλογο οικονομικών μεταρρυθμίσεων ώστε να ξεμπλοκάρει την χρηματοδότηση και να αποφύγει την χρεοκοπία".

Συμπληρώνει το πρακτορείο πως "μετά από δυο μήνες αυξανόμενης ενόχλησης και από τις δυο πλευρές από τότε που ο Τσίπρας εξελέγη με εντολή να τερματίσει χρόνια λιτότητας που είχαν επιβληθεί από τους όρους των δανειστών, η τρίωρη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ζητήθηκε από τον Τσίπρα για να σπάσει το αδιέξοδο που έφερνε την Αθήνα να παραπατάει εκτός Ευρωζώνης".

Το BBC γράφει ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λένε πως "η Ελλάδα συμφώνησε να καταρτίσει ένα νέο μεταρρυθμιστικό σχέδιο εντός των επόμενων ημερών ώστε να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια διάσωσης ώστε να αποφύγει την χρεοκοπία".

Σημειώνει ότι "η εξέλιξη ήρθε μετά από έναν μαραθώνιο συζητήσεων μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελαρίου, Μέρκελ και άλλων Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες".

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt γράφει ότι η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία και ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν η Αθήνα να επιταχύνει την δουλειά.

 

 

Πηγή: imerisia.gr

 

 

15
Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text