Σύγκρουση κυβέρνησης - επιχειρηματιών. Ζητούν να αποσυρθεί ο προληπτικός φόρος 26%

Αρχική | Φορολογικά | Σύγκρουση κυβέρνησης - επιχειρηματιών. Ζητούν να αποσυρθεί ο προληπτικός φόρος 26%
image

Να αποσυρθεί άμεσα η διάταξη με την οποία επιβάλλεται προληπτικός φόρος 26% στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με μη συνεργάσιμα κράτη ή με κράτη που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος.

Η διάταξη του άρθρου 21 που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, με τους επιχειρηματίες να δηλώνουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα οξύνει δραματικά το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Επιστολή ΣΕΒΕ

Με επείγουσα επιστολή του στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος επισημαίνει ότι κατανοεί καταρχήν την αγωνία της κυβέρνησης για τον έλεγχο των συγκεκριμένων συναλλαγών, ώστε να περιοριστεί η φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει και μάλιστα χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση με τους επιχειρηματικούς φορείς, να επιβαρύνονται σημαντικά οι συναλλαγές με τα προαναφερόμενα κράτη και να δημιουργηθεί ταμειακό πρόβλημα στις επιχειρήσεις και γενικότερο οικονομικό και ταμειακό πρόβλημα στην αγορά στο σύνολό της, με ιδιαίτερη ένταση και αρνητικές συνέπειες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι οι συναλλαγές που γίνονται με αυτές τις χώρες στη μεγάλη πλειοψηφία τους αφορούν αγορές πρώτων και βοηθητικών υλών και αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, απαραίτητων στη μεταποιητική και εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα στον τομέα της ένδυσης όπου τυχόν επιβολή του σχετικού φόρου θα οδηγήσει στη μεταφορά και των υπολοίπων δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό. Επισημαίνει δε ότι «με μέτρα όπως το συγκεκριμένο, ωθούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους εκτός Ελλάδας σε γειτονικές, κοινοτικές και μη, χώρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα του Δημοσίου, την οικονομία και την απασχόληση».

ΚΕΕ-ΕΒΕΑ

Το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει άμεσα να αποσυρθεί, γιατί αποτελεί πέλεκυ επί δικαίων και αδίκων, καθώς δεν αφορά μόνο τις θυγατρικές των πολυεθνικών, αλλά όλες αδιακρίτως τις επιχειρήσεις, τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο «είναι απαράδεκτο να φορολογούνται διπλά οι ελληνικές επιχειρήσεις, τη στιγμή, μάλιστα, που οι κρουνοί της τραπεζικής χρηματοδότησης έχουν στερέψει. Η πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή μέσω των τριγωνικών συναλλαγών είναι θεμιτή και αναγκαία, αλλά ο τρόπος που φαίνεται να επιλέγει είναι καταστροφικός για την ελληνική επιχειρηματικότητα». Και προσθέτει: «Η επιχειρηματική τάξη είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις επιπτώσεις που θα έχει στην εμπορική δραστηριότητα της χώρας, αλλά και στην παραγωγή, η υλοποίηση μιας τέτοιας νέας φοροεπιδρομής, την ώρα που στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις δίνουν ένα σκληρό αγώνα επιβίωσης σε ένα εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον». Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, η λογική του υπουργείου Οικονομικών «είστε όλοι φοροφυγάδες μέχρι να αποδείξετε την αθωότητά σας», διαμορφώνει ένα ιδιαιτέρως αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον, που μοιραία θα ενισχύσει και δεν θα αποδυναμώσει το κίνητρο για μετανάστευση επιχειρήσεων από την Ελλάδα σε τρίτες χώρες.

ΒΕΘ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Π. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι «είναι αστείο να μιλάμε για επανεκκίνηση της οικονομίας και την ίδια ώρα να επιβάλλεται ένας πρόσθετος φόρος που θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στις επιχειρήσεις, που ούτως ή άλλως 'πάσχουν' από την έλλειψη ρευστότητας».

«Είναι κατανοητή η αγωνία της κυβέρνησης για τον έλεγχο των συγκεκριμένων συναλλαγών προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, ωστόσο ο τρόπος που επιλέγει, την ώρα μάλιστα, που η αγορά έχει παγώσει, η τραπεζική χρηματοδότηση είναι ανύπαρκτη, η αβεβαιότητα καθημερινά αυξάνεται, είναι λανθασμένος. Αποτελεί μία νέα φοροεπιδρομή», σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

 

 

Πηγή: imerisia.gr

 

 

15




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας