Χαμηλός παρά την αύξησή του παραμένει διεθνώς ο ρυθμός ανάπτυξης

Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Χαμηλός παρά την αύξησή του παραμένει διεθνώς ο ρυθμός ανάπτυξης
image

Οι χαμηλές τιμές της ενέργειας σε συνδυασμό με τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα ενισχύσουν την ανάπτυξη των μεγάλων οικονομιών, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα παραμείνει σχετικά χαμηλός, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Επιπλέον ο «αφύσικα» χαμηλός πληθωρισμός και επιτόκια δανεισμού θα μπορούσαν να αποδειχτούν απειλητικά για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προειδοποιεί ο Οργανισμός.

Από τις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης θα παρουσιάσει την τρέχουσα διετία οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η ισχυρή εσωτερική ζήτηση σε συνδυασμό με την ενίσχυση του δολαρίου ενισχύουν τη ζήτηση στον υπόλοιπο κόσμο. Η Ευρωζώνη θα πρέπει να ευνοηθεί από τις χαμηλές τιμές της ενέργειας, την ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την εξασθένηση του ευρώ, στοιχεία που συνδυασμένα αποτελούν ευκαιρία ώστε η Ευρωζώνη να ξεφύγει από τη στασιμότητα των τελευταίων χρόνων, εκτιμούν οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ. Η χαλάρωση της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής στην Ιαπωνία θα ενισχύσει βραχυπρόθεσμα την ανάπτυξη της χώρας, ωστόσο μακροπρόθεσμα παραμένουν άλυτα τα μεγάλα προβλήματα. Στη δε Κίνα θα συνεχιστεί η επιβράδυνση της ανάπτυξης στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της οικονομίας από τον υψηλό ρυθμό επενδύσεων στην ενίσχυση της κατανάλωσης και της ανόδου του βιοτικού επιπέδου, που αποτελεί τον νέο μεσοπρόθεσμο στόχο της κινεζικής ηγεσίας. Η ινδική οικονομία θα αναπτυχθεί την τρέχουσα διετία με τον ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία, προβλέπει ο ΟΟΣΑ, ενώ επιδεινώνονται οι προοπτικές για πολλές από τις οικονομίες που βασίζονται στην εξαγωγή πρώτων υλών και εμπορευμάτων, με τη Βραζιλία για παράδειγμα να εισέρχεται σε ύφεση. «Οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας και η διάδοση της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης οδηγούν την παγκόσμια οικονομία σε σημείο καμπής, δίνοντας τη δυνατότητα επιτάχυνσης της ανάπτυξης, κάτι που χρειάζονται αρκετές χώρες», σχολίασε χθες η Κάθριν Μαν, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ.

Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% το 2015 και 3% το 2016 με τη Βρετανία να ακολουθεί με ρυθμό ανάπτυξης 2,6% φέτος και 2,5% του χρόνου. Για τον Καναδά η πρόβλεψη είναι ανάπτυξη 2,2% το 2015 και 2,1% το 2016. Η Ιαπωνία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1% φέτος και 1,4% το 2016. Βελτιωμένες σε σχέση με έξι μήνες πριν εμφανίζονται οι προοπτικές της Ευρωζώνης, η οποία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4% το 2015 και με ρυθμό 2% το 2016. Ωστόσο η ανάπτυξη θα είναι άνιση στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, με τη Γερμανία να επιτυγχάνει ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης 1,7% φέτος και 2,2% του χρόνου. Αντιθέτως, χαμηλότερη θα είναι η ανάπτυξη της Γαλλίας, δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, δηλαδή 1,1% φέτος και 1,7% το 2016. Ακόμη χειρότερη είναι η πρόβλεψη για την Ιταλία, η οποία θα αναπτυχθεί, μετά τρία χρόνια ύφεσης, κατά 0,6% το 2015 και κατά 1,3% το 2016. Η κινεζική οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά αυτή των ΗΠΑ, αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 7% τόσο το 2015 όσο και το 2016, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας