Η κυβέρνηση καλεί τις ΔΕΚΟ να επενδύσουν σε κρατικούς τίτλους

Αρχική | Ειδήσεις | Εξωτερική Πολιτική | Η κυβέρνηση καλεί τις ΔΕΚΟ να επενδύσουν σε κρατικούς τίτλους
image

Πρόταση προς τις μεγάλες ΔΕΚΟ να επενδύσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε κρατικούς τίτλους έχει απευθύνει η κυβέρνηση στα πρότυπα της αντίστοιχης πρότασης που έχει ήδη κατατεθεί προς ασφαλιστικά ταμεία και νομικά πρόσωπα του Δημοσίου. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται από το οικονομικό επιτελείο να εξευρεθούν πόροι για να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες του κράτους, ενώ χθες καλύφθηκε επιτυχώς η έκδοση των εντόκων γραμματίων στην οποία συμμετείχαν και Κινέζοι επενδυτές, αλλά για πολύ μικρά ποσά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τις μεγάλες ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.) σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν να επενδύσουν σε κρατικούς τίτλους βραχυπρόθεσμης διάρκειας (π.χ. repos) με ευνοϊκές αποδόσεις δεδομένων των συνθηκών. Κάτι αντίστοιχο, δηλαδή, με τις προτάσεις που έχουν γίνει προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία προς το παρόν αρνούνται να τοποθετήσουν τα διαθέσιμά τους σε κρατικούς τίτλους, παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο εγγυάται την κάλυψη των απωλειών τους σε περίπτωση που καταγράψουν ζημιά από την επένδυσή τους.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της διασφάλισης ρευστότητας για το Δημόσιο, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σε οριακή κατάσταση. Δεδομένου ότι όσο καθυστερεί να καταλήξει η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και δανειστών της χώρας, δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση της χώρας μέσω των δόσεων που εκκρεμούν, η ανάγκη για εξεύρεση εναλλακτικών πηγών εσόδων είναι επιτακτική.

Χθες, το υπουργείο Οικονομικών δανείστηκε μέσω εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο σήμερα θα αυξηθεί στα 1,6 δισ. ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά θα αποπληρώσει τα έντοκα γραμμάτια που λήγουν την Παρασκευή (ίσης αξίας). Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός πως τα έντοκα που λήγουν τα κατέχουν και ξένοι επενδυτές που δεν ανανέωσαν τις τοποθετήσεις τους, η έκδοση καλύφθηκε κανονικά.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έντοκα γραμμάτια που εκδόθηκαν χθες καλύφθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες, θυγατρικές εταιρείες τους (όπως ασφαλιστικές εταιρείες), καθώς και από Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι όμως δεν αγόρασαν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ. Πάντως, με τα δεδομένα αυτά μπόρεσαν να αποδεσμευτούν κεφάλαια που είχε τοποθετήσει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) μέσω του κοινού κεφαλαίου (λογαριασμός που τηρούνται τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης). Ετσι, υπάρχει η δυνατότητα τα κεφάλαια αυτά της ΤτΕ που αποδεσμεύτηκαν να επενδυθούν σε βραχυπρόθεσμους τίτλους του ελληνικού Δημοσίου (repos) και να ενισχυθεί ελαφρώς (όχι περισσότερο από 200 εκατ. ευρώ) ενόψει της εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων του κράτους τις επόμενες ημέρες. Να σημειωθεί ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, κατέθεσε τροπολογία με την οποία τα 555,6 εκατ. ευρώ του ΤΧΣ μεταφέρονται στο Δημόσιο.

Υποχρεώσεις

Αύριο, Παρασκευή, εκτός από την αποπληρωμή των εντόκων γραμματίων, το Δημόσιο θα πρέπει να εξοφλήσει και μία ακόμα δόση (τέταρτη και τελευταία για τον Μάρτιο) προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το ποσό που πρέπει να καταβληθεί στο Ταμείο ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ. Η επόμενη αποπληρωμή προς το ΔΝΤ είναι στις 9 Απριλίου και το ποσό διαμορφώνεται στα 410 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, η δόση αυτή είναι και η μοναδική υποχρέωση του Απριλίου.

Με τα παραπάνω τελειώνουν οι «βαριές υποχρεώσεις» του Μαρτίου και το υπουργείο Οικονομικών θα έχει ουσιαστικά να διαχειριστεί την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων προς το εσωτερικό έως το τέλος του μήνα. Σε αυτές περιλαμβάνονται κυρίως οι συντάξεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο έχει δώσει εντολή στους φορείς του Δημοσίου να «παγώσουν» τις δαπάνες τους πλην μισθοδοσίας.

Πάντως, η κατάσταση που επικρατεί με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της χώρας, έχει αυξήσει κατά πολύ τους φόβους των επενδυτών. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 3ετούς ομολόγου ξεπέρασε χθες το 20%, ενώ χθες στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) δεν έγινε καμία αγοραπωλησία ομολόγων.

 

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας