Αύξηση φόρων σε ποτά, τσιγάρα για κάλυψη αναγκών στην Υγεία

Αρχική | Φορολογικά | Αύξηση φόρων σε ποτά, τσιγάρα για κάλυψη αναγκών στην Υγεία
image

Σχέδιο για την αύξηση των φόρων σε ποτά και τσιγάρα εξετάζει το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλύψει ανάγκες στον χώρο της Υγείας. Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής -σε ραδιοφωνική του συνέντευξη- διευκρινίζοντας ότι τα έσοδα από την πρόσθετη φορολόγηση ποτών και τσιγάρων θα κατευθυνθούν στην Υγεία. Το υπουργείο Υγείας μόνο από τον φόρο καπνού -από τον οποίο το κράτος εισπράττει ετησίως πάνω από 3 δισ. ευρώ- διεκδικεί ποσό μεταξύ 200 και 300 εκατομμυρίων, προκειμένου να μειώσει τη συμμετοχή όσων έχουν χαμηλά εισοδήματα στα φάρμακα.

Ωστόσο, καπνοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους σε τέτοια μέτρα υποστηρίζοντας πως αύξηση των φόρων θα έχει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Η κατάσταση, όπως αναφέρουν, είναι ήδη ασφυκτική, καθώς η κατανάλωση την περίοδο 2009-2013 έχει υποχωρήσει κατά 36% σε όγκο και 52% σε αξία, ενώ οι πωλήσεις στο λαθρεμπόριο από 5% εκτιμάται ότι πλέον φθάνουν στο 22% της συνολικής αγοράς καπνικών.

Επιβάρυνση

Σήμερα η συνολική φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα πλησιάζει το 86% τη μέσης λιανικής τιμής, ενώ στο λεπτοκομμένο καπνό (στριφτά τσιγάρα) ξεπερνά το 92%. Από την άλλη πλευρά, οι φόροι από τα καπνικά παραμένουν μια τις σημαντικότερες πηγές εσόδων για τη χώρα. Συγκεκριμένα, το 2013 διαμορφώθηκαν σε περίπου 3,2 δισ. ευρώ από 3,4 δισ. ευρώ το 2012 και 3,8 δισ. ευρώ το 2011.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε πρόσφατα, το διάστημα 2009-2013 οι διαφυγόντες φόροι από τα καπνικά ξεπέρασαν τα 2 δισ., ενώ για το 2014 εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 700 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια.

Στο μεταξύ, κατά τις χθεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός προανήγγειλε προσλήψεις στον τομέα της Υγείας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και την πρόσληψη με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εκπαιδευόμενων νοσηλευτών οι οποίοι μέχρι να διοριστούν κανονικά, θα δουλεύουν αποκτώντας προϋπηρεσία και εμπειρία, θα αμείβονται με τον βασικό μισθό και θα έχουν ασφάλιση.

Προσλήψεις

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «βεβαίως και θα γίνουν προσλήψεις, το σύστημα έχει καταρρεύσει και λόγω των περικοπών σε εργαζομένους που έγιναν τα τελευταία χρόνια και λόγω της συνταξιοδότησης άλλων». Και διευκρίνισε: «Δεν ψάχνουμε για χαμάληδες, αυτός ο νέος κόσμος αντί να κάθεται, θα προσφέρει μέχρι να διοριστεί κανονικά». Επίσης, ο κ. Κουρουμπλής γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει σύντομα από τον πρωθυπουργό να καθορίσει μία ειδική συζήτηση για τα θέματα της υγείας στο Υπουργικό Συμβούλιο.


ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή: imerisia.gr

15




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας