Η εκρηκτική σχέση Σόιμπλε με Βαρουφάκη

Αρχική | Ειδήσεις | Πολιτική | Η εκρηκτική σχέση Σόιμπλε με Βαρουφάκη
image

«Εγινε παρεξήγηση κι εξήγηση δεν δώσαμε». Κάπως έτσι θα μπορούσε να έχει λήξει το τελευταίο επεισόδιο στην ταραγμένη σχέση Γιάνη Βαρουφάκη - Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που έχει αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις σαπουνόπερας. Αφορμή για την πιο πρόσφατη σύγκρουση των δύο αταίριαστων συναδέλφων ήταν μια λέξη, για την ακρίβεια η παρήχησή της στα γερμανικά. Ο κ. Σόιμπλε είπε ploetzlich, στελέχη της κυβέρνησης άκουσαν bloedsinnig, με αποτέλεσμα η φράση «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο κ. Βαρουφάκης έγινε ξαφνικά αφελής σε θέματα επικοινωνίας» να μεταφραστεί «ανόητα αφελής» και η ελληνική κυβέρνηση να αισθανθεί ότι θίγεται ο υπουργός Οικονομικών της. Ετσι το χαλασμένο τηλέφωνο κατέληξε σε ένα διάβημα διαμαρτυρίας προς το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ την υπόθεση έκλεισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έβαλε το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις: «Ανοησίες».

Παρόλο που πολλοί δημοσιογράφοι θα έδιναν τα πάντα για να είναι μια μύγα στον τοίχο κατά την πρώτη συνάντηση Σόιμπλε - Βαρουφάκη, οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν στην πρώτη κοινή συνέντευξη Τύπου να ανταλλάσσουν αβροφροσύνες και χαμόγελα. Το ειδύλλιο ήταν σύντομο, αλλά φλογερό. Μέχρι και το κρίσιμο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, ο κ. Βαρουφάκης είχε αποκαλέσει τον Γερμανό ομόλογό του «τον μοναδικό Ευρωπαίο πολιτικό με υπόσταση διανοουμένου», ενώ ο δεύτερος εμφανίστηκε να αδιαφορεί ακόμη και για ενδυματολογικές επιλογές του πρώτου. «Είναι ένας πολιτισμένος άνθρωπος, διάσημος οικονομολόγος, που έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα της ευρωπαϊκής κρίσης», είπε σε συνέντευξή του στη Frankfurter Algemeine Zeitung και ανέφερε ότι δεν τον νοιάζει αν φοράει το πουκάμισο έξω ή μέσα από το παντελόνι.

Ολα άλλαξαν προς το τέλος του έκτακτου Eurogroup. Ενώ είχε αρχίσει να διαφαίνεται ελπίδα συμφωνίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχώρησε θεωρώντας δεδομένο ότι το δίδυμο Βαρουφάκης - Δραγασάκης θα υπέγραφαν το σχέδιο απόφασης. Ομως, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέμεναν την πολυπόθητη τζίφρα, τα πυρετώδη τηλεφωνήματα στην Αθήνα προσέκρουσαν σε τοίχο. Την επομένη, η Αθήνα φρόντισε να ρίξει τις ευθύνες για το ναυάγιο στον Σόιμπλε, ο οποίος εσκεμμένα εγκατέλειψε νωρίς τη συνεδρίαση για να εκθέσει τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών. Οι παριστάμενοι, με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, άφηναν να διαρρεύσει ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν παρουσίασε ούτε έναν αριθμό, αλλά αρκέστηκε σε μακροσκελείς ακαδημαϊκές διαλέξεις.

Η επιστημονική κατάρτιση από εφόδιο έφτασε να γίνει μειονέκτημα για τον Ελληνα υπουργό, που φιλοδοξούσε να χρησιμοποιήσει τις συνεδριάσεις του Eurogroup ως πεδίο θεωρητικής αντιπαράθεσης για το μέλλον της Ευρωζώνης. Ο κ. Σόιμπλε άρχισε να χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό «διάσημος οικονομολόγος» ως βρισιά εναντίον του. Τα επόμενα Eurogroup ήταν σχεδόν οδυνηρά για τον κ. Βαρουφάκη, ενώ φημολογείται πως στο προτελευταίο η ατμόσφαιρα ήταν τόσο πολεμική, ώστε οι δύο άνδρες βρίσκονταν σε διαφορετικά δωμάτια για να μην έρθουν σε επαφή μεταξύ τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, ακόμη και η πρώτη αγάπη ήταν ψεύτικη. Εκ μέρους του κ. Βαρουφάκη τουλάχιστον. Οπως αποκάλυψε η Sächsische Zeitung πριν από την παρθενική συνάντησή του με τον κ. Σόιμπλε, τον είχε συμβουλεύσει ο σοσιαλδημοκράτης Γιοργκ Ασμουσεν, να του κάνει κομπλιμέντα για να τον καλοπιάσει. «Την πρώτη φορά προσπάθησε να με κολακέψει ότι είμαι ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους. Κατάλαβα τι έκανε. Ετσι δεν είναι; Δεν είμαι ηλίθιος», είπε από την πλευρά του ο οξύθυμος Γερμανός πολιτικός. Η χημεία των δύο ανδρών ήταν εξ ορισμού εκρηκτική και όχι «λόγω ψυχολογικών παραμέτρων», όπως υπονόησε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, αλλά κυρίως εξαιτίας διαφορετικής κουλτούρας και πολιτικού ύφους. Ο κ. Σόιμπλε πέτυχε πέρσι το απόλυτο γερμανικό φετίχ, το «μαύρο μηδέν», έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Αν και νομικός, διαθέτει μακρά εμπειρία στον τομέα της διοίκησης, αφού πολύ νωρίς εργάστηκε στη φορολογική υπηρεσία της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Εχει ένα δηκτικό μαύρο χιούμορ και είναι λακωνικός στις εκφράσεις του. Χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης της Αγκελα Μέρκελ και ουδείς πολιτικός θέλει να τα βάλει μαζί του, όπως έλεγε πρόσφατα ο Γερμανός δημοσιογράφος Μάνφρεντ Ερτελ, του έγκυρου περιοδικού Σπίγκελ. Στον αντίποδα, ο οικονομολόγος Ελληνας υπουργός είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός, ενίοτε ενοχλητικά (για τα γούστα του Eurogroup) βερμπαλιστής και άπειρος πολιτικά. Οι επόμενες συναντήσεις τους θα έχουν σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον...

 

 

ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

15




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας