Κράτος-υπόδειγμα για το ΔΝΤ η Ιρλανδία

Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Κράτος-υπόδειγμα για το ΔΝΤ η Ιρλανδία
image

Το Δουβλίνο αποκτά το προφίλ της υποδειγματικού δανειζόμενου. Στην ολοκλήρωση της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μπορεί να προχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα η Ιρλανδία σε μια εξαιρετική συγκυρία για την οικονομία της χώρας. «Στοχεύουμε στην τρίτη και τελευταία αποπληρωμή του δανείου μέχρι την επόμενη Παρασκευή» δήλωσε ο Φρανκ Ο’ Κόνορ, επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης δημοσίου χρέους. Τον Φεβρουάριο, η Ιρλανδία προχώρησε στην πρόωρη αποπληρωμή 3,5 δισ. ευρώ από το υπόλοιπο του δανείου που είχε εισπράξει από το ΔΝΤ στο πλαίσιο του πακέτου οικονομικής βοήθειας που δόθηκε από την τρόικα, συνολικού ύψους 70 δισ. ευρώ.

Το δάνειο από το ΔΝΤ ανερχόταν, αρχικά, στα 22,5 δισ. ευρώ. Τον Δεκέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών κατέβαλε 9 δισ. ευρώ μια τετραετία νωρίτερα. Τον Φεβρουάριο αποπλήρωσε ακόμη 3,5 δισ. ευρώ, με το υπόλοιπο του δανείου να προσδιορίζεται στα 5,5 δισ. ευρώ που εκτιμάται να καλυφθούν την επόμενη εβδομάδα. Οπως είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, «η πρόωρη αποπληρωμή μας εξασφαλίζει εξοικονόμηση πόρων 1,5 δισ. ευρώ». Μέχρι στιγμής, η Ιρλανδία έχει καλύψει όλες τις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ μέχρι τα μέσα του 2019.

Η συγκεκριμένη συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την ιρλανδική οικονομία αλλά και τα ιρλανδικά ομόλογα. Μέσα στην εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ρυθμό ανάπτυξης 4,8%, σε ετήσια βάση, για το 2014. Είναι η υψηλότερη επίδοση στην «κούρσα» ανάπτυξης των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Οπως δήλωσε ο Μάικλ Κόνελι της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στην Ιρλανδία, «κάθε κλάδος της οικονομίας παρουσίασε και συνεχίζει να παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς καμία εξαίρεση», με τις πολυεθνικές να παρουσιάζουν αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 30,2%. Την ίδια ώρα, το κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οπως επισημάνθηκε από τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα της Ιρλανδίας υποχώρησαν αυτήν την εβδομάδα στο 2,656%, δηλαδή σε χαμηλότερα επίπεδα το 2,683% που παρουσίαζαν τα 10ετή βρετανικά ομόλογα.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας