Η ακτινογραφία των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Αρχική | Οικονομία | Δημόσια Οικονομικά | Η ακτινογραφία των ληξιπρόθεσμων οφειλών
image

Ανείσπρακτα πρόστιμα, καταπτώσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μη απόδοση του ΦΠΑ και αδυναμία πληρωμής του φόρου εισοδήματος αποτελούν τη μεγάλη χοάνη των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 76 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αδημοσίευτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τα 76 δισ. ευρώ τα 2,33 δισ. ευρώ βρίσκονται ήδη σε διακανονισμό, ενώ περίπου 73,67 δισ. ευρώ είναι το ποσό που οφείλουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα στο ελληνικό Δημόσιο.

Από τη μελέτη των στοιχείων που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκύπτουν τα εξής εντυπωσιακά αποτελέσματα:

1. Το μεγαλύτερο τμήμα, και συγκεκριμένα περί τα 26,5 δισ. ευρώ, αφορά χρέη που προέρχονται από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το ΣΔΟΕ. Συγκεκριμένα, το 36% των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων τα οποία έχουν χαμηλή εισπραξιμότητα διαχρονικά.

Ενδεικτικά, αναφέρουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, για το έτος 2014 η εισπραξιμότητα ανέρχεται μόλις στο 0,1% ή διαφορετικά στα 26,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή από τους φοροφυγάδες που ανακοινώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα από το υπουργείο Οικονομικών, δεν εισπράττεται σχεδόν τίποτα από τις εφορίες.

Ενας από τους λόγους της χαμηλής εισπραξιμότητας είναι και τα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται, τα οποία οδηγούν τις επιχειρήσεις σε «λουκέτο», με αποτέλεσμα να μην εισέρχονται έσοδα στον κρατικό κορβανά. Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός λόγος είναι η αδράνεια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού σε συνδυασμό με τις συχνές αλλαγές στις δομές των ελεγκτικών μηχανισμών.

2. Το 20,4% ή, διαφορετικά, τα 15 δισ. ευρώ προέρχονται από τη μη απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

3. Το 17,8% ή 13,1 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές του φόρου εισοδήματος.

4. Το 9,2% ή, διαφορετικά, περίπου 6,77 δισ. ευρώ αφορούν καταπτώσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Τα ποσά αυτά θεωρείται αδύνατο να εισπραχθούν. Και αυτό, διότι οι επιχειρήσεις που έλαβαν δάνειο με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου έχουν οδηγηθεί ως επί το πλείστον στην πτώχευση και δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία. Το Δημόσιο έχει αποπληρώσει, ως όφειλε, τα δάνειά τους στις τράπεζες και οι επιχειρήσεις αυτές εμφανίζονται στη λίστα με τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες.

5. Τα υπόλοιπα 16,4% (12,5 δισ. ευρώ) προέρχονται από τις υπόλοιπες κατηγορίες φόρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, περί τα 57,9 δισ. ευρώ (76,7%) αποτελούνται από ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω του 1,5 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο 4.853 οφειλέτες (0,13%).

Συνολικά οι οφειλέτες του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση) ανέρχονται σε 3.670.000 φυσικά πρόσωπα και 447.000 επιχειρήσεις. Από αυτά, εισπράξιμα θεωρούνται μόλις 9 δισ. ευρώ. Επίσης, 8 στους 10 οφειλέτες χρωστούν έως 3.000 ευρώ ο καθένας, ενώ 9 στους 10 οφειλέτες χρωστούν έως 5.000 ευρώ.

Με βάση τα ανωτέρω, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι με την προτεινόμενη ευεργετική ρύθμιση των 100 δόσεων, παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής οφειλών χαμηλής εισπραξιμότητας χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και με μηδενικό διοικητικό και λειτουργικό κόστος. Ταυτόχρονα, σημειώνουν τα στελέχη του υπουργείου, αποτελεί μια ευέλικτη διαδικασία καθώς θα μπορεί ο οφειλέτης να καταβάλλει το ποσό που επιθυμεί χωρίς πρόσθετους περιορισμούς και προϋποθέσεις.

 


ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

15




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας