Την έξοδο από το μνημόνιο στις αρχές του 2016 βλέπει και η Κύπρος

Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Την έξοδο από το μνημόνιο στις αρχές του 2016 βλέπει και η Κύπρος
image

Στην τελική ευθεία για την έξοδο από το μνημόνιο εισέρχεται η Κύπρος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σημαντικό μέρος από τα χρήματα του δανείου ύψους 10 δισ. ευρώ που έλαβε το 2013 και δεν έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα, θα μεταφερθεί για τη δημιουργία προληπτικής γραμμής πίστωσης μετά τη λήξη του μνημονίου στις αρχές του 2016.

Η Κύπρος δεν θα χρησιμοποιήσει και τα 10 δισ. ευρώ που δανείστηκε στην αρχή της οικονομικής διάσωσης χάρη στην ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της οικονομίας της, δήλωσε χθες ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, αλλά δεν εννοώ ότι είναι σε καλή κατάσταση», είπε ο κ. Γεωργιάδης, σχεδόν δύο χρόνια μετά την καταστροφική διάσωση της κυπριακής οικονομίας από τους εταίρους της Ευρωζώνης. «Η οικονομία ανακάμπτει».

Βελτίωση

Ο ρυθμός ανάπτυξης εξακολουθεί να είναι αρνητικός, αλλά βλέπουμε βελτίωση κάθε τρίμηνο», είπε ο κ. Γεωργιάδης, προβλέποντας μικρή ανάπτυξη της οικονομίας για το 2015. Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, η Κύπρος πέτυχε «σημαντική πρόοδο», επισήμανε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών. «Η ανεργία έχει αρχίσει να μειώνεται, τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται υπό έλεγχο, δεν έχουμε έλλειμμα... και το κρισιμότερο είναι ότι έχει σταθεροποιηθεί ο χρηματοπιστωτικός μας τομέας», εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης. Χάρη σε αυτές τις θετικές εξελίξεις η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει και τα 10 δισ. ευρώ που πήρε ως δάνειο. «Περιμένουμε ότι οι τράπεζές μας δεν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια μέσω κρατικής χρηματοδότησης», εκτίμησε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο AFP. «Ορισμένα εκ των 10 δισ. ευρώ που έχουμε φυλάξει για αυτό τον σκοπό, για να χρησιμοποιηθούν ως ανάχωμα, δεν θα τα χρειαστούμε», εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης. Μέχρι σήμερα η Κύπρος έχει λάβει «λίγο περισσότερο από έξι δισ. ευρώ», προσθέτει.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα ότι «στις επόμενες εβδομάδες» το κυπριακό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα, ώστε η κυβέρνηση να λάβει την καθυστερημένη δόση χρημάτων.

Το κυπριακό μνημόνιο λήγει στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», όσα χρήματα περισσέψουν από τα 10 δισ. ευρώ του δανείου θα χρησιμοποιηθούν ώστε να δημιουργηθεί η προληπτική γραμμή πίστωσης που κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί η Κύπρος μετά τη λήξη του μνημονίου.

Μνημόνιο συνεργασίας

Η προληπτική γραμμή πίστωσης συνοδεύεται από μνημόνιο συνεργασίας, όρους και επιτήρηση, αλλά αυτά θα είναι σε κάθε περίπτωση λιγότερο απαιτητικά απ’ ό,τι ενός πλήρους μνημονίου. Η διάσωση της κυπριακής οικονομίας ήταν καταστροφική και παραλίγο να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την οικονομία της χώρας. Η πρώτη συμφωνία διάσωσης που συμφώνησε το Eurogroup τον Μάρτιο του 2013 προέβλεπε βλακωδώς το «κούρεμα» όλων των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Ακολούθησε έντονη αντίδραση στην Κύπρο και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κλείσει τις τράπεζες για σχεδόν δύο εβδομάδες. Στο μεσοδιάστημα πιεζόμενη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και υπό την απειλή για χρεοκοπία του τραπεζικού της συστήματος, η κυπριακή Βουλή αναγκάστηκε να αποδεχτεί μια δεύτερη συμφωνία που προέβλεπε το «κούρεμα» όλων των καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ ώστε να χρηματοδοτηθεί ένα μέρος του προγράμματος διάσωσης.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας