Η Μαύρη Βίβλος της Φοροδιαφυγής

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Μελέτες | Η Μαύρη Βίβλος της Φοροδιαφυγής
image

Ειδική μελέτη του Συλλόγου “Έλληνες Φορολογούμενοι” για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα – Πραγματικές καταγγελίες πολιτών – Προτάσεις για τον περιορισμό της

 

 

Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι ένα φαινόμενο με βαθιές και ιστορικές ρίζες. Τόσο βαθιές που έφθασε να θεωρείται ως “φυσιολογικό” και “αναπόφευκτο”. Αυτό, όχι μόνον από τους πολίτες, αλλά και από το ίδιο το Κράτος. Και έτσι, παρά τον βαθύτατα αντικοινωνικό του χαρακτήρα, ποτέ δεν ενόχλησε και ούτε προβλημάτισε στα σοβαρά την ελληνική κοινωνία, με εξαίρεση μία μικρή μειοψηφία πολιτών. Έτσι, καμία Κυβέρνηση, παρά τις κατά καιρούς πομπώδεις διακηρύξεις, δεν προσπάθησε να την καταπολεμήσει στα σοβαρά.

 

Όλοι μας έχουμε μία μικρή ή μεγάλη εμπειρία από τη φοροδιαφυγή. Βρίσκεται παντού και τη συναντάμε καθημερινά. Όμως, από αυτές τις μικρές ή μεγάλες περιπτώσεις της καθημερινότητας, μέσα από τη διαδικασία του μιθριδατισμού, τείνουμε να πάθουμε κάποιας μορφή ανοσία. Έτσι, αυτά που βλέπουμε γύρω μας, τα θεωρούμε ως κάτι το φυσιολογικό και παύουν να μας ενοχλούν.

 

Στον αγώνα της Κυβέρνησης, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ο Σύλλογος “Έλληνες Φορολογούμενοι” συμβάλλει με μία ειδική μελέτη, η οποία βασίζεται πάνω σε εκατοντάδες πραγματικές καταγγελίες που έχουν υποβληθεί προς αυτόν, κατά τα τελευταία 3,5 χρόνια. Παράλληλα, στη μελέτη καταγράφονται προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου, τόσο σε γενικό επίπεδο, όσο και σε επιμέρους περιπτώσεις.

 

Με την έκδοση αυτής της μελέτης, θέλουμε να μεταφέρουμε και στους πολίτες, το σοκ που δεχόμασταν κάθε φορά που, στο τέλος κάθε μήνα, διαβάζαμε μαζεμένες τις καταγγελίες των πολιτών. Είναι άλλο πράγμα να βλέπει κάποιος τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά σε κάποιες στιγμές της καθημερινότητάς του και άλλο να διαβάζει συσσωρευμένα περιστατικά απ' όλη την Ελλάδα. Το σοκ που δέχεται, του δίνει την πραγματική εικόνα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς στη χώρα μας και τις πραγματικές οικονομικές, αλλά και κοινωνικές επιδράσεις τους.

Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για το πού βαδίζει η χώρα. Να πείσουμε για την ανάγκη ότι όλοι μας πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά και πρακτικές. Να προκαλέσουμε έναν ευρύτερο προβληματισμό.

Παράλληλα, η ανάγνωση τόσων πραγματικών περιπτώσεων φοροδιαφυγής και διαφθοράς, μας βοηθά να σκεφτούμε και να προτείνουμε λύσεις. Λύσεις που μπορούν να έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα.

 

Η ανάγνωση αυτής της μελέτης είναι ενδιαφέρουσα. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστη. Είναι όμως πάρα πολύ χρήσιμη, επειδή θα δώσει σε όλους να καταλάβουμε το πόσο οξύ είναι το πρόβλημα και το πώς εμείς οι ίδιοι καταστρέφουμε την κοινωνία που ζούμε.

 

Τις επόμενες μέρες, η μελέτη θα διανεμηθεί, σε έντυπη μορφή, στον Πρωθυπουργό, στα μέλη της Κυβέρνησης, στα πολιτικά κόμματα και σε διάφορους φορείς. Στην ηλεκτρονική της μορφή, μπορεί ο κάθε ένας να την κατεβάσει δωρεάν στον υπολογιστή του, από τα sites forologoumenos.gr και www.forologoumenoi.gr .

 

Συγγραφέας της μελέτης είναι ο οικονομολόγος Γιάννης Σιάτρας, πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Έλληνες Φορολογούμενοι. Την επιμέλεια της ύλης είχε ο ταμίας του Συλλόγου κ. Δημήτρης Γελαδάκης.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο (ηλεκτρονική εκτύπωση) στην τιμή των 12,00 ευρώ (συμπεριλαμβάνονται και τα ταχυδρομικά έξοδα εντός Αττικής). Τα έσοδα από τις πωλήσεις ενισχύουν τη δράση του Συλλόγου.
Για να αγοράσετε το βιβλίο πατήστε εδώ.

 

Διαβάστε τη μελέτη ή κατεβάστε την (δωρεάν) στον υπολογιστή σας (pdf - 1,3 Mb)

 



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (1 σχολιάστηκε):

Νικολαος Σπυρόπουλος την 08 Σεπτεμβρίου 2015
avatar
http://www.i-spirit.gr/blog/oyden-krypton-ypo-tin-ka-katerina-savvaidoy
Δηλώστε μας αυτό το σχόλιο ώς μη αποδεκτό ή κακόβουλο
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
1
συνολικά: 1 | προβολή: 1 - 1

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας