Νέα συμμετοχή ασφαλισμένων σε φάρμακα

Αρχική | Ειδήσεις | Κοινωνία | Νέα συμμετοχή ασφαλισμένων σε φάρμακα
image

«Παγώνει» έως την 1η Ιουνίου 2015 η εφαρμογή υπουργικής απόφασης που αλλάζει το ποσοστό συμμετοχής στη δαπάνη φαρμάκων χωρίς γενόσημα μεταξύ ασφαλισμένων, φαρμακοβιομηχανίας και ΕΟΠΥΥ, εις βάρος των πρώτων.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου, από 01/03/2015, όσοι ασθενείς λαμβάνουν φάρμακο που δεν έχει γενόσημο θα πληρώνουν εξ ολοκλήρου τη διαφορά μεταξύ της τιμής αναφοράς της θεραπευτικής κατηγορίας στην οποία εντάσσεται το φάρμακο και της λιανικής τιμής του, όταν η διαφορά αυτή δεν ξεπερνά τα έξι ευρώ. Για διαφορές μεγαλύτερες των έξι ευρώ ανά φάρμακο, το ποσοστό συμμετοχής είναι 50% και το υπόλοιπο μοιράζεται μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και ΕΟΠΥΥ, σε ποσοστό 30% και 20% αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η τιμή αναφοράς κάθε φαρμάκου ορίζεται ανά θεραπευτική κατηγορία. Κάθε θεραπευτική κατηγορία εμπεριέχει φάρμακα με διάφορες δραστικές ουσίες. Ορισμένα από αυτά δεν έχουν γενόσημα, έχουν τιμή σαφώς υψηλότερη της τιμής αναφοράς και οι ασθενείς δεν έχουν επιλογή αντικατάστασής τους με φθηνότερο σκεύασμα. Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι πληρώνουν το 50% της διαφοράς μεταξύ τιμής αναφοράς και λιανικής τιμής, ανεξαρτήτως του ύψους της. Το υπόλοιπο 50% το καταβάλλει η παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρεία ως rebate.

Κύκλοι του υπουργείου Υγείας ανέφεραν στην «Κ» ότι αναμένεται –εκτός απροόπτου– εντός της ημέρας η υπογραφή νέας υπουργικής απόφασης που θα αναστέλλει την εφαρμογή της προηγούμενης για τρεις μήνες, δηλαδή έως την 1η Ιουνίου 2015. Εως τότε αναμένεται να ληφθούν γενικότερες αποφάσεις σχετικά με την πολιτική φαρμάκου και τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεσοσταθμικό ποσοστό της συμμετοχής των ασφαλισμένων έχει υπερδιπλασιαστεί από 13% που ήταν αρχές του 2012 σε 28% (8ος 2014). Εν τω μεταξύ, προχωρούν οι διαδικασίες εφαρμογής της «ηλεκτρονικής υπογραφής» των γιατρών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα «αναγνωρίζει» τον γιατρό που συνταγογραφεί βάσει του υπολογιστή του. Αντίθετα, σήμερα «χρεώνεται» η συνταγή στον γιατρό με βάση τα στοιχεία που εισάγονται σε αυτή (ΑΜΚΑ γιατρού). Χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με εκπροσώπους της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου παρουσιάστηκαν το πρόγραμμα, ο τρόπος εφαρμογής και οι ωφέλειες από αυτό.

 

 

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας