Ε.Ε.: «Στα μαλακά» έπεσαν Γαλλία-Ιταλία

Αρχική | Ειδήσεις | Ευρωπαϊκή Ένωση | Ε.Ε.: «Στα μαλακά» έπεσαν Γαλλία-Ιταλία
image

Η Κομισιόν αποφάσισε να μην αντιμετωπίσει με αυστηρότητα τη δημοσιονομικά απείθαρχη Γαλλία, δίνοντάς της νέα διορία έως το 2017 για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ επισφραγίζοντας ουσιαστικά την παράταση (τρίτη κατά σειρά) που είχε δώσει? μονομερώς στον εαυτό της η κυβέρνηση Ολάντ. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η Γαλλία βρίσκεται στο «απυρόβλητο», αφού οι Βρυξέλλες έκριναν ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει εξαγγελθεί δεν είναι ικανοποιητικό, αφού οδηγεί σε μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος μόνο κατά 0,3% του ΑΕΠ φέτος, ενώ η Επιτροπή απαιτεί μεγαλύτερη μείωση κατά 0,5% του ΑΕΠ. Στο μέτρο αυτό, οι Βρυξέλλες απαιτούν τη λήψη πρόσθετων μέτρων, δίδοντας αυξημένη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Μεταρρυθμίσεις

Όπως δήλωσε χθες ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, «η μακροοικονομική κατάσταση της Γαλλίας δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας παραμένει...

Οι πρωτοβουλίες που έχουν ήδη εξαγγελθεί κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αναμένουμε όμως ένα εθνικό πρόγραμμα φιλόδοξων και πιο λεπτομερών μεταρρυθμίσεων τον Απρίλιο», το οποίο οι Βρυξέλλες θα αξιολογήσουν τον Μάιο. «Εάν το σχέδιο αυτό δεν αποδειχθεί αξιόπιστο, τότε μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος», κάτι που σημαίνει ότι η Γαλλία κινδυνεύει με επιβολή χρηματικού προστίμου, κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί. Λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις των Βρυξελλών, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, σε μια κίνηση καλής (και? μεταρρυθμιστικής) θέλησης προς την Κομισιόν, εξήγγειλε την κατάθεση νέου νόμου για τις εργασιακές σχέσεις στις αρχές Απριλίου, με στόχο να έχει εγκριθεί από το γαλλικό κοινοβούλιο ως το καλοκαίρι. Σημειώνεται τέλος ότι η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία και το Βέλγιο, παρά την αυξητική τάση του δημοσίου χρέους των δύο χωρών.

 

 

Πηγή: imerisia.gr

 

 

15

 




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας