Κυβερνητικό χάος για ΦΠΑ, αφορολόγητο 12.000 ευρώ και ΕΝΦΙΑ

Αρχική | Φορολογικά | Κυβερνητικό χάος για ΦΠΑ, αφορολόγητο 12.000 ευρώ και ΕΝΦΙΑ
image

Σε... αχαρτογράφητα νερά κινείται η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς σύγχυση επικρατεί για την «τύχη» των συντελεστών ΦΠΑ, την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στις 12.000 ευρώ, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και για τη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης μπορεί μεν να ξεκαθαρίζει ότι ο ΦΠΑ στα νησιά δεν θα αυξηθεί, αλλά την ίδια ώρα αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση του ενός συντελεστή ΦΠΑ χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερα, ενώ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι «αν χρειαστεί να αυξήσουμε το ΦΠΑ σε κάποιο προϊόν, αυτό θα το δούμε. Δεν ξέρουμε αν θα είναι από το συντελεστή 6,5% ή 13%».

Από την άλλη πλευρά, στο υπουργείο Ανάπτυξης βλέπουν θετικά μια αύξηση του ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο, ενώ στο υπουργείο Υγείας ούτε καν συζητούν την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα.

Παράλληλα, θολό παραμένει το τοπίο για τις αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων και των ακινήτων. Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει τώρα ότι η αύξηση του αφορολογήτου ορίου στις 12.000 ευρώ θα γίνει σταδιακά σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική κατάσταση και ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει αλλά... αργότερα.

Ρύθμιση

Το σχέδιο της Ν. Βαλαβάνη για τη ρύθμιση των 100 δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών θα προχωρήσει άμεσα μετά τις βελτιώσεις - διορθώσεις που θα γίνουν, ενώ εξετάζεται να συνοδευτεί με τη χορήγηση μπόνους στους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις κατά τα έτη 2012 και 2013, αλλά και σε όσους θα εκπληρώσουν κανονικά μέχρι το τέλος του έτους τις φορολογικές υποχρεώσεις του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπόνους θα είναι μια έκπτωση φόρου 10%, ενώ το νομοσχέδιο για τη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση των 100 δόσεων είναι πιθανόν να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Άλλωστε η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη, σε συνάντηση που είχαν στη Βουλή. Μεταξύ των αλλαγών που εξετάζονται στη ρύθμιση, είναι να υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια ώστε να είναι πιο δίκαιη η όλη διαδικασία.

Φορολογικές αλλαγές

Όσον αφορά στα ανοιχτά μέτωπα της φορολογίας, από τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στο ραδιοφωνικό σταθμό RealFm προκύπτουν τα εξής:

Συντελεστές ΦΠΑ

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά δεν θα αυξηθούν τουλάχιστον για το προσεχές τετράμηνο. «Δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Είναι ξεκάθαρο. Αυτοί οι τέσσερις μήνες είναι τέσσερις μήνες όπου έχουμε συμφωνήσει ένα μορατόριουμ», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης. Ωστόσο άφησε, ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση ενός συντελεστή ΦΠΑ που δεν θα αφορά την παραμεθόριο, τα βιβλία, τον Τύπο και τα νησιά του Αιγαίου.

Όπως είπε «κάποια μικρή αλλαγή του ενός συντελεστή ΦΠΑ, που δεν θα αφορά ούτε την παραμεθόριο, ούτε τα βιβλία, ούτε τον Τύπο, αλλά ούτε βεβαίως και τα νησιά του Αιγαίου, μπορεί να αποφασίσουμε. Δεν δεσμευόμαστε». Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι «δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ. Αν όμως χρειαστεί να αυξήσουμε σε κάποιο προϊόν, αυτό θα το δούμε. Δεν ξέρουμε αν θα είναι από το συντελεστή 6,5% ή 13%». Υπενθυμίζεται πως στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5% υπάγονται τα φάρμακα, η διαμονή στα ξενοδοχεία, οι εφημερίδες, τα περιοδικά, τα βιβλία και τα εισιτήρια στα θέατρα.

Πάντως με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε εξορθολογισμό του συστήματος ΦΠΑ σε σχέση με τους συντελεστές, με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Αύξηση αφορολογήτου

Η επαναφορά του αφορολογήτου ορίου στις 12.000 ευρώ θα γίνει σταδιακά ανάλογα με τη δημοσιονομική κατάσταση και με τη διαπραγμάτευση ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, βάζοντας ουσιαστικά τέλος στο αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για εφαρμογή αφορολογήτου 12.000 ευρώ για όλους αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2015. Ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στο αφορολόγητο θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο να μην ισχύει αυτή η φοροαπαλλαγή σήμερα. Όπως είπε «η φοροαπαλλαγή θα αρχίσει να εισάγεται σταδιακά, το πότε ακριβώς θα φτάσουμε στις 12.000 ευρώ, θα μου επιτρέψετε να το αποφασίσουμε όταν θα έχουμε μια συνολική εικόνα του πώς προχωρά η διαπραγμάτευση για μετά τον Ιούνιο. Ο τρόπος με τον οποίο θ' αρχίσει να εισάγεται ξανά, κάτι το οποίο θα γίνει εντός του 2015, ο ρυθμός με τον οποίο θα πλησιάσουμε το αφορολόγητο των 12.000 θ' αποφασισθεί σε συνδυασμό με το συνολικό προγραμματισμό μας των δημοσιονομικών, με τη δημοσιονομική κατάσταση και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, η οποία θα καθορίσει το πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής και γενικότερα της αναπτυξιακής πολιτικής μετά τον Ιούνιο».

Κατάργηση ΕΝΦΙΑ

Για τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να μην αλλάξει από το 2015», καθώς είναι ένα απαράδεκτος φόρος, όπως είπε. Ωστόσο απέφυγε να προσδιορίσει πότε ακριβώς θα αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ λέγοντας «εάν θα γίνει μέσα στο πρώτο τετράμηνο ή όχι, είναι κάτι που πραγματικά σας λέω ότι δεν το έχουμε αποφασίσει». Σημειώνεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη έχει δηλώσει ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από τον νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Ρύθμιση χρεών

«Οι 100 δόσεις θα γίνουν», σημειώνει ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν κάποιες πολύ καλές ιδέες από Οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ, για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει ακόμη πιο έξυπνο αυτό το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις. Οι ανακοινώσεις μας θα ακολουθήσουν μέσα στις επόμενες μια δυο εβδομάδες γι' αυτό το ζήτημα».

Στα νησιά

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης μπορεί μεν να ξεκαθαρίζει ότι ο ΦΠΑ στα νησιά δεν θα αυξηθεί αλλά στο υπουργείο Ανάπτυξης βλέπουν θετικά μια αύξηση του ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο, ενώ στο υπουργείο Υγείας ούτε καν συζητούν την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα.

 


MAPIA BOYPΓΑΝΑ

Πηγή: imerisia.gr

 

 

15

 




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας