Φρένο στην άνοδο τιμής πετρελαίου λόγω αύξησης αμερικανικών αποθεμάτων

Αρχική | Ειδήσεις | Άποψη των ΜΜΕ | Φρένο στην άνοδο τιμής πετρελαίου λόγω αύξησης αμερικανικών αποθεμάτων
image

Yστερα από τρεις ημέρες ανόδου, η τιμή του πετρελαίου άρχισε χθες να υποχωρεί εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής στις ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα χρόνων. Βέβαια στο παρασκήνιο εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές η εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και που θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν στα 417,9 εκατομμύρια βαρέλια στις 6 Φεβρουαρίου, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από το 1982. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Αμερικανοί παραγωγοί μείωσαν τον αριθμό των ενεργών πετρελαιοπηγών κατά 84 μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, κίνηση που αποδείχτηκε ότι δεν περιόρισε την αύξηση της παραγωγής, αναφέρουν αναλυτές της Goldman Sachs. Ισως χρειαστεί να πέσει και άλλο η τιμή του πετρελαίου, ώστε να ισορροπήσει η αγορά δεδομένου ότι η αμερικανική παραγωγή μπορεί να αυξήθηκε κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα στη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου του 2014, εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs. Η παραγωγή αυξήθηκε στα 9,23 εκατομμύρια βαρέλια, το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο επίπεδο από το 1983, σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών αρχών.

Το αμερικανικό αργό υποχωρούσε χθες νωρίς το βράδυ κατά 3,13%, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 51,14 δολάρια το βαρέλι. Η ποικιλία τύπου Brent υποχωρούσε κατά 1,21% στα 60,61 δολάρια το βαρέλι. Τη Δευτέρα είχε ανέλθει στα 62,57 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο για το 2015. Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες η τιμή του Brent έχει αυξηθεί κατά περίπου 35%. Στις 13 Ιανουαρίου είχε πέσει στο επίπεδο των 45,19 δολαρίων το βαρέλι, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι χρόνων, από 115 δολάρια τον περασμένο Ιούνιο. Οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του 2014 εξαιτίας της υπερπροσφοράς. Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OPEC) αρνήθηκε να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής ώστε να προσπαθήσει να συγκρατήσει την υποχώρηση των τιμών. Αντιθέτως οι χώρες-μέλη του Οργανισμού επέλεξαν να υπερασπιστούν τα μερίδια αγοράς που είχαν κατακτήσει έναντι των Αμερικανών παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου και άλλων ανταγωνιστριών χωρών.

Ωστόσο υπάρχουν δύο εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που προκάλεσαν την άνοδο του πετρελαίου τη Δευτέρα και σε κάποιο βαθμό την Τρίτη, εξελίξεις που κάλλιστα μπορεί να εμφανιστούν και το επόμενο διάστημα. Τη Δευτέρα η αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε στόχους του «Ισλαμικού Κράτους» στη Λιβύη όπου η αναζωπύρωση της εμφύλιας βίας έχει περιορίσει σημαντικά την παραγωγή. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση του ημιαυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν απείλησε να διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου αν η κυβέρνηση της Βαγδάτης δεν της αποδώσει το μερίδιο που της αναλογεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η επιδείνωση του καιρού τον Φεβρουάριο έχει οδηγήσει σε διακοπή των μεταφορών πετρελαίου διά θαλάσσης μέσω των λιμανιών του Νοτίου Ιράκ. Ο κ. Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), προειδοποίησε ότι η άνοδος του «Ισλαμικού Κράτους» αποτελεί σημαντική απειλή για τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να μην υπάρξει έλλειψη πετρελαίου την ερχόμενη δεκαετία.

Ακόμη και έτσι, όμως, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως είναι υπερβολική η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου, διότι εξακολουθεί να υπάρχει υπερπροσφορά στην αγορά.

«Οι ελλείψεις των αμερικανικών διυλιστηρίων, εξαιτίας της περιοδικής συντήρησής τους, θα αποδυναμώσουν τη ζήτηση αμερικανικού αργού πετρελαίου, προκαλώντας βραχυπρόθεσμα άνοδο των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου», αναφέρουν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της BNP Paribas, Γκάρεθ Λιούις Ντέιβις και Χάρι Τσιλινγκουιριάν.

Τέλος, η χθεσινή υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου συνδέεται με την αδυναμία που παρατηρήθηκε στις αγορές των εμπορευμάτων. Η τιμή του αργύρου υποχώρησε χθες έως και 5%, ενώ διακόπηκε το τριήμερο ράλι του χρυσού, η τιμή του οποίου υποχωρούσε κατά 1,74% στα 1.206 δολάρια η ουγγιά. Οσοι επενδύουν σε αυτά τα πολύτιμα μέταλλα παραμένουν επιφυλακτικοί εξαιτίας της διακοπής των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης τη Δευτέρα το βράδυ χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία.



REUTERS, BLOOMBERG

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας