Χάνουν έδαφος τα ελληνικά προϊόντα στη γερμανική αγορά

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Χάνουν έδαφος τα ελληνικά προϊόντα στη γερμανική αγορά

Μερίδιο στη γερμανική αγορά χάνουν τα ελληνικά προϊόντα τα τελευταία χρόνια, αδυνατώντας να αξιοποιήσουν την ισχυρή αναγνωρισιμότητα που έχουν στο γερμανικό καταναλωτικό κοινό, τόσο λόγω του ισχυρού στοιχείου της ελληνικής ομογένειας στη Γερμανία όσο και λόγω του γεγονότος ότι κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ελλάδα πάνω από 2 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες.

Το 2013 τα ελληνικά προϊόντα αντιστοιχούσαν σε ποσοστό μόλις 0,20% του συνόλου των εισαγωγών που πραγματοποίησε η Γερμανία, με την Ελλάδα να αποτελεί τον 48ο προμηθευτή της χώρας. Μία από τις βασικές αιτίες θεωρείται η μικρή διαπραγματευτική ισχύς που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, δρώντας μεμονωμένα απέναντι στις ισχυρές λιανεμπορικές αλυσίδες της Γερμανίας. Η δομή του λιανεμπορίου στη Γερμανία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το γερμανικό καταναλωτικό κοινό είναι πολύ «ευαίσθητο» σε θέματα τιμής, έχει ως συνέπεια τα ελληνικά προϊόντα είτε να μη βρίσκουν τη θέση τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ είτε να τοποθετούνται αρχικά ως επώνυμα και στη συνέχεια αναγκαστικά ως προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς που γνωρίζουν καλά πώς λειτουργεί το λιανεμπόριο στη Γερμανία, για να διατεθεί ένα προϊόν σε υψηλότερη τιμή θα πρέπει αυτή να δικαιολογείται απολύτως από την ποιότητά του. To γεγονός ακριβώς της σχετικά υψηλής τιμής –λόγω βεβαίως της υψηλής ποιότητας– είναι η αιτία της μείωσης των εξαγωγών ελληνικών κρασιών προς τη Γερμανία, ενώ συχνά το ελληνικό ελαιόλαδο πωλείται ως προϊόν ιδιωτικής ετικέτας.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται σε πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο, η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία από το 2009 κι έπειτα διαμορφώνεται κάτω από τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Ετσι, ενώ το 2008 η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία ανερχόταν σε 2,02 δισ. ευρώ, αποτελώντας το 0,25% των συνολικών εισαγωγών της χώρας, το 2013 υποχώρησε σε 1,79 δισ. ευρώ. Οπως επισημαίνουν οι συγγραφείς της έκθεσης, «η σύνθεση και διαστρωμάτωση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία κυριαρχείται από προϊόντα των κλάδων εντάσεων εργασίας και χαμηλής προστιθέμενης αξίας». Προϊόντα που, όπως προσθέτουν λίγο παρακάτω, υφίστανται ισχυρό ανταγωνισμό από ομοειδή προϊόντα χαμηλού εργατικού κόστους παραγωγής.

Με βάση τα στοιχεία του 2013 το 38,3% των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία αποτελούνταν από τρόφιμα και ποτά, με το 10,4% αυτών να αποτελεί παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων (κυρίως κονσέρβες ροδακίνων και ελιές).

Σε 12,6% ανέρχεται το μερίδιο των φαρμάκων στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία, με την αξία τους το 2013 να ανέρχεται σε 226 εκατ. ευρώ. Τρίτο σημαντικότερο προϊόν που εξάγει η Ελλάδα στη

Γερμανία είναι τα ενδύματα (μερίδιο 8,4%), με την αξία το 2013 να διαμορφώνεται σε 151 εκατ. ευρώ.

 

 

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

15




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας