Η επιβράδυνση της οικονομίας ρίχνει κάτω από τα 50 δολ. το πετρέλαιο

Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η επιβράδυνση της οικονομίας ρίχνει κάτω από τα 50 δολ. το πετρέλαιο
image

Σε επίπεδα κάτω των 50 δολαρίων το βαρέλι διολίσθησε η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2009, με την τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη να υποχωρεί, επίσης, στο ναδίρ πενταετίας, καθώς ενισχύονται οι φόβοι για την παγκόσμια ζήτηση «μαύρου χρυσού». Παράλληλα, η παγκόσμια προσφορά ενισχύεται όσο αυξάνονται τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ και ο ΟΠΕΚ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου για να στηρίξει τις τιμές. Τον Νοέμβριο, οι αμερικανικές εξαγωγές αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 34%, στα 502.000 βαρέλια ημερησίως, αποτελώντας ρεκόρ για τη χώρα.

Στο Λονδίνο, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ υποχώρησε χθες έως τα 49,66 δολάρια το βαρέλι για να αναρριχηθεί λίγο αργότερα στα 51,20 δολάρια, μετά τη δημοσίευση μιας σειράς στοιχείων και εκτιμήσεων που σηματοδοτούν αδυναμία στην προοπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης από την Ευρωζώνη μέχρι την Κίνα και τη Βραζιλία. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου προσέγγισε τα 46,80 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή έφθασε τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2009.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» αντιδρούν άμεσα στις μακροοικονομικές εξελίξεις, με τους αναλυτές της αγοράς να προεξοφλούν περαιτέρω πτώση. Στην περίπτωση της Ευρωζώνης, μάλιστα, η υποχώρηση των τιμών συνέβαλε στην υποχώρηση του ετήσιου πληθωρισμού κατά 0,2% τον Δεκέμβριο. Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του ευρώ που καταγράφεται αρνητικό πρόσημο στον δείκτη πληθωρισμού. Σήμερα, όμως, οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού με την πτώση των τιμών πετρελαίου λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία κάτω από μια συγκυρία πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη.

Ανησυχίες, ωστόσο, για την ισχύ της παγκόσμιας ζήτησης δεν πηγάζουν μόνον από την Ευρωζώνη. Οικονομικοί παρατηρητές προβλέπουν για το τέταρτο τρίμηνο μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα στο 7,2%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 2009. Τα επίσημα στοιχεία για την ανάπτυξη της Κίνας, η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου αφού εκτόπισε πρόσφατα την Ιαπωνία στην τρίτη θέση, πρόκειται να ανακοινωθούν στις 20 Ιανουαρίου. Σε ανησυχητικό σημείο καμπής βρίσκεται, επίσης, η οικονομία της Βραζιλίας, η ισχυρότερη στη Λατινική Αμερική. Από τη μία πλευρά, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν με τους βραδύτερους ρυθμούς της τελευταίας 11ετίας κατά τη διάρκεια του 2014. Οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους λόγω του υψηλού κόστους αποπληρωμής των δανείων τους αλλά και της αύξησης του πληθωρισμού. Από την άλλη πλευρά, η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, ανακοίνωσε την επικείμενη δημιουργία νέου δημοσιονομικού συμβουλίου με στόχο τη μείωση των κρατικών δαπανών σε υποδομές και τεχνολογία, αντανακλώντας τις πιέσεις που δέχεται για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Οσο ενισχύονται οι φόβοι για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, η παγκόσμια προσφορά αυξάνεται. Η παραγωγή των ΗΠΑ έχει επεκταθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και η Σαουδική Αραβία, το ισχυρότερο κράτος-μέλος του ΟΠΕΚ, προτιμά να διατηρήσει το μερίδιό της στις διεθνείς αγορές παρά να μειώσει την παραγωγή της προκειμένου να αυξηθούν οι τιμές. «Υπάρχει πλεόνασμα στην παγκόσμια παραγωγή κατά ένα με 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως και δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως ο ΟΠΕΚ θα παρέμβει για να μειώσει την ημερήσια παραγωγή σε μια περίοδο χαμηλής ζήτησης», σχολιάζει ο Μπζαρν Σίλντροπ, αναλυτής της SEB στο Οσλο της Νορβηγίας, μιας χώρας με πλούσια παραγωγή «μαύρου χρυσού». Ο Νομπουγιούκι Νακαζάρα, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος στον πετρελαϊκό κλάδο και πρώην μέλος του Δ.Σ. στην Τράπεζα της Ιαπωνίας, προβλέπει περαιτέρω πτώση των τιμών πετρελαίου. «Θα συνεχίσουν να υποχωρούν λόγω της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα και επειδή –πριν από την πρόσφατη πτώση κατά 45% από τον περασμένο Ιούνιο– οι τιμές πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι ήταν υπερβολικά υψηλές όλα τα προηγούμενα χρόνια». Το ρούβλι, πάντως, συνέχισε να υποχωρεί χθες έναντι του δολαρίου, διότι η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου αποδυναμώνει τα κρατικά έσοδα του πιο κρίσιμου κλάδου της οικονομίας.

 


BLOOMBERG, REUTERS

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας