Το σχέδιο του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Το σχέδιο του ΔΝΤ για την Ελλάδα
image

Το μήνυμα ότι όποιος και αν βρίσκεται στην εξουσία στην Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αξιοποιήσει το δίχτυ ασφαλείας που θα προσφέρει η προληπτική γραμμή πίστωσης και να ολοκληρώσει τη διαδικασία προσαρμογής της οικονομίας, εκπέμπουν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σχεδιασμός του Ταμείου είναι να μετεξελιχθεί το σημερινό πρόγραμμα «από όχημα άμεσης χρηματοδότησης, σε όχημα που παρέχει εμπιστοσύνη» σε αγορές και επενδυτές, έτσι ώστε η Ελλάδα να μη χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα κεφάλαια που έχουν δεσμευτεί για τις ανάγκες της, παρά μόνον αν προκύψει ανάγκη. Αποφεύγουν να σχολιάσουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα τονίζοντας ότι «δεν μας ενδιαφέρουν κόμματα, αλλά χώρες», αν και ιδιωτικά εκφράζουν την προσδοκία ότι παρά τις προεκλογικές υπερβολές περί παροχών, τελικά, θα υπάρξει προσαρμογή στην πραγματικότητα.

Οπως τονίζει στην «Κ» η πρώην υποδιευθύντρια του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Σούζαν Σάντλερ, η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια «για να εφαρμόσει πιο επεκτατική πολιτική. Πού θα βρει τα χρήματα; Ποιος θα τη δανείσει; Εκτός αν -και αυτό στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ένα τεράστιο αν- η χώρα επένδυε πολύ έξυπνα σε συγκεκριμένους τομείς, βάσει σχεδίου. Να σχεδιάσει ένα καλύτερο φορολογικό σύστημα με χαμηλότερους συντελεστές που, όμως, να αποδίδει και, άρα, να αποφέρει περισσότερα έσοδα. Αλλά είναι σε θέση η Ελλάδα να κάνει κάτι τέτοιο; Μάλλον όχι, και άρα πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε χαλάρωση και να υλοποιήσει μια πολύ αυστηρή δημοσιονομική πολιτική».

Οχι παράκαμψη κανόνων

Ο διευθυντής Επικοινωνίας του Ταμείου, Τζέρι Ράις, επέλεξε να υπογραμμίσει σε ανακοίνωσή του ότι «η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης». Παρά τη χρονική πίεση, μια νέα κυβέρνηση θα έχει ένα, έστω και μικρό, περιθώριο κινήσεων. Πάντως, από πρόσφατη συζήτηση της «Κ» με αρμόδιο στέλεχος του Ταμείου, προκύπτει ότι οι αντοχές έχουν εξαντληθεί και δεν υπάρχει διάθεση παράκαμψης των κανόνων για να «διευκολυνθεί» η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, γιατί υπάρχουν εσωτερικές διαδικασίες όπου και οι αξιολογητές αξιολογούνται. Ο κ. Ράις περιορίστηκε να σημειώσει ότι «οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την ολοκλήρωση της έκτης αξιολόγησης του προγράμματος που υποστηρίζεται από ένα εκτεταμένο διακανονισμό, θα συνεχιστούν μόλις αναλάβει μια νέα κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την Ευρ. Επιτροπή και την ΕΚΤ».

Στο ΔΝΤ θεωρούν ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ. προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης που εκκρεμεί, παρότι σπεύδουν να καταθέσουν τη δυσφορία τους για την κακή εμπειρία από τις καθυστερήσεις των τελευταίων μηνών και τις συνεχείς παρατάσεις στις διαπραγματεύσεις. Το σκηνικό περιπλέκει το ενδεχόμενο παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας. Οπως σημειώνει ο αναλυτής του Ινστιτούτου Brookings, Ντάγκλας Ελιοτ, «μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είναι πιθανή, αλλά σε καμία περίπτωση σίγουρη», εκτιμώντας παράλληλα ότι «ίσως χρειασθεί και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης με αποτελεσματική πλειοψηφία, όπως συνέβη με τις διπλές εκλογές Μαΐου και Ιουνίου του ’12».

 

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14

 




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας