Τα 8 «κλειδιά» των διεθνών οικονομικών εξελίξεων

Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Τα 8 «κλειδιά» των διεθνών οικονομικών εξελίξεων
image

• Αύξηση επιτοκίων της Fed

Γύρω στα μέσα του 2015 και παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει σε επίπεδα κάτω του στόχου του 2% αναμένεται η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve (στη φωτ. η πρέδρος Τζ. Γιέλεν). Τότε τα επιτόκια του δολαρίου θα έχουν διατηρηθεί επί σχεδόν επτά χρόνια στα ουσιαστικά μηδενικά επίπεδα στα οποία τα μείωσε η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ από την αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Μερίδα οικονομολόγων προειδοποιεί ότι στην περίπτωση αυτή είναι άμεσος ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού για τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο

• Επιβράδυνση Κίνας

Με τον ρυθμό ανάπτυξης που επισήμως αναφέρει το Πεκίνο να έχει περιορισθεί το 2014 στο 7,5% που ωχριά μπροστά στους διψήφιους ρυθμούς της προηγούμενης δεκαετίας, η Κίνα ετοιμάζεται να προσαρμοσθεί σε ακόμη μικρότερη ανάπτυξη, καθώς η ηγεσία της δρομολογεί την αλλαγή οικονομικού μοντέλου. Παγκόσμια Τράπεζα, ΔΝΤ, Goldman Sachs αλλά και ανεξάρτητοι οικονομολόγοι έχουν προεξοφλήσει την περαιτέρω επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας για το 2015 σε επίπεδα κοντά στο 7%. Εχει επανεμφανισθεί στις συζητήσεις και το ενδεχόμενο μιας «ανώμαλης προσγείωσης» της Κίνας.

• Η Ρωσία σε ύφεση

Υπό το βάρος των οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβάλλει ΗΠΑ και Ε.Ε. και με μειωμένα έσοδα από το πετρέλαιο η Ρωσία διολισθαίνει σε ύφεση. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αναστέλλει τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος και αφήνει το ρούβλι να κατρακυλήσει. Μοιραία αυξάνεται ο πληθωρισμός και ελλοχεύει ο κίνδυνος κοινωνικών εκρήξεων αλλά παράλληλα το υποτιμημένο ρούβλι διευκολύνει την κυβέρνηση να παρουσιάζει ισοσκελισμένο ή και πλεονασματικό προϋπολογισμό.

• Πτώση τιμής πετρελαίου

Οι προβλέψεις τόσο του ΟΠΕΚ όσο και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΑΕ) για μείωση της ζήτησης το επόμενο έτος όταν ούτε το διεθνές καρτέλ ούτε και η αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου δεν δρομολογούν μείωση της παραγωγής δικαιολογούν κάθε πρόβλεψη για περαιτέρω υποχώρηση του «μαύρου» χρυσού. Στην περίπτωση αυτή είναι πιθανές οι συγκρούσεις στους κόλπους του ΟΠΕΚ, καθώς αποκλίνουν σημαντικά οι προτεραιότητες των πλούσιων χωρών-μελών του από εκείνες των φτωχών που απειλούνται άμεσα.

• Πετρέλαιο και Κίνα

Το φθηνό πετρέλαιο μπορεί να ευνοήσει την ενεργοβόρα Κίνα. Ηδη έχει μειωθεί σημαντικά το κόστος της ενέργειας για το Πεκίνο που τον Νοέμβριο δαπάνησε 16,42 δισ. δολάρια για εισαγωγές αργού όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2013 είχε δαπανήσει 18,43 δισ. δολάρια. Ηδη η Κίνα έχει σπεύσει να επωφεληθεί από το φθηνό πετρέλαιο και στη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του έτους αύξησε τις εισαγωγές της κατά 8,3% στα 460.000 βαρέλια την ημέρα. Στόχος της είναι μια αύξηση των αποθεμάτων της σε πετρέλαιο από τα υφιστάμενα επίπεδα των 30 ημερών εισαγωγών στο επίπεδο των εισαγωγών 100 ημερών το 2020.

• Αναδυόμενες οικονομίες

Οι αναδυόμενες που έχουν πληγεί από τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed μπορεί να αντισταθμίσουν το πλήγμα με τα οφέλη από τη μείωση του κόστους της ενέργειας. Το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει το 30% των εισαγωγών της Νότιας Κορέας και υπολογίζεται πως για κάθε μείωση της τιμής του κατά 10% ενισχύεται το ΑΕΠ της κατά 45 μονάδες βάσης. Υπολογίζεται, έτσι, επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξής της από το 3,5% του 2014 τουλάχιστον στο 3,6% το 2015. Ομοίως για την Ταϊβάν το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει πάνω από το 25% του συνόλου των εισαγωγών της. Σε ό,τι αφορά την Ινδία, το φθηνό πετρέλαιο αναμένεται να επιφέρει υποχώρηση του πληθωρισμού κατά 3,5% σε σύγκριση με τα προ διετίας επίπεδα, μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και αύξηση των εγχώριων επενδύσεων. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, της οποίας οι δαπάνες για εισαγωγές ενέργειας έφθασαν πέρυσι στα 50 δισ. δολάρια, ποσό αντίστοιχο με το δημοσιονομικό της έλλειμμα, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η πτώση του πετρελαίου θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί το έλλειμμά της από το υφιστάμενο επίπεδο του 6% στο 4%.

• Κρίση χρέους στην Αφρική

Με δραματικά μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα και λόγω μειωμένων εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου πολλές αφρικανικές χώρες έχουν εκδώσει ένα τεράστιο όγκο χρέους. Η υπερχρέωση έχει ήδη σπρώξει την Γκάνα στο ΔΝΤ, ενώ κινδυνεύουν από κρίση χρέους χώρες όπως η Σενεγάλη, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Ζάμπια, καθώς έχουν εκδώσει ομόλογα της τάξης του ενός δισ. δολαρίων. Η Κένυα εξέδωσε προσφάτως χρέος ύψους 2 δισ. δολαρίων. Ο εκτεταμένος δανεισμός της Μαύρης ηπείρου έχει αρχίσει από το 2007, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούσαν ότι θα συνεχισθεί η ανάπτυξη στις αφρικανικές χώρες. Δεδομένου, όμως, ότι αναμένεται επιστροφή σε πιο περιοριστικές πολιτικές, η Αφρική θα αντιμετωπίσει πρόβλημα υπερχρέωσης και αδυναμία αποπληρωμής του.

• Αργεντινή

Με την έναρξη του 2015 εκπνέουν απαγορευτικές προβλέψεις της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του αργεντίνικου χρέους και το Μπουένος Αϊρες ενδέχεται να επιχειρήσει άλλη προσέγγιση των hedge funds που δεν έχουν δεχθεί να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» των ομολόγων τους. Δεδομένου, άλλωστε, ότι επίκεινται τόσο βουλευτικές όσο και προεδρικές εκλογές μέσα στο 2015 και εφόσον το σύνταγμα της χώρας δεν επιτρέπει τρίτη συναπτή προεδρική θητεία στο ίδιο πρόσωπο, είναι πιθανή μια αλλαγή στον προεδρικό θώκο της Αργεντινής. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιφέρει γενικότερη αλλαγή οικονομικής πολιτικής στη χώρα.

 

 

ΡΟΥΜΠΙΝΑ ΣΠΑΘΗ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

15

 




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας