Φορολογικός Ανορθολογισμός σε εποχή κρίσης (ανοιχτή εκδήλωση)

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Εκδηλώσεις | Φορολογικός Ανορθολογισμός σε εποχή κρίσης (ανοιχτή εκδήλωση)
image

Το φορολογικό σύστημα κάθε εποχής είναι ένας δείκτης που διακριτικά αλλά αδιάψευστα μετρά πόσο εξελιγμένη είναι μια κοινωνία. Όσο πιο εξελιγμένη είναι η κοινωνία τόσο πιο οργανωμένο και κοινωνικά αποδεκτό είναι το φορολογικό σύστημα. Αντίθετα σε εποχές κρίσης και παρακμής το φορολογικό σύστημα γίνεται όλο και πιο ανορθολογικό και κοινωνικά άδικο.

Είναι προφανές ότι σήμερα ζούμε μια εποχή κρίσης όπου το φορολογικό δίκαιο χάνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ως “δίκαιο” και εκφυλίζεται σε μια καθαρά “εισπρακτική πολιτική”, όπου τα δικαιώματα του φορολογούμενου αποδομούνται είτε σε επίπεδο νομοθεσίας είτε σε επίπεδο διοικητικής πρακτικής.

Το ερώτημα που τίθεται σε κάθε φορολογούμενο είναι ένα : Τι πρέπει να γίνει;

Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί σε επίπεδο μακροοικονομικό, δηλαδή σε επίπεδο γενικής θεωρίας, αλλά μόνο σε επίπεδο μικροοικονομικό δηλαδή βάσει συγκεκριμένης περιπτωσιολογίας.

Για να ξεκινήσει κάποιος να “διορθώνει” τις ατέλειες ενός φορολογικό συστήματος που είναι αποσπασματικό και συχνά δυσνόητο, πρέπει να ξεκινήσει από τις επιμέρους περιπτώσεις φορολογικού ανορθολογισμού. Εκεί είναι που η κοινωνία έχει ανάγκη από “μεταφραστές” της φορολογικής νομοθεσίας που μπορούν να εξηγήσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από ανορθολογικά νομοθετήματα και πρακτικές.

Πράγματι, η εμπειρία δείχνει ότι η σχέση φορολογικής αρχής και φορολογούμενου είναι υπερβολικά πολύπλοκη. Το συχνό φαινόμενο των ελλιπών νομικών γνώσεων των οργάνων της φορολογικής διοίκησης, σε πολλές περιπτώσεις, οδηγεί στην επικράτηση ενός “εμπειρισμού” ο οποίος μερικές φορές οδηγεί σε λάθη και σε τραγικά αποτελέσματα σε βάρος των φορολογούμενων. Έτσι, συχνά ο φορολογούμενος, δε στερείται μόνον των συνταγματικών του δικαιωμάτων αλλά οδηγείται σε αδικαιολόγητη προσβολή της αξιοπρέπειάς του και σε μεγάλες οικονομικές ζημιές.

Τέτοιες περιπτώσεις θεσμικών αρρυθμιών , επιχειρεί να αναδείξει ο εξειδικευμένος στο φορολογικό δίκαιο δικηγόρος Χρήστος Κλειώσης στην εκδήλωση με τίτλο «Φορολογικός Ανορθολογισμός σε εποχή κρίσης» η οποία θα λάβει χώρα στα πλαίσια του πολυσυνέδριου “Money show 2014” στο ξενοδοχείο Hilton (Αίθουσα Ερατώ C) την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014 στις 18:00.

Ομιλητές θα είναι εκτός από τον διοργανωτή δικηγόρο κο Χρήστο Κλειώση, η Διδάκτωρ Νομικής, δικηγόρος και ειδικός επιστήμονας του Συνηγόρου του Πολίτη Χριστίνα Φλώρου καθώς και ο επίσης εξειδικευμένος στο φορολογικό δίκαιο υποψήφιος Διδάκτωρ Νομικής Μιχάλης Παλάρας ενώ θα συντονίζει ο Εκδότης και Διευθυντής της εφημερίδας ‘’Το Χωνί’’, Γεώργιος Χριστοφορίδης.

Σκοπός της εκδήλωσης δεν είναι μόνο η ανάδειξη κάποιων συγκεκριμένων αρρυθμιών στο φορολογικό μας σύστημα σε βάρος των δικαιωμάτων των φορολογούμενων αλλά η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας δικηγόρων, λογιστών και λοιπών ενδιαφερόμενων πολιτών, η οποία σε συνεργασία με το σύλλογο «ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ», ή και άλλους φορείς που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, θα καταγράψουν με συστηματικό τρόπο τον ανορθολογισμό του φορολογικού συστήματος σε εποχή κρίσης με σκοπό την αναζήτηση ρεαλιστικών λύσεων. Οι ομάδες εργασίας ανάλογα και με το μέγεθος της προσέλευσης ενδεχομένως να εξελιχθούν σε σωματείο ή αστική εταιρεία.

Για τον λόγο αυτό όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν σε τέτοιες ομάδες εργασίας θα μπορούν να αφήνουν τα στοιχεία τους ώστε να επικοινωνήσει μαζί τους ο διοργανωτής. (email: )

"Φορολογικός Ανορθολογισμός σε εποχή κρίσης"
Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014 στις 18:00
Ξενοδοχείο Hilton (Αίθουσα Ερατώ C)



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας