Επανεξέταση ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ προτείνει η ΤτΕ

Αρχική | Οικονομία | Επανεξέταση ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ προτείνει η ΤτΕ
image

Υπέρ της επανεξέτασης των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα καθώς και των ειδικών καθεστώτων με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ τάσσεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρας. Στην ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική, που προβλέπει ανάπτυξη 0,7% για φέτος και 2,5% για το 2015, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει παράλληλα, ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών Ταμείων και συγκεκριμένα ότι πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς των ποικίλων εξαιρέσεων, υπονοώντας τα ειδικά όρια συνταξιοδότησης καθώς και το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση οφείλει να εστιάσει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, έτσι ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να ενισχυθεί το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Βασικοί πυλώνες αυτής της προσπάθειας θα πρέπει να είναι:

1. Η ενδυνάμωση της φορολογικής διοίκησης.

2. Η εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων μέσω διασταυρώσεων.

3. Η εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών ελέγχου βάσει συστημάτων ανάλυσης κινδύνου και η ενεργοποίηση του περιουσιολογίου.

Επίσης θα πρέπει να επανεξεταστεί η σκοπιμότητα ύπαρξης εκείνων των εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις άμεσης και έμμεσης φορολογίας οι οποίες «δεν δικαιολογούνται με κριτήρια κοινωνικά ή και αναπτυξιακά», σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα. Ουσιαστικά ο διοικητής συμφωνεί με τους πιστωτές της χώρας, οι οποίοι κρίνουν ότι πρέπει να καταργηθούν τα ειδικά καθεστώτα που ισχύουν στην άμεση και έμμεση φορολογία. Σημειώνεται ότι το κόστος του προϋπολογισμού ή διαφορετικά η απώλεια εσόδων ανέρχεται στα 528,2 εκατ. ευρώ από τους χαμηλούς συντελεστές σε φάρμακα, ξενοδοχεία, εφημερίδες και περιοδικά και στα 347 εκατ. ευρώ η απώλεια εσόδων από τους χαμηλότερους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.

Εκτός από τη φορολογία, ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι με γνώμονα τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών Ταμείων πρέπει να επανεξεταστεί και το καθεστώς των ποικίλων εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις. Δηλαδή, τα ειδικά όρια συνταξιοδότησης, καθώς και το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Εφόσον προχωρήσουν τα ανωτέρω σε συνδυασμό με την καλύτερη στόχευση των δημόσιων δαπανών, θα είναι εφικτή η σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, αναφέρει ο κ. Στουρνάρας στην ενδιάμεση έκθεσή του.

Πάντως, η βασικότερη προϋπόθεση για την επιστροφή σε ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος «συνεννόησης και συνεργασίας των πολιτικών φορέων ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια», σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα. Πρόσθεσε, δε, πως η «άμεση εξάλειψη της αβεβαιότητας στο εσωτερικό της χώρας και η δέσμευση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης και την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση».

Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε πως «η χώρα μας ακόμη χρειάζεται υποστήριξη από ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προληπτικής χρηματοδότησης από τους Ευρωπαίους εταίρους». Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες της Ελλάδας, αυτές είναι κατά την ΤτΕ:

• Η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και η καινοτομία.

• Ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του κράτους με έμφαση στην επιτάχυνση της διοικητικής μεταρρύθμισης, στην εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης κ.λπ.

• Η ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας.

• Η συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας και τα επόμενα χρόνια.

• Η αποτελεσματική διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

 

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ, ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

15




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας