Φθηνότερο κατά 20% το φυσικό αέριο από τον Μάρτιο του 2015

Αρχική | Ειδήσεις | Κοινωνία | Φθηνότερο κατά 20% το φυσικό αέριο από τον Μάρτιο του 2015

Φθηνότερο σε ποσοστό 20% θα διατίθεται από τον Μάρτιο του 2015 το φυσικό αέριο στους καταναλωτές στην εγχώρια αγορά, ενώ από τις αρχές Ιανουαρίου θα αρχίσουν να φαίνονται στην τιμή του καυσίμου οι πρώτες μειώσεις της τάξης του 5% περίπου από τη σημαντική υποχώρηση της διεθνούς τιμής του αργού. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο υπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου στο περιθώριο του συνεδρίου του Greek Energy Forum, προαναγγέλλοντας και σχέδιο που επεξεργάζεται η ΔΕΠΑ διατήρησης της μείωσης αυτής καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υφυπουργός, το νέο μπίζνες πλαν της ΔΕΠΑ προβλέπει την επέκταση της εταιρείας σε νέες δραστηριότητες, όπως η χρήση του CNG σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και η αεριοκίνηση, γεγονός που αφήνει περιθώρια για μείωση των τιμολογίων. Αν και δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζεται η μείωση του περιθωρίου κέρδους της εταιρείας. Ο κ. Παπαγεωργίου σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου αναφέρθηκε και στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Οπως είπε, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη διμερείς συζητήσεις των Αζέρων με την DGcomp στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης της συμφωνίας μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ στη Socar. Eνα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η μεταφορά πακέτου μετοχών σε τρίτη ευρωπαϊκή εταιρεία αμέσως μετά την πώληση, τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ της «Κ». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι συζητήσεις αφορούν τη μεταβίβαση ποσοστού 17% του ΔΕΣΦΑ από 66% που θα περάσει στη Socar στον Διαχειριστή Συστήματος φυσικού αερίου του Βελγίου Fluxys που αποτελεί συνεταίρο της αζερικής εταιρείας στον αγωγό Tap. Στην ομιλία του στο συνέδριο ο κ. Παπαγεωργίου αναφερόμενος στον Tap, τόνισε ότι η ματαίωση του South Stream δικαιώνει και αναβαθμίζει την επιλογή του, ενώ μιλώντας στη συνέχεια στους δημοσιογράφους αποκάλυψε ότι η κοινοπραξία του αγωγού συζητά την επίσπευση του διπλασιασμού της χωρητικότητας του αγωγού από τα 10 στα 20 δισ. κ.μ. αερίου.

Στην ίδια συζήτηση ο κ. Παπαγεωργίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Δεκεμβρίου με θέμα την παράταση των εκπτωτικών τιμολογίων στην ενεργοβόρα βιομηχανία για το 2015. Οι εκπτώσεις που δόθηκαν με απόφαση γενικής συνέλευσης τον Φεβρουάριο του 2014, είπε ο υφυπουργός, έχουν συνδυαστεί με τις αλλαγές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού και συγκεκριμένα τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος (ΝΟΜΕ). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις με την DGcomp, σύμφωνα με τον υφυπουργό, για να υπάρξει έγκριση της παράτασης ισχύος της απόφασης της περσινής γενικής συνέλευσης. Ο ίδιος δεν αμφισβήτησε πάντως τη δυνατότητα παράτασης, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει οι δημοπρασίες, άφησε ωστόσο να φανεί ότι θεωρείται απαραίτητη η συναίνεση της DGcomp. Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην αγορά της ενέργειας, ενώ έκανε λόγο για μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα της ενέργειας, το οποίο, όπως είπε, αποτυπώνεται στην αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ που τώρα ολοκληρώνεται.

Την άποψη ότι η ΔΕΠΑ θα πρέπει να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και να προχωρήσει και σε συνεργασίες με τρίτους, εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Γιώργος Σπανούδης. Μετά την αποτυχία της ιδιωτικοποίησής της η εταιρεία δεν είχε ένα plan B για την περαιτέρω ανάπτυξή της, τόνισε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εμφανίστηκε ανοιχτός στη συνεργασία της ΔΕΠΑ με την εταιρεία που κατέχει τις άδειες για την ανάπτυξη της αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα.

 

 

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text
Newsletter
Δώστε μας το e-mail σας για να λαμβάνετε όλα τα νέα του Συλλόγου μας